Auton maksaminen yksityisten välisessä autokaupassa

Auton maksamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, kun yksityisten välisessä autokaupassa ostaja ja myyjä eivät tunne toisiaan. Lue, miten maksaminen hoituu turvallisesti!

Rahan siirto onnistuu nykyään helposti älypuhelimella tai tabletilla hyödyntäen pankkien sovelluksia tai verkkopankkia. Koska rahan siirtymiseen kuitenkin liittyy usein viive, on luottamusta herättävää, että molemmat osapuolet saavat mahdollisuuden varmistaa, että tilisiirto on varmasti tapahtunut.

Siksi auton maksaminen on turvallisinta tehdä myyjän ja ostajan välillä kasvotusten, esimerkiksi koeajon päätteeksi tai auton luovutuksen yhteydessä.

Kun samassa tapaamisessa allekirjoitetaan myös ennakkoon laadittu kauppakirja, molemmat osapuolet turvaavat selustansa. Halutessa verkkopankista voi tilata postiin maksullisen kuitin tositteeksi, mutta se ei ole kaupan kannalta välttämätön.

Maksu mobiili- tai verkkopankissa

  • Ostaja: Näytä myyjälle toteen, että rahasumma varmasti siirtyi.
  • Myyjä: Varmista, että näkemäsi tilisiirto ei ollut keskeneräinen, vaan maksaminen tehtiin loppuun asti.
  • Saman pankin asiakkailla tilisiirto näkyy heti ja eri pankkien asiakkailla noin vuorokauden viiveellä.

Auton maksaminen käteisellä

Käteismaksu voi tuntua nykyaikana vanhanaikaiselta, mutta toisaalta se voi houkuttaa helppona ja konkreettisena maksutapana.

Käteismaksusta ei itsestään jää mitään jälkeä tai tositetta, ja siksi käteiskaupoissa kauppakirjan laatiminen on erityisen suositeltavaa, vaikka maksettu rahasumma olisikin kohtuullisen pieni.

Kauppakirja voi tulla tarpeeseen myös siinä vaiheessa, kun myyjä tallettaa rahat tililleen, sillä pankki saattaa kysyä rahojen alkuperää.

Perhe tutustuu auton ohjaamossa autoon

Kannattaako käsiraha tai osamaksu?

Käsiraha ja osamaksu ovat yleisiä käytäntöjä, kun uusi tai käytetty auto hankitaan autoliikkeestä. Yksityisten välisessä autokaupassa yleisenä suosituksena on, että auto maksettaisiin yhdellä kertaa.

Mikäli ostaja ja myyjä tuntevat ennestään ja luottavat toisiinsa, voidaan käsirahasta, osamaksusta tai auton luovuttamisen ehdoista sopia erikseen kauppakirjassa. Tämän vuoksi ne on huomioitu myös Ifin laatimassa kauppakirjapohjassa.

On myös rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat osamaksua vauhdittamaan yksityisten välistä kauppaa. Tällöin myyjä voi saada rahat heti tililleen, ja ostaja jatkaa auton maksamista rahoitusyhtiölle osamaksulla.

Osapuolten on syytä perehtyvät huolella rahoitusyhtiön ehtoihin ja hinnastoon. Järjestely on kannattava lähinnä silloin, kun kyse on kalliimmasta autosta, joka ei meinaa mennä kaupaksi ilman mahdollisuutta osamaksuun.

Lisää vinkkejä auton vaihtoon

Auton omistajanvaihdosrekisteröinti tulee tehdä viikon kuluessa siitä, kun auto on luovutettu ostajan käyttöön.