Takapuoli ja häntäluu

Siinä missä takapuolella on erityisen tärkeitä tehtäviä ihmisen päivittäisessä elämässä, ei häntäluulla ole nykyään muuta tehtävää kuin olla tiellä.

Takapuolesta puhuttaessa tulee nimittäin etupäässä ajateltua yhtä toimintoa, eli ulostamista. Mutta sen tehtävän hoitaa oikeastaan peräsuoli, eikä takapuoli.  

Olet varmasti joskus kaatunut ja lyönyt häntäluusi ja siten kokenut todellista kipua. Ikävä tosiasia on se, että se on oikeastaan häntäluun ainoa funktio. Emme tiedä varmasti, miksi meillä on se. 

Takapuolen tärkeät tehtävät

Takapuoli ympäröi ja suojaa peräaukkoa kahdella suurella ja vankalla lihaksella, jotka kiinnittyvät ristiluun takaosaan ja suoliluun harjanteeseen ylhäällä, ja punoutuvat reisilihasten ylempään osaan alhaalla.  Lisäksi meillä on kaksi pakaralihasta, jotka ovat sisäpuolella kiinnittyneinä suoliluun harjanteeseen.  
 
Takapuolen lihasten hyvä toimivuus on erityisen tärkeää, jotta voit nousta portaita tai mäkiä, tai että pääset yleensäkään nousemaan tuolista. Jos toinen tai molemmat lihakset lakkaavat toimimasta normaalisti, siitä voi aiheutua suuria ongelmia yksinkertaisimmissakin päivittäisissä askareissa. 


 

Miksi meillä on häntäluu?

Evoluutioteoreetikot ovat sitä mieltä, että se on aikaisemman hännän jäänne ja siten todiste siitä, että polveudumme apinoista – tai ainakin apinan kaltaisista eläimistä. Toiset tutkijat näkevät, että häntäluun olemassaolo ei johdu toimintonsa menettäneestä elimestä, vaan se olisi todiste siitä, että meille on alkanut kehittyä häntä. 

Kyse on kuitenkin vain teorioista. Pitäviä todisteita ei ole, joten häntäluu pysyy edelleen yhtenä elämän mysteereistä.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Nilkka ja sääret

  Sääri alkaa polvesta ja päättyy nilkkaan. Nilkka puolestaan on viimeinen nivel pystyssä olevan kehon ja jalan välillä. Siten nilkka kantaa lähes koko kehon painoa. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Nivelet

  Nivel on kahden tai useamman luun välinen liitos. Aikuisella on kaikkiaan 400 niveltä, jotka jaetaan kahteen pääluokkaan: synoviaaliniveliin sekä side- ja rustoliitoksiin.

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Korvat

  Korvat auttavat vangitsemaan ääntä ja niillä on siksi tärkeä sekä ympäristön ymmärtämisen että muiden kanssa viestimisen kannalta. Mutta tiesitkö, että korvilla on toinenkin oleellinen tehtävä? 

  Fontini Publishing house 29.09.2021