Turvalliset vaunut lapselle

Lue vinkit, kuinka valitset turvalliset lastenvaunut - mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

3- vai 4-pyöräiset lastenvaunut

Suurin ero on käsiteltävyydessä. Kolmipyöräiset ovat hyviä lenkkeilyyn ja usein ketterämpiä. Toisaalta ne ovat myös lähtökohtaisesti kiikkerämpiä, vaikka malleissa on suuria eroja. Mikään tilasto ei näytä, että kolmipyöräiset olisivat turvattomampia, mutta nelipyöräiset ovat yleensä vakaammat. Käyttöolosuhteet ja omat tarpeet ovat avainasemassa – testaa vaunuja liikkeessä.

Millaiset renkaat vaunuihin?

Ilmatäytteiset renkaat ovat käytössä joustavamman tuntuiset, mutta ovat alttiita puhkeamisille. Erityisesti kaupungeissa hiekoitussora on terävärakeista. Ilmakennorenkaat eivät puhkea – ne tosin keräävät itseensä teräviä kiviä, jotka myöhemmin päätyvät renkaan sisälle. Isommilla pyörillä varustetut renkaat kiipeävät pienten esteiden yli helpommin, mutta ovat aavistuksen kömpelömmät pienessä tilassa liikuttaessa.

Jalkajarru vs. käsijarru

Jalkajarru on tarkoitettu pääasiassa lukitsemaan pyörät paikalla ollessaan. Käsijarru on suunniteltu erityisesti vaunuihin, jossa aisan voi kääntää vaunun puolelta toiselle. Näin ei jalkajarrua ole tarvinnut rakentaa molemmille puolille. Joissakin malleissa erillinen käsijarru on tarkoitettu vaunun vauhdin hidastamiseen esimerkiksi alamäessä. Suurin haitta käsijarruissa on niiden kestävyys. Jarrujen komponentit ovat harvoin ovat yhtä laadukkaita kuin esimerkiksi fillareissa käytettävien jarrujen – johtoja ja vaijereita menee käytössä rikki.

Lastenvaunujen heijastimet

Nykyään heijastimia löytyy yleisimpien merkkien kangasosista jo varsin hyvin. Silti mieluummin liikaa kuin liian vähän. Eli irtoheijastimia, tarroja, heijastinsprayta ja led-valoja kiinni, niin näkyy varmasti!

Turvavyöt

Suurin ero on turvavöiden käytettävyydessä. Vyöt, joissa on huono käyttömukavuus, jäävät helposti laittamatta. Solmussa olevat irtovaljaat eivät houkuttele käyttämään niitä siinä vaiheessa, kun lapsi huutaa hermostuneena sylissä.

Käytetyt vai uudet vaunut

Uusi on aina uusi, mutta käytetytkin ajavat asiansa, jos niitä on pidetty asianmukaisesti. Ulkonäkö- ja toimivuusasioiden ohella tulee tarkistaa ainakin jarrut ja missä vaunuja on säilytetty (ulkona vai sisällä). Kosteassa tilassa säilytettyjen lastenvaunujen kangasosat keräävät helposti hometta, jolle kukaan ei halua lastaan altistaa.

Lastenvaunujen materiaalit

Uudemmissa vaunuissa materiaalit toimivat lähes aina erinomaisesti ja sopivat Suomen vaihteleviin olosuhteisiin ja lämpötilaeroihin. Kankaat eivät kuumene liikaa kesähelteillä, antavat riittävästi tuulensuojaa ja kestävät vettä.

Ulkomailta vai kivijalkamyymälästä

Ulkomailta tilatessa pitää huomioida, että tilauksen yhteydessä tilaaja muuttuu maahantuojaksi. Suomessa olevalla maahantuontiketjulla ei ole velvollisuutta hoitaa ulkomailta tilatun tuotteen takuuta, vaikka myisivätkin samaa merkkiä. Myymälät saattavat olla myös hieman penseitä avustamaan vaunun käytössä, jos tuote on ostettu muualta kuin liikkeestä. Kivijalkamyymälöistä saatavaa yksilöllistä palvelua on myös vaikea saada nettimyymälöistä.

Vaunujen tavarakori on tarpeellinen

Vaunut muuttuvat kiikkeriksi, jos työntökahvaan laittaa roikkumaan liian painavan hoitokassin. Painopiste kannatta saada mahdollisimman alas, painavimmat tavarat tulisi siksi kuljettaa tavarakorissa. Yleensä vaunujen tavarakorissa ei suositella kuljetettavaksi yli viittä kiloa tavaraa.

Vaunujen huolto

Lastenvaunuista täytyy pitää huolta aivan kuten muistakin esineistä. Jarrut ja laakerit vaativat puhdistamista ja rasvaamista, että ne toimivat. Kankaat täytyy pitää puhtaina ja kunnossa, etteivät ne homehdu tai aiheuta muuta vaaraa lapselle. Kun hoidat vaunuja hyvin, ne ovat paitsi turvalliset ja miellyttävät käyttää ja myös säilyttävät arvonsa pidempään!

Retrovaunut? 

Kymmeniäkään vuosia vanhoihin vaunuihin ei sinänsä liity suurta turvallisuusriskiä, vaikka harva niistä läpäisisi nykystandardin mukaiset testit. Kunnostettujen vaunujen osalta kannattaa varmistua, että kunnostukseen on käytetty myrkyttömiä aineita. Kankaat saatetaan käsitellä kemikaaleilla niiden kestävyyden parantamiseksi.

Kattaako kotivakuutus myös lastenvaunut?

Vakuutusten sisältö vaihtelee eri vakuutusyhtiöiden välillä, mutta Ifin kotivakuutus korvaa myös lastenvaunujen varkauden. Tärkeää on, että ulkona olevaa omaisuutta valvotaan varkausvahinkojen välttämiseksi.

Vaunuvinkit

1. Materiaali
Tällä hetkellä hip ja hop on ns. tekstiilinahka. Se on helppohoitoinen ja turvallinen.

2. Turvahihna
Erillinen ranteeseen ja rattaiden työntökahvaan kiinnitettävä turvahihna on hyvä turvaväline erityisesti liukkaalla. Sen avulla pystyy estämään, ettei vaunu lähde yksikseen liikkeelle, jos sattuu kaatumaan ja ote vaunusta lipeää.

3. Tavarakori
Metallikori on kankaista kestävämpi ja helpompi pitää puhtaana. Kangaskori on puolestaan kevyempi ja helpompi, kun pakkaa vaunuja autoon.

4. Kääntyvät vai kiinteät pyörät
Kaupunkikäyttöön tulevat vaunut kannattaa ottaa kääntyvillä pyörillä, kun taas kiinteärenkaisilla on suuntavakautensa puolesta helpompi käydä pidemmillä päiväkävelyillä.

5. Muista vararengas
Jos valitset ilmatäytteiset, pidä yhtä rengasta kaapinhyllyllä vararenkaana. Siinä vaiheessa, kun on saanut lapsen vaatetettua ei todellakaan halua huomata, että rengas on tyhjä.

Lapsivakuutus on huolenpitoa pikkuisesta

  • Lapsivakuutus eli lapsen sairausvakuutus kattaa sairaudet ja tapaturmat.
  • Vakuutus kannattaa ottaa jo ennen lapsen syntymää, jolloin saat vakuutuksen voimaan ilman rajoituksia. Lapsen aiemmat sairaudet voivat nimittäin rajoittaa vakuutuksen laajuutta, jos otat vakuutuksen myöhemmin. Lisäksi raskausaikana otettu vakuutus korvaa äidin ja vastasyntyneen lapsen pidempää sairaalahoitoa ja lapsen synnynnäisten terveysvaivojen hoitoa.
  • Vakuutus korvaa sekä yksityisen että julkisen sairaanhoidon palveluja, ja lapsesi saa heti parasta hoitoa.
  • Saat korvaukset tilillesi nopeasti, ja jos käytät If Suorakorvausta, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi.
  • Voit itse valita omavastuun, ja se vähennetään vain kerran vakuutuskauden aikana (vakuutuskauden pituus on vuosi).
  • Jos lapsen terveys herättää kysymyksiä ja pohdit esimerkiksi, kannattaako lähteä lääkäriin, saat neuvoja maksuttomasta If Terveysneuvonnasta vuorokauden ympäri.
  • Kun otat lapsivakuutuksen jo raskausaikana, saat kaupan päälle äidin henkivakuutuksen vuodeksi maksutta. Ensimmäisen vuoden jälkeen henkivakuutus jatkuu automaattisesti maksullisena. Voit päättää vakuutuksen halutessasi. Henkivakuutuksen myöntää Ifin yhteistyökumppani Mandatum Henkivakuutusyhtiö.