Uni pitää sinut terveenä – älä unohdu someen

uni
Nukumme yhä vähemmän. Jopa kaksi kolmesta sanoo kärsivänsä univaikeuksista ainakin joskus. Tilapäiset unettomuusoireet ovat jo pitkään lisääntyneet tasaisesti, voimakkaammin 90-luvulta lähtien. Ilmiö on yleinen varsinkin työikäisen väestön keskuudessa. Naisilla uniongelmia on miehiä useammin.

Sosiaalinen media vaikuttaa uneesi​

​​Elämme hektistä elämää ja yhä useammin vielä sängyssä surffaillaan älypuhelimella tai tabletilla. Runsas surffailu ennen nukkumaan menoa vaikuttaa uneen haitallisesti. Se viivästyttää nukkumaanmenoa, jolloin uni saattaa jäädä liian lyhyeksi. Viestittely sosiaalisessa mediassa aktivoi turhaan juuri silloin, kun pitäisi alkaa rauhoittua. Näyttöruutujen valo, etenkin kirkas sininen valo​, vaikeuttaa myös fysiologisesti nukahtamista. Heräily yöllä viestien ääniin katkoo unta ja heikentää sen laatua.

Uni parantaa ulkonäköäsi​​

Liian vähäise​n unen yhteyttä tiedonkäsittelykykyyn, sairauksiin ja tapaturma-alttiuteen​ on tutkittu paljon. Univajeen​ keskeisiä seurauksia ovat väsymys, keskittymisvaikeudet, oppimisen ja muistin heikkeneminen ja tarkkaavaisuuden herpaantuminen liikenteessä​. Pitkään jatkuvana riittämätön unen saanti voi johtaa myös vastustuskyvyn heikkenemiseen ja sitä kautta erilaisiin sairauksiin.

Unettomuus muuttaa my​ös kylläisyyttä ja ruokahalua säätelevien hormonien tasapainoa, jolloin voi tulla helpommin syötyä liikaa ja epäterveellisesti. Tutkimusten mukaan olemme hyvin nukkuneina myös muiden mielestä viehättävämmän näköisiä kuin huonosti nukkuneina!​

Nauti nukkumisesta

​Jos tunnet olosi päivällä virkeäksi ja hyvinvoivaksi, ei liene tarvetta erityisiin muutoksiin nukkumisen suhteen. Jos kuitenkin koet nukkuvasi huonosti, voit yrittää muokata toimintatapojasi paremmin nukkumista tukevaksi. Jos olet huolestunut nukkumisestasi, voi olla hyvä kääntyä lääkärin puoleen ja selvitellä asiaa tarkemmin.

Omaa unta voi yrittää kohentaa monin kotikonstein. Ihmisten välillä on kuitenkin suurta vaihtelua siinä, paljonko unta tarvitaan, milloin on paras aika nukkua ja mitkä asiat nukkumiseen vaikuttavat. Kaikesta miellyttävästä ei tarvitse luopua kokonaan. Etsi itsellesi sopiva tasapaino uneen vaikuttavien asioiden suhteen. Ja jos päätät kirjautua ulos sosiaalisesta mediasta illalla, mitä muuta mukavaa voisit sen sijaan tehdä? Lukisitko kirjan tai keskustelisitko kumppanisi kanssa?

Univinkit:

  • älä tee tai mieti töitä illalla
  • jos työ- tai muut asiat pyörivät mielessäsi iltaisin, kirjoita kaikki huolta ja murhetta aiheuttavat asiat paperille ja päätä, että palaat niihin vasta aamulla
  • optimoi nukkumisolosuhteesi: hanki hyvä sänky ja lämmin peitto sekä tuuleta makuuhuone
  • rauhoita makuuhuone kaikelta ylimääräiseltä; esimerkiksi lemmikkien nukkuminen samassa huoneessa voi häiritä untasi
  • jos käytät kännykkää tai tablettia vielä juuri ennen nukkumaan menoa, niin himmennä ruudun valoa tai käytä yösovellusta, joka poistaa piristävän sinisen valon ruudulta
  • vältä raskasta liikuntaa ennen nukkumaan menoa
  • syö kevyehkö, hiilihydraattipitoinen ateria hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa
  • vältä alkoholia ja kofeiinia ennen nukkumaan menoa

Asiantuntijana unitutkija, professori Paula Salo Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta.
​​​​