Näin suojaat lapsen ihoa auringolta

Lue, miten lapsen herkkää ihoa kannattaa suojata auringolta – ja miten auringosta voi nauttia huoletta koko kesän.

Auringon haitoista puhutaan paljon, joten moni pohtii lomakauden kynnyksellä, miten ihon voi suojata tehokkaimmin viheliäisiltä uv-säteiltä. Kokosimme usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.

Tiesithän, että jos sinulla on Ifin henkilövakuutus ja sinulla on kysyttävää esimerkiksi lapsen palamiseen liittyen, sinua auttaa If Terveysneuvonta?

Tarvitsevatko lapset uv-vaatteita?

Tavalliset vaatteet suojaavat ihoa palamiselta, eli uv-vaatteille ei ole yleensä tarvetta. Toki jos lapsen iho on erityisen herkkä tai hän saa aurinkoihottumaa, uv-vaatteet voivat olla hyödyllisiä.

Etenkin keväällä ja alkukesästä iho kannattaa suojata erityisen hyvin, koska tuolloin iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Myös aurinkolomilla ja veden äärellä iho kannattaa suojata hyvin ikään katsomatta.

Auringosta kannattaa kuitenkin nauttia silloin, kun sitä on Suomessa tarjolla. Aurinko tekee hyvää, kun auringosta nauttii kohtuudella ja huomioi oman ihotyypin.

Miten vauvan iho kannattaa suojata auringolta?

Aurinko tekee hyvää monella tavalla, joten aurinkoa ei ole tarpeen vältellä pienenkään lapsen kanssa. Iho on kuitenkin suojattava palamiselta.

Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä huolellisemmin lapsen ihoa pitää varjella palamiselta. Jos vietätte auringossa kerrallaan pitkiä aikoja, vaatteet suojaavat ihoa parhaiten. Toisin kuin moni luulee, myös vauvan ihoa voi suojata aurinkovoiteella. Valitse kuitenkin lapsille suunniteltu aurinkovoide.

Aurinkoa ei tarvitse vältellä pienenkään lapsen kanssa.

Mitä on aurinkoihottuma?

Aurinkoihottuma on auringon aiheuttamaa valoihottumaa, jonka oireita ovat punaiset näppylät, punoitus, kutina ja joskus myös vesikellot. Aurinkoihottumaa ilmaantuu tyypillisesti loppukeväästä ja alkukesästä, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Aurinkoihottuma on eri asia kuin ihon palaminen auringossa.

Aurinkoihottumaa tulee vain niihin paikkoihin, jotka ovat olleet auringossa, tyypillisesti käsivarsiin, rintaan ja jalkoihin. Jos sinulle tulee herkästi aurinkoihottumaa, iho kannattaa totuttaa aurinkoon vähitellen. Lisäksi iho kannattaa suojata vaatteilla ja riittävän vahvalla aurinkovoiteella, jota pitää lisätä vähintään muutaman kerran päivässä.

Onko aurinkoihottuma yleistä lapsilla?

Aurinkoihottumaa esiintyy lapsilla toisinaan, mutta tyypillisimmin aurinkoihottumasta kärsivät noin 15–40-vuotiaat.

Pitääkö mennä lääkäriin, jos lapselle tulee aurinkoihottumaa?

Jos lapselle tulee aurinkoihottumaa, paras hoito on vältellä aurinkoa kunnes oireet ovat menneet ohi. Lievää ihottumaa voi hoitaa miedolla hydrokortisonivoiteella. Varmista apteekista, minkä vahvuinen kortisoni sopii lapsellesi. Myös allergialääkkeistä saattaa olla apua aurinkoihottuman hoidossa. Jos oireet ovat voimakkaita, lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

Lähde: Mehiläinen

Lapsivakuutuksen turvin nopeasti lääkäriin

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun pienen iho reagoi ärhäkästi aurinkoon tai kun sitkeä kesäflunssa yllättää. Pääset lapsen kanssa jonottamatta lääkäriin, ja nopea korvauspalvelumme pitää huolen siitä, että saat korvauksen tilillesi tuossa tuokiossa.

Vilkaise myös vinkit koko perheen kanssa matkustamiseen ja lasten pyöräilyyn liittyen.