Turvallista automatkaa lapsen kanssa

Tällainen on hyvä lasten turvaistuin

Kokosimme vinkit, mitä kaikkea lapsen turvaistuimen valinnassa kannattaa huomioida. Hyvä lasten turvaistuin varmistaa, että lapsi matkustaa autossa turvallisesti.

Lapset eivät ole vain pieniä kooltaan, vaan he ovat myös heiveröisempiä ja heidän mittasuhteensa ovat erilaiset kuin aikuisilla. Siksi lapset ovat myös kolarin sattuessa alttiimpia vammoille ja tarvitsevat erityistä suojaa matkustaessaan autossa. Turvaa siis lapsesi nokkakolareilta ja peräänajoilta.

Turvallisen autokyydin perusedellytyksiä on, että lapsi matkustaa ikäänsä ja painoonsa suhteutetussa turvaistuimessa tai turvakaukalossa. Myös tieliikennelaissa määrätään lasten kuljettamisesta turvaistuimessa.

Kun lapsi kasvaa, turvaistuin vaihdetaan sitä mukaa isompaan, jolloin sinulla on aina oikea turvaistuin lapsen ikään ja kokoon nähden.

Turvaistuin alle 5-vuotiaalle

Lasta ei saa kuljettaa autossa sylissä. Lasten tulee matkustaa selkä edellä niin kauan kuin mahdollista, ainakin 3–vuotiaaksi , mutta mieluiten 4–5-vuotiaaksi asti. Pienelle vauvalle paras istuin on turvakaukalo.

Tutkimukset osoittavat, että lapset matkaavat kaksi kertaa turvallisemmin selkä menosuuntaan päin olevassa turvaistuimessa verrattuna istuimeen, jossa kasvot ovat menosuuntaan päin. Tämä johtuu siitä, että lapsen pää on iso ja painava suhteessa muuhun vartaloon (1-vuotiaan lapsen pään koko vastaa 25 %:a lapsen koko painosta, kun aikuisella vastaava luku on 6 %). Yhteentörmäyksessä vartalo painuu lastenistuimen selkänojaan, ja lapsen niskaan ja päähän kohdistuva rasitus on huomattavasti pienempi selkä menosuuntaan päin istuttaessa.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei ole suositeltavaa kiinnittää etumatkustajan turvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle, vaikka turvatyynyn kytkisikin pois päältä, koska täyttyvä turvatyyny on lapselle hengenvaarallinen.

Yli 5-vuotiaat lapset autossa

Yli 5-vuotiaat voivat painosta ja pituudesta riippuen istua turvavyöistuimessa tai turvavyötyynyllä. Lapsi käyttää tällöin auton omia turvavöitä. Turvavyöistuimen tai -tyynyn tarkoitus on, että lantiovyö kiinnitetään lantiota vasten niin, ettei lapsi voi liukua vyön alta ja vahingoittaa sisäelimiään. Koska turvavyöistuin suojaa myös sivuilta, on se istuinkoroketta parempi vaihtoehto. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä pääntukea ja 3-pisteturvavyötä.

Vasta 10–12-vuotiasta lasta voi kuljettaa ilman lastenistuinta, kiinnitettynä auton turvavöihin. Paras paikka on tällöinkin takapenkki.

Mitä laki sanoo turvaistuimista?

Suomen tieliikennelaki määrää, että kuljettajan ja kaikenikäisten matkustajien on käytettävä henkilö-, paketti- ja linja-autossa olevaa turvavyötä tai lasten turvalaitetta. Alle 3-vuotiaat on kiinnitettävä aina lapsen painon mukaan määräytyvään turvaistuimeen, vauvat turvakaukaloon.

Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee olla lain mukaan E-hyväksyttyjä, jotta istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset. Erityisesti ulkomailta turvaistuinta ostettaessa kannattaa katsoa, että turvaistuin täyttää ECE R44 tai ECE R44/04 -standardin turvallisuusvaatimukset. Vaikka suurin osa istuimista täyttääkin standardit, löytyy lisäksi testejä, joissa istuinten turvallisuutta on arvioitu standardeja syvemmin. Suomessa istuimia testaa mm. Autoliitto.

Lapsen viihtyminen autossa

Lapsen viihtyvyyteen autossa kannattaa panostaa erityisesti pidemmillä matkoilla. Kun lapsi on rauhallinen, kuljettaja voi keskittyä seuraamaan liikennettä. Pidä riittävän usein taukoja ja keksi lapselle autossa pientä puuhasteltavaa. Virikkeitä voivat olla pienillä lapsilla yksinkertaiset lelut ja hieman vanhemmilla lapsilla esimerkiksi matkalukeminen tai vaikkapa erilaisten havaintojen tekeminen matkan varrelta. Audiovisuaaliset laitteet, kuten autoihin asennettavat DVD:t, saattavat sen sijaan häiritä kuljettajaa erityisesti pimeässä ajettaessa.

Auton pakkaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Hattuhylly kannattaa pitää tyhjänä. Jo pelkän sateenvarjon törmäyspaino 50 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa kolarissa on useita kymmeniä kiloja.

Pienetkin irtotavarat autossa voivat muuttua vaarallisiksi äkkijarrutuksessa. Esimerkiksi tablettitietokone on liike-energiansa ansiosta monen kilon tärsky, jos auto pysähtyy äkillisesti ja tabletti kolahtaa vaikka jonkun päähän. Tabletille kannattaakin hankkia autoon tarkoitettu teline, joka pitää laitteen paikoillaan äkkipysähdyksissäkin. Lisäksi teline estää tabletin rikkoutumisen, kun laite ei puristu matkan aikana muiden tavaroiden alle tai luiskahda lasten käsistä lattialle.

Myös ihmisten törmäyspaino on jopa 40-kertainen, joten kenenkään ei pidä istua ilman turvavyötä autossa siitäkään syystä. Ja samasta syystä turvaistuin pitää kiinnittää turvavöillä autoon silloinkin, kun sitä ei käytetä.

Hyvällä ennakkovalmistautumisella, virkistävällä juotavalla ja terveellisellä välipalalla, kuten hedelmällä, sekä lempipehmolelulla pääsee jo pitkälle. Rauhallista automatkaa!

Lapsivakuutus takaa naperollesi parhaan hoidon

  • Lapsivakuutus eli lapsen sairausvakuutus kattaa sairaudet ja tapaturmat. Vakuutus korvaa sekä yksityisen että julkisen sairaanhoidon palveluja.
  • Voit itse valita omavastuun, ja se vähennetään vain kerran vakuutuskauden aikana (vakuutuskauden pituus on vuosi).
  • Saat korvaukset tilillesi nopeasti, ja jos käytät If Suorakorvausta, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi.
  • Vakuutus on voimassa myös kaikessa urheilussa 12-vuotiaaksi asti, eikä lapsi tarvitse erillistä lisenssivakuutusta.
  • Jos lapsen terveys herättää kysymyksiä, saat neuvoja maksuttomasta If Terveysneuvonnasta, olipa sitten päivä tai yö.

Hanki helppo lapsivakuutus

Lääkäriin jonottamatta, selkeä omavastuu ja lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi. Sitä kaikkea on Ifin lapsivakuutus.

Hae hinta ja osta

Arjen turvavinkit lapsiperheille

Vilkaise, miten voit välttää vahingot vauhdikkaassa lapsiarjessa – ja miten vakuutus toimii, jos otsa ottaa osumaa tai tauti iskee päälle.

Lapsiperheiden vinkkipankki

Terveysvinkit ja kätevät palvelut käyttöösi

If Terveys tarkoitaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluita ja vinkkejä sinulle. 

Tutustu ja ota käyttöön