Auton maksaminen autokaupan yhteydessä

Autorahoitus - lue asiantuntijoiden vinkit auton maksamisesta.

Mieti ennen auton ostoa millaiseen autoon sinulla on varaa

Kun teet sopimusta autolainan takaisinmaksusta, älä vedä taloutta liian kireälle. Kuukausierä kannattaa mitoittaa suhteessa omaan taloustilanteeseen ja auton perusmenoihin. Talouden kaikkiin lainanhoitomenoihin tulisi mennä maksimissaan 40 prosenttia kuukauden nettotuloista.

Lainan takaisinmaksuaikataulua pohtiessasi ota huomioon mahdolliset muutokset elämäntilanteessasi. Voitko halutessasi maksaa lainan pois suunniteltua nopeammin ilman lisäkuluja? Voiko rahoitussopimusta tarvittaessa muuttaa, jos et pystykään maksamaan lainaa aiotussa aikataulussa? 

Ennen autohankintaa kannattaa kokeilla lainalaskureita ja tutustua erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin. Voit kysyä neuvoja rahoituksen järjestämiseen myös suoraan autoliikkeestä tai pankista.

Autorahoitus tarpeen mukaan

Jos hankit auton liikkeestä, autoliike järjestää tyypillisesti rahoituksen. Tällöin auto toimii vakuutena etkä tarvitse muita vakuuksia. Rahoituksen ottaminen autoliikkeen kautta on vaivatonta ja myyjä hoitaa tarvittavat paperit paikan päällä.

Suomessa noin puolet autoista hankitaan autoliikkeiden kautta haettavalla osamaksurahoituksella. Liikkeestä ostettavaan autoon otetaan keskimäärin 15 000 euron rahoitus.

Jos otat ostamallesi autolle rahoituksen autoliikkeestä, käsirahaa kannattaa varata vähintään 20 prosenttia auton hinnasta. Suositeltavan käsirahan määrä riippuu tietysti viime kädessä hankittavan auton hinnasta.

Pankista haettavaan lainaan et välttämättä tarvitse vakuuksia. Vakuudetonta kulutusluottoa voi hakea verkkopankin kautta 50 000 euroon saakka. Vakuudellisessa lainassa vakuutena toimii useimmiten omistusasunto, ja näiden lainojen maksuaika voi olla pidempi. Autokaupan yhteydessä pankki siirtää rahat useimmin tilisiirtona auton myyjälle.

Auton maksaminen yksityisten henkilöiden välisessä autokaupassa

Homma hoituu mobiili- tai verkkopankissa kätevästi

 • Rahansiirto onnistuu puhelimella tai tabletilla autokaupan tekohetkellä.
 • Turvallinen tapa, kun molemmat näkevät tilisiirron tapahtuvan.
 • Ostaja: Näytä myyjälle toteen, että rahasumma varmasti siirtyi.
 • Myyjä: Varmista, että näkemäsi tilisiirto ei ollut keskeneräinen, vaan maksaminen tehtiin loppuun asti.
 • Saman pankin asiakkailla tilisiirto näkyy heti.
 • Eri pankkien asiakkailla tilisiirto näkyy noin vuorokauden viiveellä.
 • Verkkopankin maksusta voi tulostaa kuitin tositteeksi.

Auton maksaminen käteisellä

 • Käteismaksu on konkreettinen – raha ja auto vaihtavat omistajaa kaupantekohetkellä.
 • Huom! Käteismaksusta ei jää mitään jälkeä eikä tositetta, jos ei tehdä kauppakirjaa.
 • Ostaja: Jos tarvitset käteistä, selvitä onnistuuko se omassa pankissasi. Nordean chat ja puhelinkanava on auki aina, joten sieltä saat aina apua. Yhteyden saat suoraan mobiilipankistasi.
 • Myyjä: Kun talletat, pankki voi kysyä rahojen alkuperää. Poikkeavien summien osalta pankki on velvollinen kysymään asiakkaalta selvityksen. Ota siis auton luovutustodistus tai kauppakirja mukaan.
 • TalletusOtto-automaatilla voi tallettaa seteleinä maksimissaan 5 000 euroa.

Juttua varten on haastateltu Nordea Rahoituksen myyntijohtajaa sekä Nordean henkilöasiakkaista vastaavaa johtajaa.