Offline-aika
Someton unikokeilu 22-07
Univaje heikentää terveyttä ja aiheuttaa onnettomuuksia. Valitettavasti nukumme vähemmän kuin koskaan. Yksi syy on näyttöruutujen valo, joka häiritsee kehon luonnollisen unihormonin, melatoniinin, tuotantoa. Jotta yhä useampi meistä sulkisi näytöt aikaisemmin ja nukkuisi paremmin, ehdotamme sinullekin Offline-aika-unikokeilua.
Miten haaste meni?
Aloita uusi käytäntö jo tänään ja sammuta kaikki näytöt arkisin klo 22. Haasta myös kaverisi – mitä useampi lähtee mukaan, sitä helpompaa se on kaikille. Jaa haaste kavereillesi Facebookissa tai Twitterissä!
Tee myös nopea unitesti! Vastaamalla muutamaan kysymykseen saat unitutkijan analyysin tilanteestasi sekä lisävinkkejä parempaan uneen.
Muutama Suomen seuratuimmista sosiaalisen median persoonista aikoo mennä offline arkisin klo 22.00 seuraavan kahden viikon ajan. Seuraa heidän omilla Facebook-, Instagram- tai Twitter-tileillään sekä blogeissa, kuinka unikokeilu onnistuu.

Jenni Rotonen
Instagram @jennipupulandia
Twitter @pupulandia
Blogi pupulandia.fi
Snapchat jennipupulandia

Paula Salo
Unitutkija, psykologian professori Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta
Saatko pidettyä näppisi irti kännykästä, tabletista tai läppäristä klo 22 jälkeen? Jaa kokemuksesi hashtagilla #offlineaika
Ajatus kauneusunien hyvää tekevästä vaikutuksesta on tutkimuksen valossa totta. Riittävästi nukkuvat näyttävät muiden silmissä keskimäärin viehättävämmiltä.
Univaje kasvattaa onnettomuusriskiä. Väsymys on osatekijänä noin joka viidennessä kolarissa. 24 tunnin valvominen heikentää kuljettajan reaktiokykyä saman verran kuin yksi promille alkoholia veressä.
Teemme väsyneenä huonompia päätöksiä. Monilla suurilla vahingoilla, esimerkiksi Tšernobylin ydinonnettomuudella oli todennäköinen yhteys univajeeseen.
Kun nukumme liian vähän, immuunijärjestelmämme heikentyy ja sairastumme helpommin. Univaje on yleinen tekijä myös sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja masennuksen takana.
Aikuinen tarvitsee noin 7,5 tuntia unta yössä, ja vain 5 % pärjää 6 tunnin yöunella. Nukumme suunnilleen tunnin vähemmän yössä kuin vielä 30 vuotta sitten.
Joka kolmannella meistä on uniongelmia, ja joka neljäs kärsii vaikeasta univajeesta.