Vakuutussanasto - mitä termit tarkoittavat?

Ovatko vakuutukset mielestäsi vaikeita ymmärtää? Et todellakaan ole yksin. Yritämme tällä sivulta selittää keskeisimpien termien merkityksen. Lue alta selitykset!

A-H

Auton liikennekäytöstäpoisto = jos sinulla on auto, jolla ajat vain kesällä, haluat ehkä laittaa sen talveksi seisontaan eli tehdä liikennekäytöstäpoiston. Kun teet liikennekäytöstäpoiston, autosi liikennevakuutuksen ja täyskaskovakuutuksen maksu on sen aikana pienempi. Liikennekäytöstäpoisto korvaa nykyään niin kutsutun seisontavakuutuksen. Katso myös kasko.

Bonus = alennus liikenne- tai täyskaskovakuutuksen maksusta. Mitä suurempi bonus, sitä suurempi alennus. Bonusta kertyy sellaisista vuosista, jolloin et töppäile liikenteessä. Bonus voi alentua, jos vahinko sattuu.  Katso myös kasko.

Enimmäiskorvausmäärä = se rahamäärä, jonka verran voit enintään saada korvauksia vahinkoa kohden. Voit kuulla puhuttavan enimmäiskorvausmäärästä, jos esimerkiksi kodillesi tai autollesi sattuu vahinko.

Epäkimurantti = mutkaton, vaivaton, helposti lähestyttävä, maanläheinen, ystävällinen.

Huoneiston kiinteä sisustus = kodissasi kiinteästi kiinni olevat asiat, kun asut kerros-, rivi- tai paritalossa. Kiinteää sisustusta ovat vaikkapa parketit, kaakelit ja keittiön kaapit. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, tavallinen kotivakuutus kattaa tavaroiden ohella kodin kiinteän sisustuksen, jonka kunnossapidosta sinä olet vastuussa. Joten vaikka sinulla ei olisi paljon tavaroita, lattiat ja keittiönkaapit löytyvät aivan varmasti – ja niiden uusiminen esimerkiksi vesivahingon yllättäessä on taatusti kallista.

I-L

Ikävähennys = Tavaroiden arvo alenee niiden iän myötä, ja siksi saat pienemmän korvauksen, jos vanhalle tavarallesi sattuu vahinko. Jos esimerkiksi kaksi vuotta vanha iPhonesi varastetaan, korvausta pienentää 50 %:n ikävähennys. Silloin kotivakuutus korvaa 50 % puhelimen arvosta. Ikävähennyksen määrä ei ole aina sama, vaan eri tavaroilla on erilaiset ikävähennykset. Voit katsoa ikävähennysten määrät kotivakuutusoppaasta.

Indeksi = kertoo hintojen ja kustannusten muutoksesta. Vakuutusten hinnoittelu, omavastuu ja enimmäiskorvausmäärät voivat olla sidotut indeksiin – jos indeksi kipuaa ylöspäin, myös hinnat, omavastuut ja enimmäiskorvausmäärät nousevat. Näet sinun vakuutuksiisi vaikuttavat indeksimuutokset vakuutuskirjastasi (löydät sen Omilta sivuilta kohdasta Asiakirjat). Tilastokeskus laskee indeksin suuruuden vuosittain.

Irtaimisto = kaikki ne kaapeista pursuilevat tavarat, joita et ole vielä ehtinyt konmarittaa. Tyypillistä irtaimistoa ovat puhelin, läppäri, vaatteet, silmälasit, pyykinpesukone, nurkissa lojuvat käyttämättä jääneet urheiluvälineet ja lukuisat työkalut sirkkelistä akkuruuvinvääntimiin. Kodin irtaimisto sisältyy kerros- ja rivitaloasunnon kotivakuutukseen. Jos asut omakotitalossa, muista vakuuttaa sekä talo että irtaimisto.

Kasko = kaskovakuutus eli autovakuutuksen vapaaehtoinen osa. Autovakuutus koostuu pakollisesta liikennevakuutuksesta ja vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Kaskovakuutuksesta korvataan ajoneuvollesi sattuneita vahinkoja. Niitä ovat esimerkiksi törmäykset, ulosajot, palot ja varkaudet. Voit valita autoosi laajemman täyskaskon tai suppeamman osakaskon.

Korvaus = rahasumma, jonka saat, kun vahinko sattuu ja vakuutus korvaa vahingon. Korvauksen määrään vaikuttavat tyypillisesti vakuutuksen omavastuu ja vanhojen tavaroiden kohdalla ikävähennys.

Liikennevakuutus = ajoneuvon pakollinen vakuutus, joka korvaa vahingot, joita sinä aiheutat muille liikenteessä. Se korvaa myös, jos joku loukkaantuu rytäkässä. Ifin autovakuutus koostuu pakollisesta liikennevakuutuksesta ja vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.

Lähiomaiset (matkavakuutuksessa) = äiti, isä, avo- tai aviopuoliso, rekisteröity puoliso, lapsi, lapsenlapsi, isovanhemmat, appivanhemmat, sisarukset, miniä ja vävy, näin niin kuin esimerkiksi. Matkavakuutus korvaa matkasi keskeytymisen tai peruuntumisen, jos Suomessa oleva appiukkosi saa sydänkohtauksen ja haluat päästä nopeasti Suomeen. Kuka väitti, että Suomessa perheet ovat pieniä?

M-T

Omavastuu = rahasumma, jonka maksat tai joka vähennetään korvauksesta vahingon sattuessa. Jos esimerkiksi uusi 1 000 euron astianpesukone hajoaa ja kotivakuutuksessasi on 150 euron omavastuu, saat korvausta 850 euroa. Kaikissa vakuutuksissa ei ole omavastuuta. Katso myös ikävähennys.

Rajoitusehto = vakuutuksesi kattavuutta rajoitetaan. Liittyy tavallisimmin sairausvakuutukseen. Jos olet kärsinyt esimerkiksi korvatulehduksista ja haluat sairausvakuutuksen, saat vakuutuksen voimaan todennäköisesti rajoitettuna. Tällöin vakuutus korvaa muut paitsi korviin liittyvät vaivat.

Seisontavakuutus = ks. auton liikennekäytöstäpoisto.

Sopimuskausi = ks. vakuutuskausi.

Suojeluohjeet = ohjeita, joiden avulla suojelet omaisuuttasi ja itseäsi sekä vältät useimmat vahingot. Suojeluohjeet kuulostavat joskus itsestäänselvyyksiltä, kuten "avaimiin ei saa merkitä nimeä tai osoitetta". Usko pois, me kuitenkin tiedämme vahinkojen perusteella, että muistuttelu on paikallaan. Jos jätät noudattamatta ohjeita, saatat saada vähemmän korvauksia vahingon sattuessa. Löydät suojeluohjeet vakuutuksesi ehdoista.

Terveysselvitys = ei ole kuntotesti vaan lyhyt kysely, johon vastaat, kun hankit esimerkiksi sairausvakuutuksen. Tyypillisesti vanhat sairaudet rajataan terveysselvityksen perusteella uuden vakuutuksen ulkopuolelle. Pääset täyttämään terveysselvityksen Omilla sivuilla sen jälkeen, kun olet hyväksynyt vakuutustarjouksen.

V ->

Vahinkohistoria (autovakuutuksissa) = menneisyyden töppäilysi liikenteessä, jotka haluaisit unohtaa. Vakuutusyhtiö laskee vahinkohistorian avulla vakuutuksesi bonuksen (ks. bonus). Mitä pidempään ajelet ilman vahinkoja, sitä korkeammaksi bonuksesi nousee.

Vakuutettu = se ihminen tai eläin, jolle vakuutus on otettu. Lapsivakuutuksessa lapsesi on vakuutettu. Koiravakuutuksessa kyse on nelijalkaisesta ystävästäsi.

Vakuutukseen sisältyvät turvat (vs. vakuutus) = jos vakuutus on pussillinen karkkeja, vakuutukseen sisältyvät turvat ovat yksittäiset karkit pussin sisällä. Vakuutus koostuu turvista. Osa turvista kuuluu automaattisesti vakuutukseen ja osa voi olla vapaavalintaisia lisäturvia. Voit valita esimerkiksi autovakuutukseesi ekstrana lasiturvan, joka korvaa, jos mökkitien sora napsauttaa tuulilasisi hajalle.

Vakuutuksenottaja = henkilö, joka on hankkinut vakuutuksen. Esimerkiksi lapsivakuutuksessa vakuutuksenottaja on yleensä lapsen isä tai äiti.

Vakuutusehdot = usein myös pikkupräntiksi nimetty kokonaisuus, jossa kerrotaan, miten vakuutus toimii. Jos sisältö ei aukea, kysy rohkeasti asiakaspalvelustamme, niin avataan solmut yhdessä. Ja kyllä, olemme samaa mieltä kanssasi, eivät ne helppoja ole. Tutustu vakuutusehtoihin.

Vakuutuskausi = vuoden mittainen ajanjakso, jonka alku riippuu siitä, milloin olet hankkinut ensimmäisen (edelleen voimassa olevan) vakuutuksesi Ifistä. Vakuutuskauden vaihtuessa esimerkiksi vakuutuksesi hinta ja ehdot voivat muuttua, joten kannattaa vilkuilla Omille sivuille tulevat postit, kun vakuutuskausi lähestyy loppuaan.

Vakuutukset kannattaa muutenkin käydä läpi silloin tällöin, vaikka vakuutuskauden taitteessa. Näin voit varmistaa, että vakuutuksesi vastaavat sinun tämänhetkisiä tarpeitasi. Näet vakuutuskautesi Omilta sivuilta kohdasta Asiakirjat – Vakuutuskirja.

Vakuutuskirja = ei ole kirja, vaan paperi tai nettisivu, johon on koottu kaikki olennaiset tiedot vakuutuksistasi. Näet siitä helposti, mitä vakuutuksia sinulla on, milloin vakuutuskautesi vaihtuu ja mitä vakuutuksesi maksavat. Löydät vakuutuskirjasi Omilta sivuilta kohdasta Asiakirjat – Vakuutuskirja.

Vakuutusmäärä = henkilövakuutuksissa yhteenlaskettu rahasumma, jonka verran voit saada korvauksia vakuutuksesi voimassaolon aikana. Jos esimerkiksi lapsivakuutuksen vakuutusmäärä on 20 000, voit saada korvauksia esimerkiksi lääkärikäynneistä ja muista kustannuksista yhteensä enintään 20 000 euroa. Voit tarkistaa vakuutusmääräsi Omilta sivuilta kohdasta Asiakirjat – Vakuutuskirja.

Vastuuvakuutus = huolimattomuusvakuutus. Se korvaa, jos aiheutat vahinkoa muille huolimattomuuttasi ja olet vastuussa syntyneistä vahingoista. Jos vaikka unohdat tiskiveden valumaan ja tulet siinä samalla kastelleeksi alakerran naapurin kodin, vastuuvakuutus on suorastaan korvaamaton. Se ei takaa naapurisopua mutta huolehtii siitä, että iso kuivatus- ja remonttilasku ei jää omasta kukkarostasi maksettavaksi. Vastuuvakuutus sisältyy Ifissä kotivakuutukseen.

Vuodenaikahinnoiteltu vakuutus = sellainen moottoripyörä-, vene- tai moottorikelkkavakuutus, jonka hinnassa huomioidaan harrastuksesi kannalta aktiiviset vuodenajat. Esimerkiksi venevakuutuksessa talvikuukaudet ovat edullisempia, kesäkuukaudet kalliimpia. Jotta laskut eivät tuottaisi hämmennystä, jaamme vakuutusmaksun tasaisesti eri kuukausille. Vuodenaikahinnoitellun vakuutuksen ansiosta voit harrastaa säiden salliessa, eikä sinun tarvitse huolehtia vakuutustesi voimassaolosta.

Psst! Tälle sivulle on koottu vakuutustermien epävirallisia ja epäkimurantteja selityksiä. Löydät tarkat selitykset esimerkiksi vakuutuskirjastasi tai vakuutusehdoista.

Tilaa e-lasku ja hyödynnä 12-eräinen laskutus

Kun valitset e-laskun, saat laskun kerran kuukaudessa. Ifin asiakkaana voit pilkkoa vakuutusmaksusi lompakkosi mentäviin eriin – kun valitset 12-eräisen laskutuksen, lähetämme sinulle laskun kerran kuukaudessa. Et joudu maksamaan laskutuslisiä tai muuta ylimääräistä. Voit valita laskusi tulemaan myös 1, 2 tai 4 erässä. Ihan mikä sinulle (ja kukkarollesi) sopii parhaiten. Voit tilata kerran kuussa tulevan vakuutuslaskun Omilla sivuilla kohdassa Laskut.

Sinua voi kiinnostaa myös