Hampaat

Aikuisilla on tavallisesti 32 hammasta. Niiden säilyminen ehjinä läpi elämän riippuu jossain määrin itsestäsi ja hampaidenhoitotavoistasi, osittain tuurista ja pohjimmiltaan geeneistä. 

Hampaiden uloin kerros muodostuu kovimmasta materiaalista, jota keho pystyy tuottamaan: hampaiden terää eli kruunua suojaavasta kiilteestä.

Kruunun alareuna peittyy ikenen alle. Sieltä kulkee juuria alas leukaluuhun, jossa juurikalvo pitelee niitä paikoillaan. Juurikalvo taas kiinnittyy toiselta puolelta kuvaavasti nimettyyn hammassementtiin ja toiselta puolelta suoraan leukaluuhun. 

Jokaisella hampaalla on tehtävänsä

Harvoin tulee pohdittua, miksi hampaat ovat juuri sen muotoisia kuin ovat. Niillä kaikilla on kuitenkin sijaintiinpaikkaansa ja muotoonsa perustuvia erikoistehtäviä. 

Etuhampaat ovat ohuita ja teräviä siksi, että niitä tarvitaan ruoan pilkkomiseen sopivan pieniksi paloiksi. Suipot kulmahampaat purevat hieman vastahakoisempaan ruokaan, joka vaatii enemmän ponnistelua, ja poskihampaat jauhavat palat massaksi.


 

Erivärisiä hampaita 

Aikuisen hampaat ovat luonnostaan kellertäviä. Vanhemmiten hampaat kellastuvat lisää – eivät vanhuuttaan, vaan koska kiilteen alapuolinen varsinainen hammasluu paksuuntuu ja tiivistyy.

Myös vahingoittunut hammas voi muuttua keltaisemmaksi. Jos hampaan sisällä on lisäksi ollut verenvuotoa, se voi muuttua selvästi viereisiä hampaita sinertävämmäksi tai harmahtavammaksi. 

Mihin voi vaikuttaa

Jokainen meistä on varmasti kuullut sen miljoona kertaa: jos haluaa säilyttää hampaansa koko elämän ajan, niistä on pidettävä hyvää huolta. Tiedämme, mitä siihen vaaditaan, vaikka se tylsältä ja loppumattomalta tuntuukin: on harjattava hampaat aamuin illoin ja puhdistettava hammasvälit. 

Hampaiden hoito tapaturmavamman seurauksena voi olla todella pitkä prosessi, jos esimerkiksi vaurioituneen tilalle joudutaan rakentamaan kokonaan uusi hammas. Lapsilla vaikeat hammasvammat voidaan korjata mahdollisesti vasta noin 20 vuoden iässä, kun leukaluut ovat kehittyneet.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon sekä Fontini-kustantamon kirja Anatomikum.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Nenä

  Nenä on ihmisen ylähengitysteiden uloimpana sijaitseva elin. Sillä on kaksi tehtävää: toimittaa aivoille hajunäytteitä ja suodattaa sisäänhengitysilmaa. Kuulostaa simppeliltä, mutta ei ole sitä. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Kasvot ja leuka

  Kasvot ovat ensimmäinen asia, johon katse hakeutuu kun kohtaamme uuden ihmisen. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Iho

  Iho on elimistön suurin elin. Aikuisen ihon pinta-ala on noin 1,6 neliömetriä ja paino suunnilleen kolme kiloa. Iho on kuitenkin paljon muutakin kuin kehoa peittävä suojakuori. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021