Kaksikilpisen auton edut ja riskit vaakakupissa

Mikä ihmeen kaksikilpinen auto? Kannattaako ostaa kolariauto? Lue kysymyksiä ja vastauksia kaksikilpisiin kolariautoihin liittyen!

Kaksikilpinen auto voi olla kolariauto tai tuontiauto

Kaksikilpisellä autolla tarkoitetaan yleensä kolaroitua autoa, joka on vaurioitunut siinä määrin, että vakuutusyhtiö on lunastanut sen korjaamisen sijaan. Lunastuksen jälkeen auto on myyty ja uusi omistaja on korjannut tai korjauttanut auton sekä rekisteröintikatsastanut sen uudelleen.

  • Auton kaksikilpisyys ei tarkoita automaattisesti, että kyseessä olisi kolariauto. Kaksikilpisyyden syy voi olla esimerkiksi EU-kilpien vaihto tai auton tuonti ulkomailta käytettynä
  • Toisaalta kolariauto ei välttämättä ole kaksikilpinen auto – usein kolarin jäljet voidaan korjata ilman että autoa tarvitsee lunastaa.

Mistä voin tietää, onko auto kaksikilpinen?

Saat tiedot Traficomista. Näet kaksikilpisyyden myös auton papereista.

Miten voin selvittää, minkä takia auto on otettu pois rekisteristä?

Saat nämäkin tiedot Traficomista. Huomaa, että ajoneuvorekisterissä on tietoja ainoastaan ajalta, jolloin auto on ollut Suomen rekisterissä. Näin ollen ulkomailta ostettujen autojen historiasta ei löydy tietoa Suomen ajoneuvorekisteristä.

Mistä syystä auto useimmin lunastetaan?

Tyypillisimpiä syitä lunastukseen ovat auton etupään vauriot, joiden korjaus on liian kallista suhteessa auton arvoon. Lunastuksen syitä on kuitenkin monia, ja vaurioiden vakavuus voi vaihdella. Jos harkitset kaksikilpisen auton hankintaa, selvitä, minkä vuoksi auto on lunastettu ja miten vauriot on korjattu.

Käytännössä tavallisen kuluttaja on haastavaa arvioida, miten auto on korjattu.

Mitä hyviä puolia kolariautoissa voi olla? 

Kaksikilpinen auto voi olla hyvä ja markkinahintaa hieman edullisempi käyttöauto. Lisäksi kaksikilpisten autojen korjaustiedot on ilmoitettu selkeästi. Kun auto rekisteröidään uudestaan, ajoneuvorekisteriin jää tieto auton korjauksesta ja siihen liittyvät dokumentit.

Mitä huonoja puolia kolariautoon voi liittyä? 

Kaksikilpisen auton jälleenmyyntihinta on usein matalampi kuin muiden vastaavien autojen. Lisäksi tavallisen kuluttajan voi olla haasteellista arvioida, onko auto korjattu oikein ja turvallisesti. Jos harkitset kaksikilpisen auton hankintaa, pyydä asiantuntijalta arvio siitä, ovatko korjaukset asianmukaisia.

Kannattaa myös huomata, että jos autoa korjataan ja vaihdettujen osien yhteenlaskettu osuus ylittää 50 prosenttia alkuperäisestä ajoneuvosta, joudut maksamaan ajoneuvoveron uudestaan.

Minkä verran edullisempi kaksikilpinen auton yleensä on markkinahintaan verrattuna? 

Hintaero vaihtelee, sillä auton lunastuksen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Lunastuksen syynä voi olla esimerkiksi uudehkossa autossa maalipinnan vaurioituminen. Toisin sanoen lunastus ei aina tarkoita sitä, että auto olisi ollut pahassa kolarissa.

Mitä asioita kannattaa huomioida kolariautoa ostaessa? 

Käytännössä tavallisen kuluttaja on haastavaa arvioida, miten auto on korjattu. Pyydä siksi asiantuntijaa tarkastamaan, että korjaukset on tehty kunnolla. Apua saat esimerkiksi katsastusasemilta.

Kun arvioit käytetyn auton turvallisuutta, huomioi myös auton ikä. Uudet autot ovat yleisesti ottaen turvallisempia kuin vanhat autot.

Onko myyjän velvollisuus ilmoittaa, jos auto on kaksikilpinen? 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan myyjän pitää kertoa kuluttajalle autosta kaikki tiedot, joilla voi olla merkitystä ostopäätökseen. Kuluttajalle on kerrottava, jos auto on kolaroitu ja vakuutusyhtiö on lunastanut sen.

Lue Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksiä kolaroitujen autojen kauppoihin liittyen

Lähteet: AVK sekä If

Auton vaihto mielessä? Lue käytännön vinkit