Usein kysyttyä – vakuutusasiat

Alla vastauksia asiakkaidemme usein esittämiin vakuutusaiheisiin kysymyksiin.

Uudet ajoneuvovakuutukset

Minulla on Ifin liikenne- ja kaskovakuutus. Miten minun pitää toimia 22.5.2017 jälkeen?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Nykyiset vakuutuksesi pysyvät ennallaan. Halutessasi voit kuitenkin vaihtaa vakuutuksesi uusiin. Katso tarkemmat ohjeet.

Kannattaako minun vaihtaa nykyinen vakuutukseni uuteen?

Vaikka kehitimme uuden liikenne- ja kaskovakuutuksen, joiden hinnoittelua, rakennetta ja palveluita on muutettu, pysyvät vakuutusten turvatasot yhtä kattavina kuin ennenkin. Voit käydä tutustumassa uusiin vakuutuksiin Ifin verkkokaupassa 22.5.2017 alkaen ja tarkistaa, miten uusi vakuutustarjontamme palvelisi juuri sinua.

Haluan liikennevakuutukseeni 80 % bonuksen, miten toimin?

Mene Ifin verkkokauppaan 22.5.2017 lähtien ja laske hinta uudelle liikennevakuutukselle. Verkkokauppa näyttää sinulle myös bonuksen, jonka saisit uuteen liikennevakuutukseesi aiemman vahinkohistoriasi perusteella.

Useimmat kuskit, joilla on jo vahingottomia vuosia missä tahansa vakuutusyhtiössä, saavat 80 % maksimibonuksen heti. Myös autoilua aloittelevat kuskit hyötyvät uudesta liikennevakuutuksesta, sillä 30 % lähtöbonus nousee jokaisesta vahingottomasta vuodesta 10 prosenttiyksikköä. Näin ollen aloittelevatkin kuskit voivat saavuttaa 80 % maksimibonuksen jo viidessä vuodessa.

Olen Loistokuski 75 % bonuksella. Nouseeko bonukseni toukokuussa 80 prosenttiin?

Bonuksesi ei nouse uuden liikennevakuutuksen myötä automaattisesti 80 prosenttiin. Voit saada 80 % bonuksen liikennevakuutukseesi, kun vaihdat liikennevakuutuksesi uuteen. Uusi liikennevakuutus on saatavilla Ifin verkkokaupassa 22.5.2017 alkaen. Kun ostat verkkokaupassa uuden vakuutuksen, vanha vakuutuksesi päättyy automaattisesti.

Jos sinulla on ollut auto edeltävät viisi vuotta ilman vahinkoja, saat uuteen liikennevakuutukseen heti bonukseksi 80 %. Samoin esimerkiksi silloin, jos sinulla on ollut ykkösauto kolmen vuoden ajan ja kakkosauto kahden vuoden ajan, eikä kummankaan auton kanssa ole sattunut vahinkoja. Tärkeintä siis on, että sinulla on vahingotonta vakuutushistoriaa yhteensä viiden vuoden ajalta.

Saanko kaikkiin autoihini saman bonuksen?

Kyllä, kun ostat niihin kaikkiin uuden vakuutuksen.

Olen saanut aiemmin toiseen autooni Moniautoetua. Onko etu voimassa jatkossakin nykyisissä vakuutuksissani?

Kyllä, nykyiset vakuutuksesi ja etusi pysyvät ennallaan jatkossakin. Jos kuitenkin haluat vaihtaa uuteen vakuutukseen, osta uusi vakuutus Ifin verkkokaupasta 22.5.2017 lähtien.

Ota huomioon, että jos vaihdat uuteen vakuutukseen, vakuutuskokonaisuuden sisältö, ehdot ja hinta muuttuvat. Uuden vakuutuksen myötä myös Moniautoetu poistuu. Uudessa liikennevakuutuksessa voit saada saman bonuksen kaikkiin autoihisi.

Haluan vaihtaa uuteen kaskovakuutukseen mutta pitää vanhan liikennevakuutukseni. Miten toimin?

Verkkokaupassamme voi 22.5.2017 jälkeen ostaa joko liikennevakuutuksen tai liikenne- ja kaskovakuutuksen. Jos haluat vaihtaa uuteen kaskovakuutukseen mutta pitää vanhan liikennevakuutuksesi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme 22.5. jälkeen. Voit jättää meille myös soittopyynnön.

Onko uusi vakuutus halvempi vai kalliimpi kuin vanha vakuutukseni?

Voit laskea uuden vakuutuksen hinnan helposti Ifin verkkokaupassa 22.5.2017 lähtien. Näet nykyisen vakuutuksesi tiedot Omilta sivuilta.

Miksi vanhat vakuutukset eivät päivity uusiin automaattisesti?

Laki rajoittaa vakuutusyhtiöitä tekemään muutoksia vakuutuksiin automaattisesti.

Miten aiempi vahinkohistoria vaikuttaa liikennevakuutuksen bonuksen kertymiseen?

Jos sinulla on ollut ykkösauto kolmen vuoden ajan ja kakkosauto kahden vuoden ajan, eikä kummankaan auton kanssa ole sattunut vahinkoja, sinulla on vahinkohistoriaa yhteensä viiden vuoden ajalta. Näin ollen bonuksesi on heti täydet 80 %.

Autossani on Huippukasko, mitä sille tapahtuu?

Huippukaskosi säilyy ennallaan. Jos ostat uuden auton, johon hankit uuden kaskovakuutuksen, saat Huippukaskon laajuuden valitsemalla Täyskaskoon kaikki lisäturvat.

Nouseeko myös vanhojen vakuutusteni bonus jatkossa aikaisempaa nopeammin?

Nopeampi bonusten kasvu koskee uusia liikennevakuutuksia. Jos haluat vaihtaa uuteen liikennevakuutukseen, osta uusi vakuutus Ifin verkkokaupasta 22.5.2017 lähtien.

Saanko siirtää bonuksia puolisolleni?

Jos haluat siirtää vanhan liikennevakuutuksen bonukset puolisosi vakuutukseen, sinun tulee tehdä se vuoden 2017 aikana. Voit tarkistaa oman vakuutuskautesi ja bonustilanteesi Omilta sivuilta.

Voit siirtää bonuksesi puolisollesi Omilla sivuilla

Muita ajoneuvovakuutuskysymyksiä

Mitä teen ostettuani ajoneuvovakuutuksen?

Ajoneuvovakuutuksen oston jälkeen sinun tulee rekisteröidä ajoneuvo seitsemän vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.

Rekisteröinnin voit hoitaa samalla, kun ostat ajoneuvovakuutuksen verkkokaupasta tai asiakaspalvelussamme. Tarvitset ajoneuvon edelliseltä omistajalta sähköisen varmenteen tai vaihtoehtoisesti hänen pitää olla tehnyt luovutusilmoitus.

Rekisteröinnin voit myös hoitaa rekisteriotteen ilmoitusosalla katsastustoimipaikalla tai Ifin toimipaikalla.

Miten saan autoni poistettua liikennekäytöstä?

Katso täältä ohjeet auton liikennekäytöstäpoistoon. 

Liikennekäytöstä poiston vaikutus maksuihin ei välttämättä näy heti laskussasi. Huomioimme mahdollisen erotuksen seuraavalla laskullasi. Usein kysyttyä laskutuksesta.

Olen myynyt ajoneuvoni. Miten saan päätettyä ajoneuvon vakuutukset?

Suositeltavaa on että teet luovutusilmoituksen Omilla sivuilla tai asiakaspalvelussamme. Vakuutuksen päättymistieto päivittyy automaattisesti liikenne- ja kaskovakuutuksiisi.

Jos et ole tehnyt luovutusilmoitusta, päättyvät liikenne- ja kaskovakuutuksesi automaattisesti, silloin kun uusi omistaja tekee omistajanvaihdosrekisteröinnin.

Kun vakuutuksesi päättyy, hyvitämme ylimääräisen maksun mahdollisten muiden vakuutustesi laskussa tai palautamme maksun tilillesi. Usein kysyttyä laskutuksesta.

Eläinvakuutus

Miten voin ostaa vakuutuksen lemmikilleni?

Lemmikillesi suosittelemme If Eläinvakuutusta. Voit ostaa sen kissallesi tai koirallesi If Verkkokaupasta.

Voit ottaa Ifistä lemmikillesi vakuutuksen, joka kattaa joko eläinlääkärikulut tai lemmikin menehtymisen tai molemmat. Verkkokaupassa voit helposti vertailla vaihtoehtojen sisältöjä sekä hintoja. Vakuutuksen saat otettua kissalle tai koiralle joka on vähintään kuusi viikkoa ja enintään seitsemän vuotta vanha.

Henkilövakuutus

Meille on syntymässä vauva. Millainen vakuutus minun tulisi ottaa?

Vauvavakuutus turvaa lapsesi heti syntymästä lähtien. Vakuutus sisältää odotus- ja lapsuusajan vakuutuksen. Odotusajan vakuutus turvaa lapsesi synnynnäisten sairauksien ja vammojen varalta. Lapsuusajan vakuutus turvaa lapsesi tapaturmien ja sairauksien varalta.

Muistathan ottaa Vauvavakuutuksen viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Voit hakea sitä jo raskausviikon 12 jälkeen. Hakeminen edellyttää 9. raskausviikon jälkeen tehtyä ultraäänitutkimusta ja lisäksi äidistä tulee täyttää helppo terveysselvitys. Lapsuusajan vakuutus astuu syntymästä lähtien voimaan, mikäli ilmoitat lapsen henkilötunnuksen kahden kuukauden sisällä syntymästä. Voit ostaa vakuutuksen helposti Ifin verkkokaupasta.

Muistathan, että odotusajan vakuutus ei tuo turvaa odottavalle äidille, vaan vakuutus on uutta perheenjäsentä varten.

Koska voin ottaa If Lapsivakuutuksen?

If Lapsivakuutuksen voit ottaa vähintään 2 kk ikäiselle ja enintään 14-vuotiaalle lapsellesi. 15-vuotiaalle lapselle saat vakuutuksen puolestaan aikuisen vakuutusten ehdoilla.

Onko lapseni vakuutus voimassa urheiltaessa?

Lapsen vakuutukset ovat voimassa kaikessa urheilussa sen vakuutuskauden loppuun asti, jonka aikana lapsi täyttää 12 vuotta. Tämä koskee sekä sairauskulu- että tapaturmavakuutuksia. Sen jälkeen, kun lapsesi vakuutus ei ole enää voimassa kaikessa urheilussa, voi vakuutusta täydentää Urheiluturvalla.

Millainen henkivakuutus sopisi minulle ja perheelleni?

Henkivakuutus kattaa sekä sairauden että tapaturman aiheuttaman kuoleman. Turvan suuruus kannattaa valita elämäntilanteen mukaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että turvan tulisi kattaa kotitaloutesi velat, vuosiansiosi sekä 20 000 euroa kutakin elätettävää lasta kohden.

If tarjoaa yhteistyöjärjestöjensä jäsenille Primus -jäsenetuvakuutuksen, joka on markkinoiden edullisin henkivakuutus. Voit ottaa sen joko itsellesi, puolisollesi tai molemmille.

Kotivakuutus

Olen muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin. Millaisen vakuutuksen tarvitsen?

Kun elämässä riittää sisältöä, ei ehdi huolehtia esimerkiksi vakuutusturvasta. Me huolehdimme puolestasi: tarjoamme tarvitsemasi turvan helposti ja edullisesti samassa paketissa.

If You -nuorisovakuutus on valmis kokonaisratkaisu 18–28-vuotiaille nuorille. Se tuo turvaa tapaturmien varalta sekä kotiisi että matkoille – selvästi tavallista edullisemmin hinnoin. Voit ostaa vakuutuksen helposti If Verkkokaupasta.

Olen muuttanut uuteen kotiin. Siirtyykö kotivakuutukseni automaattisesti uuteen osoitteeseeni?

Uudet osoitetietosi päivittyvät meille automaattisesti tehtyäsi osoitteenmuutoksen Väestörekisteriin. Kotivakuutus ei kuitenkaan siirry automaattisesti uuteen osoitteeseesi. Saat vakuutuspaikan muutoksen tehtyä kätevästi Omilla sivuillasi tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 19 19 19, avoinna arkisin 8–20.

Onko If Kotivakuutus voimassa rakentamisen tai peruskorjauksen aikana?

If Kotivakuutus on voimassa rakentamisen ja peruskorjauksen aikana. Rakennuksen vakuutukseen kuuluvat rakennusmateriaalit ja -tarvikkeet, väliaikaiset työmaakopit sekä työntekijöiden omaisuus, kuten vaatteet ja työkalut.

Vakuutus on voimassa myös kuljetuksen aikana eli silloin, kun itse kuljetat rakennusmateriaaleja työmaalle.

Mitä oikeusturva- ja vastuuvakuutuksilla tarkoitetaan?

Oikeusturvavakuutus ja vastuuvakuutus kuuluvat Ifin kotivakuutuksiin.

Oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita- ja rikosasioista. Vastuuvakuutuksesta saat turvaa, jos aiheutat omaisuus- ja henkilövahinkoja ulkopuoliselle. 

Matkavakuutus

Tarvitseeko lapsi oman If Matkavakuutuksen?

Vanhempansa mukana matkustava alle 20-vuotias lapsi on pääsääntöisesti vakuutettu vanhempansa Matkustajaturvalla. Tämä koskee sekä omaa biologista tai adoptoitua lasta, samassa taloudessa asuvan avio-, avo- tai rekisteröidyn puolison lasta että pitkäaikaisesti sijoitettua lasta. Vanhempien Matkustajaturva turvaa myös matkalla elävänä syntyneen lapsen syntymähetkestä alkaen sekä ulkomailta adoptoidun lapsen kotimatkalle lähdöstä alkaen.

Lapsi tarvitsee oman Matkustajaturvan koko matkan ajaksi, jos hän matkustaa yksin tai jos meno- tai paluumatka tapahtuu eri aikaan kuin vanhemman matka. Jos taas sekä meno- että paluumatka ovat samat kuin vanhemmalla, lapsi ei tarvitse omaa Matkustajaturvaa.

Jatkuva vai määräaikainen If Matkavakuutus?

If Matkavakuutus voi olla jatkuva tai määräaikainen eli matkakohtainen. Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva matkavakuutus sinulle kätevä, ja myös halvin vaihtoehto.

Missä If Matkavakuutus on voimassa?

Jatkuva Matkustajaturva on voimassa ulkomaanmatkoilla ja lisäksi kotimaanmatkoilla matkan peruuntumisen ja keskeytymisen sekä matkalta myöhästymisen osalta. Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkoja normaalin päivittäisen elinympäristön ulkopuolelle. Matkavakuutus ei siis kata matkoja sinun ja puolisosi kotiin, työpaikkaan, vapaa-ajan asuntoon ja opiskelupaikkakunnille eikä näiden välisiä matkoja. Jatkuvan matkavakuutuksen korvaus hoitokuluista on voimassa kotimaassa vain vähintään 150 km:n päähän ulottuvilla, yöpymisen sisältävillä vapaa-ajan matkoilla.

Määräaikainen Matkustajaturva on voimassa vain ulkomaanmatkoilla.

Miten voin tilata todistuksen If Matkavakuutuksestani?

Voit ladata matkavakuutustodistuksen tai viisumitodistuksen Omilta sivuiltasi. Saat todistuksen Omille sivuillesi heti tulostettavassa muodossa ja halutessasi voit vaikka lähettää sen omaan sähköpostiisi. Saat matkavakuutustodistuksen tai viisumitodistuksen myös soittamalla asiakaspalveluumme 010 19 19 19 (avoinna arkisin 8–20).

Jos ostat matkavakuutuksen verkkokaupasta, saat tallennettua matkavakuutustodistuksen heti oston jälkeen. Oston vahvistettuasi saat linkin todistukseen. Lisäksi löydät todistuksen Omilta sivuiltasi ostoa seuraavana arkipäivänä.

Jos sinulla on ammattiliittosi jäsenetuna matkavakuutus, saat viisumitodistuksen soittamalla asiakaspalveluumme.

Minulla on ammattiliittoni kautta matkavakuutus Ifissä ja tarvitsen viisumitodistuksen. Miten toimin?

Saat viisumitodistuksen soittamalla Ifin asiakaspalveluun 010 19 19 19 (avoinna ma–pe klo 8–20).

Asiointi

Miten saan tehtyä muutoksia vakuutukseeni?

Vakuutusturvan muutoksen voit tehdä Omien sivujesi kautta lähettämällä meille viestin tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 19 19 19, avoinna arkisin 8–20. Huomaathan, että muutoksia voi tehdä vain vakuutuksenottaja.

Miten saan päätettyä vakuutukseni?

Vakuutuksen päättämisen voit tehdä Omilla sivuillasi. Rekisteröidyn ajoneuvon, kuten henkilöauton, liikennevakuutus päättyy sen sijaan ilman irtisanomista, jos olet myynyt ajoneuvon, poistanut sen lopullisesti rekisteristä tai vaihtanut vakuutusyhtiötä. Rekisteröimättömän ajoneuvon liikennevakuutuksen voit irtisanoa kirjallisesti. Kun ajoneuvon liikennevakuutus irtisanotaan, päätämme myös kaskovakuutuksen.

Voinko ottaa vakuutuksen, jos minulla on maksuhäiriömerkintä?

Kun otat uuden vakuutuksen, tarkistamme myös luottotietosi. Mikäli et ole maksanut aikaisempia vakuutusmaksujasi tai sinulla on vakavia maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä, emme pääsääsääntöisesti myönnä uutta vakuutusta. Lakisääteinen liikennevakuutus on kuitenkin mahdollista ottaa edellä mainituista maksuhäiriömerkinnöistä huolimatta.

Mitä selainta kannattaa käyttää?

Kaikessa verkkoasioinnissa suosittelemme, että päivität selaimeesi viimeisimmän selainversion, jolloin saat käyttöönsä selaimen parhaat toiminnollisuudet. Selaimista suosittelemme ensisijaisesti Chromea ja Firefoxia, mutta toki muutkin selaimet toimivat.

Katso muut usein kysytyt kysymykset