Kaksikilpisen auton edut ja riskit vaakakupissa

Mikä ihmeen kaksikilpinen auto? Kannattaako ostaa kolariauto? Vastauksia kaksikilpisiin kolariautoihin liittyen!

Kaksikilpinen auto voi olla kolariauto tai tuontiauto

Kaksikilpisellä autolla tarkoitetaan yleensä kolaroitua autoa, joka on vaurioitunut siinä määrin, että vakuutusyhtiö on lunastanut sen korjaamisen sijaan. Lunastamisen jälkeen auto on myyty, ja uusi omistaja on korjannut tai korjauttanut auton sekä rekisteröintikatsastanut sen uudelleen.

Auton kaksikilpisyys ei tarkoita automaattisesti, että kyseessä olisi kolariauto. Kaksikilpisyyden syy voi olla esimerkiksi EU-kilpien vaihto tai auton tuonti ulkomailta käytettynä.

Terminologia vaihtelee. Joskus puhutaan kakkoskilpisistä autoista, toisinaan taas kaksikilpisistä. Merkitys sanojen takana on kuitenkin sama.

Tyypillisin lunastuksen syy on auton etupään vauriot

Mistä voin tietää, onko auto kaksikilpinen?

Tiedot löytyvät ajoneuvorekisteristä. Jotta saat tiedot käyttöösi, ole yhteydessä esimerkiksi lähimpään katsastusasemaan. Näet kaksikilpisyyden myös auton asiapapereista.

Miten voin selvittää, minkä vuoksi auto on otettu pois rekisteristä?

Tiedot löytyvät ajoneuvorekisteristä. Jotta saat tiedot käyttöösi, ole yhteydessä esimerkiksi lähimpään katsastusasemaan. Kannattaa huomata, että ajoneuvorekisterissä on tietoja ainoastaan ajalta, jolloin auto on ollut Suomen rekisterissä. Näin ollen ulkomailta ostettujen autojen historiasta ei löydy tietoa ajoneuvorekisteristä.

Mistä syystä auto useimmin lunastetaan?

Tyypillisin lunastuksen syy on auton etupään vauriot, joiden korjaus on liian kallista suhteessa auton arvoon. Lunastuksen syitä on kuitenkin monia, ja vaurioiden vakavuus voi vaihdella. Jos harkitset kaksikilpisen auton hankintaa, selvitä, minkä vuoksi auto on lunastettu ja miten vauriot on korjattu.

Mitä hyviä puolia lunastetussa autoissa voi olla?

Kaksikilpinen auto voi olla hyvä ja markkinahintaa hieman edullisempi käyttöauto. Lisäksi kaksikilpisten autojen korjaustiedot on ilmoitettu selkeästi. Kun auto rekisteröidään uudestaan, ajoneuvorekisteriin jää tieto auton korjauksesta sekä korjauksesta vaaditut dokumentit.

Autovahinkokeskuksen arvion mukaan yli puolet Suomen teillä kulkevista autoista on kolaroitu jossain vaiheessa auton elinkaarta, mutta läheskään kaikkia autoja ei ole lunastettu välillä. Näin ollen ajatus siitä, että ainoastaan kaksikilpiset autot olisivat kolarikorjattuja, on harhaanjohtava.

Mitä huonoja puolia kolariautoon voi liittyä?

Kaksikilpisen auton jälleenmyyntihinta on usein hieman matalampi kuin auton, jota ei ole välillä poistettu rekisteristä. Lisäksi tavallisen kuluttajan voi olla haasteellista arvioida, onko auto korjattu oikein ja turvallisesti. Jos harkitset kaksikilpisen auton hankintaa, pyydä asiantuntijalta arvio siitä, ovatko korjaukset asianmukaisia.

Minkä verran edullisempi kaksikilpinen auton yleensä on markkinahintaan verrattuna?

Hintaero vaihtelee jonkin verran, sillä auton lunastuksen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Lunastuksen syynä voi olla esimerkiksi uudehkossa autossa maalipinnan vaurioituminen – lunastus ei aina tarkoita sitä, että auto olisi ollut pahassa kolarissa.

Mitä asioita kannattaa huomioida kolariautoa ostaessa?

Käytännössä tavallisen kuluttaja on haastavaa arvioida, miten auto on korjattu. Pyydä siksi asiantuntijaa tarkastamaan, että korjaukset on tehty kunnolla. Apua saat esimerkiksi katsastusasemilta.

Kun arvioit käytetyn auton turvallisuutta, huomioi myös auton ikä. Uudet autot ovat yleisesti ottaen turvallisempia kuin vanhat autot.

Onko myyjän velvollisuus ilmoittaa, jos auto on kaksikilpinen?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan myyjän pitää kertoa kuluttajalle autosta kaikki tiedot, joilla voi olla merkitystä ostopäätöksen tai auton arvon kannalta. Kuluttajalle on kerrottava, jos auto on kolaroitu ja vakuutusyhtiö on lunastanut sen.

Lue Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksiä kaksikilpisyydestä ilmoittamiseen liittyen.

Lähteet: AVK sekä If