Meillä asuu tyytyväinen kissa

Kissan hoito

Kissat ovat uteliaita ja sosiaalisia eläimiä, jotka voivat hyvin, kun ne saavat hyvää ravintoa, hoivaa ja riittävästi virikkeitä. Tutustu käytännön kissanhoitovinkkeihin.

Kissan aktivointi

Sisäkissat tarvitsevat aktivointia, jotta ne voivat toteuttaa lajityypillistä käytöstään. Kissanpennut kaipaavat erityisen paljon aktivointia, mutta monet sisäkissat ovat leikkisiä koko elämänsä ajan.

  • Parhaita ajankohtia aktivoida kissaa ovat aamut ja illat, kun kissa on luonnostaan aktiivisimmillaan.
  • Aktivoi kissaasi silloin, kun se haluaa seuraa. Jätä kissa rauhaan, kun se haluaa vetäytyä lepäämään.
  • Kissalle ominaisimpia ovat vaanimis- ja metsästysleikit.
  • Kissat voivat halutessaan oppia myös temppuja. Kissa voi oppia ylittämään esteitä, hyppäämään, ryömimään ja menemään makuulleen käskystä. Etene temppujen harjoittelussa kuitenkin kissasi ehdoilla – kaikkia temppuilu ei kiinnosta.
  • Hanki kissalle kiipeilypuu. Se kehittää kissan tasapainoa ja lihaksistoa sekä tarjoaa kissalle luvallisen paikan teroittaa kynsiään.
  • Kissat pitävät ympäristönsä tarkkailusta, joten järjestä kissallesi mahdollisuus seurata ikkunasta, mitä ulkona tapahtuu.
  • Kissat ovat sosiaalisia, joten älä jätä kissaa yksin kotiin pitkiksi ajoiksi.
  • Kissat eivät osaa vältellä kaikkia kodin vaaranpaikkoja. Lue, miten voit tehdä kodistasi turvallisen kissalle.
  • Jos suunnittelet matkalle lähtemistä kissan kanssa, katso vinkit kissan kanssa matkustamiseen.

Kissan mikrosiru

Kissan mikrosirusta on hyötyä, jos kissasi katoaa. Suomen Kissaliitto ry pitää yllä rotukissojen ja kotikissojen mikrosirurekistereitä. Jos kissallasi on mikrosiru ja kissa löydetään, mikrosirun avulla kissa on mahdollista tunnistaa ja saada se takaisin kotiin.

Eläinlääkäri pistää mikrosirun kissan ihon alle, yleensä kissan olkapäiden väliin. Mikrosirun laittaminen ei satu enempää kuin tavallinen rokotus. Eläinlääkäri täyttää sirutuksen yhteydessä sirutodistuksen, josta yksi osa jää kissan omistajalle, yksi eläinlääkärille ja yksi toimitetaan Suomen Kissaliiton mikrosirurekisteriin.

Mikrosirun lukemiseen tarvitaan mikrosirunlukija, jollaisia on muun muassa eläinlääkäreillä, poliisilla ja löytöeläinkodeilla.

Jos kissa katoaa eikä sitä löydy kuukauden kuluessa, saat korvauksen kissavakuutuksen henkiturvasta.

Kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja koko kissan eliniän.

Kissan kastrointi

Kissan leikkaamista kannattaa harkita, jos et halua käyttää kissaa jalostukseen. Tyttökissojen kastrointi säästää niitä kiima-ajan aiheuttamalta stressiltä ja vähentää kohtutulehduksen riskiä.

Leikatut poikakissat ovat rauhallisempia ja vähemmän reviiritietoisia kuin leikkaamattomat poikakissat. Leikatut kissat ovat lisäksi yleensä seurallisempia ja leikkisämpiä kuin leikkaamattomat kissat.

Kissan voi leikata neljän kuukauden ikäisestä lähtien. Jos harkitset kissasi kastroimista, keskustele sopivasta ajankohdasta eläinlääkärin kanssa.

Kastroinnin jälkeen kissan aineenvaihdunta hidastuu ja kissa pulskistuu aiempaa helpommin. Siksi kissan ruokavaliota pitää yleensä muuttaa kastroinnin jälkeen. Kysy eläinlääkäriltä, millainen ravinto sopii kastroidulle kissalle.

Kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja, jos kissa sairastuu tai loukkaantuu yllättäen. Kissan kastroinnista syntyviä kuluja vakuutukset eivät korvaa.

Vakuutus kissalle

Kissavakuutus tuo mielenrauhaa ja taloudellista turvaa kissan omistajalle. Se korvaa esimerkiksi eläinlääkärikuluja, kissan menehtymisen sekä kissan katoamisen ja varastamisen. Voit itse päättää, miten laajan kissavakuutuksen haluat kissallesi.

Kissavakuutus voidaan myöntää vähintään 6-viikkoiselle ja enintään 7-vuotiaalle kissalle. Vakuutus kannattaa hankkia mahdollisimman nuorena, jotta vakuutuksen ulkopuolelle ei jouduta rajaamaan kissalla aiemmin olleita sairauksia.

Ifin kissavakuutus on helppo käyttää. Maksat omavastuuna 35 % kaikista kuluista, jolloin saat korvauksen pienimmästäkin menosta. Kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja koko kissan eliniän.

Kissavakuutus tuo mielenrauhaa

Perheenjäsenten hyvinvointi on tärkeää. Vakuutuksella ei voi ostaa terveyttä, mutta taloudellista turvaa ja mielenrauhaa voi. Saat Suomen Kissaliiton jäsenenä 20 % alennusta Ifin kissavakuutuksesta.

Laske hinta kissan vakuutukselle

10 + 1 vinkkiä kissan turvalliseen kotiin

Kissaverkko parvekkeelle, kissoille vaaralliset ruoka-aineet ja hyppimisen kestävät hyllyt. Tiedätkö kotisi vaaranpaikat kissan näkökulmasta? Katso listasta vinkit, miten voit tehdä kodista entistä turvallisemman kissalle.

Turvallinen koti kissalle

Kun mirri sairastaa

Jos kissasi on sairastunut tai loukkaantunut, voit ilmoittaa eläinlääkäri- ja lääkekuluista verkossa vuorokauden ympäri. Voit myös ilmoittaa netin kautta muista kissaan liittyvistä vahingoista. Katso tarkemmat ohjeet linkistä.

Ilmoita vahingosta