Lantio

Lantion aluetta voidaan hyvinkin kutsua kehon liikenteen solmukohdaksi. Täällä tapahtuu paljon kaikenlaista sekä päivittäin että vain jokusen kerran elämässä.

Lantio on yläkehon alimmainen alue. Se koostuu kolmesta osasta: kahdesta lonkkaluusta ja ristiluusta. Joskus myös häntäluu lasketaan lantion neljänneksi osaksi. 

Miten kaikki sopii yhteen

Lonkkaluut ovat kehon suurimmat luut. Ne muodostavat yhdessä ikään kuin renkaan reunat, ja voidaankin puhua lantiorenkaasta. Nämä kaksi luuta kohtaavat toisensa etupuolella, mutta takana niitä sitoo yhteen ristiluu. 

Ristiluu koostuu viidestä tai kuudesta yhteen sulautuneesta ristinikamasta. Tämä luu on kiilamainen ja sen alla on mysteerinen häntäluu. 

Selkäranka kiinnittyy ristiluuhun, joka pitää siten yläkehon tasapainossa lantiolla. Lantion molemmilla puolilla on lonkkanivelet, jotka kiinnittävät reisiluut yläkehoon.

Suojaa pehmeitä asioita

Lantiolla on myös tärkeä tehtävä suojata lantion alueella olevia elimiä – sisempiä virtsa- ja sukupuolielimiä sekä peräsuolta. Lisäksi kaikki kehon tärkeimmät hermopolut ja päävaltimot kulkevat lantion kautta. 

Naisten lantion leveä ja matala muoto tukee synnyttämistä. Raskauden loppupuolella istukka alkaa tuottaa ainetta nimeltään relaksiini. Se on hormoni, joka pehmentää lantion nivelsiteitä, tekee luista liikkuvampia ja laajentaa synnytyskanavaa. 


 

Lantion vaurioita

Lantio voi altistua monille erilaisille vammoille, joko onnettomuuden tai pitkäaikaisen kulumisen takia. Siksi säännöllinen liikunta ja lantion fyysiset aktiviteetit ovat tärkeitä ongelmien välttämiseksi.

Kuten monet kehonosat, lantion voi nykyään korvata kokonaan tai osittain proteesilla. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Rintakehä

  Rintakehä on nimensä mukaisesti eräänlainen kehä, josta muodostuu rinta ja joka pitää sisällään useita ihmisen tärkeimmistä osista. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Vatsa

  Vatsalla tarkoitetaan yleensä rintakehän ja lantion välistä aluetta. Siellä sijaitsevat useat tärkeät elimemme. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Takapuoli ja häntäluu

  Siinä missä takapuolella on erityisen tärkeitä tehtäviä ihmisen päivittäisessä elämässä, ei häntäluulla ole nykyään muuta tehtävää kuin olla tiellä.

  Fontini Publishing house 29.09.2021