Kissan hoito
Kissat ovat uteliaita ja sosiaalisia eläimiä, jotka voivat hyvin, kun ne saavat hyvää ravintoa, hoivaa ja riittävästi virikkeitä. Tutustu käytännön kissanhoitoon!
Lopettiko kissasi kehräämästä? Onko kissasi käytös muuttunut? Saat nopeasti avun etäeläinlääkäriltä.
Etäeläinlääkärisovellus puhelimeesiKissan hoidossa huomioi kissan aktivointi
Sisäkissat tarvitsevat aktivointia, jotta ne voivat toteuttaa lajityypillistä käytöstään. Kissanpennut kaipaavat erityisen paljon aktivointia, mutta monet sisäkissat ovat leikkisiä koko elämänsä ajan.
- Parhaita ajankohtia aktivoida kissaa ovat aamut ja illat, kun kissa on luonnostaan aktiivisimmillaan.
- Aktivoi kissaasi silloin, kun se haluaa seuraa. Jätä kissa rauhaan, kun se haluaa vetäytyä lepäämään.
- Kissalle ominaisimpia ovat vaanimis- ja metsästysleikit.
- Kissat voivat halutessaan oppia myös temppuja. Kissa voi oppia ylittämään esteitä, hyppäämään, ryömimään ja menemään makuulleen käskystä. Etene temppujen harjoittelussa kuitenkin kissasi ehdoilla – kaikkia temppuilu ei kiinnosta.
- Hanki kissalle kiipeilypuu. Se kehittää kissan tasapainoa ja lihaksistoa sekä tarjoaa kissalle luvallisen paikan teroittaa kynsiään.
- Kissat pitävät ympäristönsä tarkkailusta, joten järjestä kissallesi mahdollisuus seurata ikkunasta, mitä ulkona tapahtuu.
- Kissat ovat sosiaalisia, joten älä jätä kissaa yksin kotiin pitkiksi ajoiksi.
- Kissat eivät osaa vältellä kaikkia kodin vaaranpaikkoja. Lue, miten voit tehdä kodistasi turvallisen kissalle.
- Jos suunnittelet matkalle lähtemistä kissan kanssa, katso vinkit kissan kanssa matkustamiseen.
Kissan mikrosiru
Kissan mikrosirusta on hyötyä, jos kissasi katoaa. Suomen Kissaliitto ry pitää yllä rotukissojen ja kotikissojen mikrosirurekistereitä. Jos kissallasi on mikrosiru ja kissa löydetään, mikrosirun avulla kissa on mahdollista tunnistaa ja saada se takaisin kotiin.
Mitä kissan mikrosirutuksessa tapahtuu?
- Eläinlääkäri pistää mikrosirun kissan ihon alle, yleensä kissan olkapäiden väliin. Mikrosirun laittaminen ei satu enempää kuin tavallinen rokotus.
- Eläinlääkäri täyttää sirutuksen yhteydessä sirutodistuksen, josta yksi osa jää kissan omistajalle, yksi eläinlääkärille ja yksi toimitetaan Suomen Kissaliiton mikrosirurekisteriin.
- Mikrosirun lukemiseen tarvitaan mikrosirunlukija, jollaisia on muun muassa eläinlääkäreillä, poliisilla ja löytöeläinkodeilla.
- Jos kissa katoaa, eikä sitä löydy kuukauden kuluessa, saat korvauksen kissavakuutuksen henkiturvasta.
Kissan kastrointi
Kissan leikkaamista kannattaa harkita, jos et halua käyttää kissaa jalostukseen. Tyttökissojen kastrointi säästää niitä kiima-ajan aiheuttamalta stressiltä ja vähentää kohtutulehduksen riskiä.
Leikatut poikakissat ovat rauhallisempia ja vähemmän reviiritietoisia kuin leikkaamattomat poikakissat. Leikatut kissat ovat lisäksi yleensä seurallisempia ja leikkisämpiä kuin leikkaamattomat kissat. Kissan voi leikata neljän kuukauden ikäisestä lähtien. Jos harkitset kissasi kastroimista, keskustele sopivasta ajankohdasta eläinlääkärin kanssa.
Kastroinnin jälkeen kissan aineenvaihdunta hidastuu ja kissa pulskistuu aiempaa helpommin. Siksi kissan ruokavaliota pitää yleensä muuttaa kastroinnin jälkeen. Kysy eläinlääkäriltä, millainen ravinto sopii kastroidulle kissalle. Kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja, jos kissa sairastuu tai loukkaantuu yllättäen. Kissan kastroinnista syntyviä kuluja vakuutukset eivät korvaa.
Vakuutus kissalle
Kissavakuutus tuo mielenrauhaa ja taloudellista turvaa kissan omistajalle. Se korvaa esimerkiksi eläinlääkärikuluja, kissan menehtymisen sekä kissan katoamisen ja varastamisen. Voit itse päättää, miten laajan kissavakuutuksen haluat kissallesi.
Kissavakuutus voidaan myöntää vähintään 6-viikkoiselle ja enintään 7-vuotiaalle kissalle. Vakuutus kannattaa hankkia mahdollisimman nuorena, jotta vakuutuksen ulkopuolelle ei jouduta rajaamaan kissalla aiemmin olleita sairauksia.
Ifin kissavakuutus on helppo käyttää. Maksat omavastuuna 35 % kaikista kuluista, jolloin saat korvauksen pienimmästäkin menosta. Jos pohdit, pitääkö kissa viedä eläinlääkärille, etäeläinlääkäri on kätevä vaihtoehto. Saat apua suoraan kotiisi ja vältyt monen kissan mielestä stressaavalta lääkärireissulta. Kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja koko kissan eliniän.
Jos sinulla on muita lemmikkejä, tutustu kaikkiin eläinvakuutuksiimme.