Vakuutusvinkit liikuntaa harrastavalle
Jos harrastat liikuntaa, tarkista, onko vakuutuksesi voimassa urheillessasi. Vaihtoehtoja riittää – on lisenssivakuutusta, tapaturmavakuutusta, sairauskuluvakuutusta sekä työnantajan ja ammattiliiton ottamaa vakuutusta. Myös se vaikuttaa, harrastatko liikuntaa kuntoilu- vai kilpailumielessä.
Sairausvakuutus eli sairauskuluvakuutus on kattavin vakuutus, joka korvaa sairauksien ja tapaturmien hoidon. Liikuntaa harrastavalle suositeltava vaihtoehto on myös laaja tapaturmavakuutus, joka korvaa esimerkiksi liikunnassa syntyviä vammoja laajemmin kuin perinteinen tapaturmavakuutus.
Mikä on sinulle sopivin vakuutus liikuntaa varten?
Lisenssivakuutus ja urheiluvakuutus
Moni ei tiedä, että aikuisten ja nuorten lisenssivakuutukset kattavat yleensä vain yhden lajin parissa sattuneet vahingot. Näin ollen jalkapalloseuran kautta otettu lisenssivakuutus ei auta, jos loukkaat nilkkasi keilaradalla. Lisenssivakuutuksen vaihtoehto on aina voimassa oleva urheiluvakuutus, joka on voimassa myös kilpaurheilussa ja lisenssivakuutusta vaativissa lajeissa.
Tiesitkö, että alle 12-vuotiaiden lapsien lapsi- ja tapaturmavakuutukset kattavat kaiken urheilun? Erillistä lisenssivakuutusta ette tarvitse!
Tapaturmavakuutus ja laaja tapaturmavakuutus
Aktiiviliikkujan kannattaa suosia perinteisen tapaturmavakuutuksen sijasta laajaa tapaturmavakuutusta, koska liikunnassa sattuu helposti vammoja, joita perustapaturmavakuutus ei kata. Yleisimpiin tällaisiin vammoihin kuuluvat esimerkiksi lihasten ja jänteiden venähdykset, rasitusmurtumat ja polvilumpion sijoiltaanmeno.
Muistathan, että myös lapsille sattuu paljon vammoja liikkuessa. Lue, mitä kaikkea lapsivakuutus kattaa.
Sairausvakuutus
Sairausvakuutus eli sairauskuluvakuutus kattaa sairauksista ja tapaturmista johtuvia kuluja. Se on kattavuudeltaan laajempi kuin perinteinen tapaturmavakuutus ja sen isosisko laaja tapaturmavakuutus. Sairausvakuutus korvaa kuntoliikuntaan liittyviä vammoja usein laajemmin kuin tapaturmavakuutus tai lisenssivakuutus.
Vakuutus riskialttiisiin lajeihin
Tavallinen sairaus- tai tapaturmavakuutus ei ole voimassa yli 12-vuotiailla lisenssin vaativassa urheilussa, kilpaurheilussa tai riskialttiissa liikuntalajeissa. Esimerkiksi itsepuolustuslajit, laitesukellus ja riippuliito ovat riskialttiita lajeja, joihin tarvitset urheiluvakuutuksen. Kun otat urheiluvakuutuksen, se on voimassa vuorokauden ympäri myös harrastuksen ulkopuolisella ajalla, joten urheiluvakuutuksen kanssa voit harrastaa ja elää huoletta.
Työnantajan ja ammattiliiton ottamat vakuutukset
Osa työnantajista vakuuttaa henkilöstönsä myös vapaa-ajalla, ja monet ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen tapaturmavakuutuksen. Liiton tai työnantajan tarjoamassa vakuutuksessa voi kuitenkin olla rajoituksia eri liikuntaharrastusten suhteen.
Laaja tapaturmavakuutus on paranneltu tapaturmavakuutus
Laaja tapaturmavakuutus korvaa tapaturmien lisäksi myös äkillisen liikkeen tai voimanponnistuksen yhteydessä ilmi tulleita, rasitus- ja sairausperäisiä vammoja. Sellaisia ovat esimerkiksi
- jänteen venähdys ja repeämä sekä jännetulehdus
- lihasvenähdys ja -repeämä
- napa- ja nivustyrä
- polven nivelkierukan repeämä
- nivelen tai polvilumpion sijoiltaanmeno
- penikkatauti
- rasitusmurtuma
- tennis- ja golfkyynärpää
- akillesjänteen tulehdus tai repeämä
- olkapään jännealueen tulehdus
- kantakalvon tulehdus.
Esimerkki laajasta tapaturmavakuutuksesta
25-vuotias mies kaatui hiihtäessään. Hän lensi kunnolla pöpelikköön ja satutti oikean nivusensa. Lääkäri totesi miehellä nivustyrän. Miehellä oli laaja tapaturmavakuutus.
Hiihtolenkillä loukkaantunut mies ei tarvinnut urheiluvakuutusta, koska hän ei harrastanut kilpahiihtoa vaan hiihteli omaksi ilokseen.
Tavallinen tapaturmavakuutus korvaisi ensikäynnin lääkärillä. Nivustyrää ei kuitenkaan korvattaisi tapaturmavakuutuksesta, koska kyse oli synnynnäisestä rakenteellisesta viasta, ei tapaturman aiheuttamasta vammasta. Miehellä oli onneksi laaja tapaturmavakuutus, joka korvasi hoitokulut, myös nivustyräleikkauksen.