Offline-aika

Someton unikokeilu 22-07

Univaje heikentää terveyttä ja aiheuttaa onnettomuuksia. Valitettavasti nukumme vähemmän kuin koskaan. Yksi syy on näyttöruutujen valo, joka häiritsee kehon luonnollisen unihormonin, melatoniinin, tuotantoa. Jotta yhä useampi meistä sulkisi näytöt aikaisemmin ja nukkuisi paremmin, ehdotamme sinullekin Offline-aika-unikokeilua.

Offline-aika alkaa klo 22:00 Nyt on Offline-aika!

Offline-ajan alkuun

Miten haaste meni?

  • Mikko Leppilampi
  • Jenni Rotonen
  • Roope Tonteri

Aloita uusi käytäntö jo tänään ja sammuta kaikki näytöt arkisin klo 22. Haasta myös kaverisi – mitä useampi lähtee mukaan, sitä helpompaa se on kaikille. Jaa haaste kavereillesi Facebookissa tai Twitterissä!

Tee myös nopea unitesti! Vastaamalla muutamaan kysymykseen saat unitutkijan analyysin tilanteestasi sekä lisävinkkejä parempaan uneen.

Muutama Suomen seuratuimmista sosiaalisen median persoonista aikoo mennä offline arkisin klo 22.00 seuraavan kahden viikon ajan. Seuraa heidän omilla Facebook-, Instagram- tai Twitter-tileillään sekä blogeissa, kuinka unikokeilu onnistuu.

Mikko Leppilampi

Instagram @mikkoleppilampi
Twitter @mikkoleppilampi
Facebook Mikko Leppilampi

Roope Tonteri

Instagram @roopetonteri
Facebook Roope Tonteri

Jenni Rotonen

Instagram @jennipupulandia
Twitter @pupulandia
Blogi pupulandia.fi
Snapchat jennipupulandia

Paula Salo, psykologian professori, uniasiantuntija

Paula Salo

Unitutkija, psykologian professori Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta

365 days with Ida

Instagram @ida365
Twitter @ida365
Facebook ida365
Blogi ida365.fi
Snapchat Ida365

Jonnamaista

Instagram @jonnalepp
Facebook Jonnamaista
Blogi jonnamaista.com
Snapchat jonksteri

Saatko pidettyä näppisi irti kännykästä, tabletista tai läppäristä klo 22 jälkeen? Jaa kokemuksesi hashtagilla #offlineaika

Ajatus kauneusunien hyvää tekevästä vaikutuksesta on tutkimuksen valossa totta. Riittävästi nukkuvat näyttävät muiden silmissä keskimäärin viehättävämmiltä.

Paula Salo, psykologian professori, uniasiantuntija

Univaje kasvattaa onnettomuusriskiä. Väsymys on osatekijänä noin joka viidennessä kolarissa. 24 tunnin valvominen heikentää kuljettajan reaktiokykyä saman verran kuin yksi promille alkoholia veressä.

Teemme väsyneenä huonompia päätöksiä. Monilla suurilla vahingoilla, esimerkiksi Tšernobylin ydinonnettomuudella oli todennäköinen yhteys univajeeseen.

Kun nukumme liian vähän, immuunijärjestelmämme heikentyy ja sairastumme helpommin. Univaje on yleinen tekijä myös sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja masennuksen takana.

Aikuinen tarvitsee noin 7,5 tuntia unta yössä, ja vain 5 % pärjää 6 tunnin yöunella. Nukumme suunnilleen tunnin vähemmän yössä kuin vielä 30 vuotta sitten.

Joka kolmannella meistä on uniongelmia, ja joka neljäs kärsii vaikeasta univajeesta.