Kuoleman hinta

Elämänvirta vie meitä usein kiivaasti eteenpäin, jolloin kuolema voi tuntua kaukaiselta. Mitä kuolema maksaa? Moni meistä ajattelee kuoleman hintaa, vasta kun läheinen on menehtynyt, ja kauniit surunvalittelut koristaneet kodin. Kokosimme sinulle tietoa, mitä kuolema maksaa ja miten voit varautua sen kustannuksiin.  

Laske henkivakuutuksen hinta

Taloudellinen turva kuoleman jälkeen

Ifin asiakkuuspäällikkö Ilkka Manninen kehottaa perheitä ja pariskuntia keskustelemaan kuoleman aiheuttamista kuluista, silloin kun elämä on tässä ja nyt.  

On kullanarvoista käyttää hetki ajastasi siihen, miten maksaa hautajaiset, perunkirjoitus ja perintövero, kun toinen kuolee. Asuntolaina tai vuokra ja arjen menot voivat sysätä toisen taloudellisiin ongelmiin, kun maksajana on kahden sijaan yksi.  

Surun keskellä helpottaa, kun tietää, että näistä asioista on puhuttu ja toisen elämä turvattu taloudellisesti toisen kuollessa.  

Hautajaisten ja perunkirjoituksen hinta sekä perintövero   

Hautajaiset maksavat halvimmillaan yli tuhat euroja, ja keskimäärin Suomessa 3 500 euroa. Kohtuulliset hautajaiskulut voidaan vähentää kuolinpesän varoista. Perunkirjoituksen hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin sen mukaan, kuka sen tekee ja kuinka kauan työssä menee. Perunkirjoituksen voi tehdä hautaustoimisto tai lakimies.  

Surun keskellä veroasioiden miettiminen voi tuntua raskaalta monimutkaisine faktoineen ja kiemuroineen. Jos kuitenkin perit yli 20 000 euroa, sinun tulee maksaa perintöveroa ja valmistautua maksamaan perintövero hyvinkin nopeasti. Jos oma perintöosuutesi jää alle 20 000 euron, sinun ei tarvitse maksaa perintöveroa.  

Perintönä kesämökki

Uusia muistoja tutulla kesämökillä vai uusia perinteitä uudessa paikassa? Myydäkö vai pitääkö itsellään? Perintövero tulee tässä asiassa hyvinkin ajankohtaiseksi.

Jos perit esimerkiksi kesämökin, etkä halua myydä sitä tai myymisessä kestää, sinun tulee kuitenkin maksaa perintövero. ”Monelle voi tulla yllätyksenä, että perintövero erääntyy nopeasti”, Manninen kertoo.   

Perintöveroprosentti vaihtelee sen mukaan, kuinka suuresta perinnöstä on kyse.  

Perinnönsaajat ja perintöveroprosentit

Perinnönsaajat Perintöveroprosentti

Vainajan lähiomaiset eli aviopuoliso, lapset, lapsenlapset ja vanhemmat
7–19 % 

Muut sukulaiset ja perheen ulkopuoliset perinnönsaajat 
19–33 % 
Nainen ja lapsi leipovat

Henkivakuutuksesta apua kuluihin

Kun olet menehtyneen henkilön edunsaaja henkivakuutuksessa, voit käyttää vakuutuksen korvausta perintöveron, perunkirjoituksen ja hautajaisten maksamisessa. Henkivakuutuksen korvaussumman saat käyttöön nopeasti.  

Jos sinulla tai läheiselläsi ei vielä ole henkivakuutusta, kannattaa siitä keskustella. ”Henkivakuutus helpottaa vaikeassa ja surullisessa tilanteessa, kun raha-asioita ei tarvitse miettiä ja stressata”, Manninen sanoo.  

Edunsaajaksi puoliso vai lapset?

Henkivakuutusta ottaessa mieti, kenet laitat edunsaajaksi. Edunsaajaksi voit laittaa aviopuolison, avopuolison tai alaikäiset lapset.  Edunsaajaksi kannattaa merkitä aviopuoliso, jos käytät korvausta esimerkiksi perintöveroon tai muihin kuoleman jälkeisiin kuluihin.  

Jos et ole naimisissa, mainitse edunsaaja aina nimeltä. Myös avopuolisolla on tietyissä tapauksissa verovapaus henkivakuutuskorvauksessa ja perinnössä. Henkivakuutuksen edunsaajaksi voit myös merkitä alaikäiset lapset.  

Henkivakuutuksen korvaus on lähiomaisille aina perintöveron alaista ja muille pääomaverotulon alaista tuloa. 

Miten rakkaasi pärjäisivät, jos kuolisit?

Suosittelemme käymään oman taloutesi menot läpi ja miettiä, miten muu perhe pärjäisi, jos sinä tai toinen perheen elättäjä menehtyisi. 

Kahden aikuisen taloudessa asuntolainan tai vuokran määrä ja harrastukset ovat yleensä molempien aikuisten vastuulla, joten kuoleman kohdatessa perhe voi joutua taloudellisiin vaikeuksiin.

Millainen henkivakuutus kannattaa?

Suosittelemme laskemaan henkivakuutuksen summan niin, että se kattaa talouden lainat, yhden ihmisen vuoden bruttotulot ja 20 000 euroa jokaista alaikäistä lasta kohti.  

Henkivakuutus maksaa vain kymppejä kuussa, mutta turvaa läheisten toimeentulon, jos perhettäsi kohtaa kuolema. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa vakuutusmäärän suuruus, vakuutuksenottajan ikä ja mahdollinen ammattiliiton jäsenyys.  

Teemme yhteistyötä monien ammattiliittojen kanssa, joiden jäsenet saavat alennusta henkivakuutuksesta. Liiton jäsenenä voit säästää monia satoja euroja vuodessa. 

Järjestön jäsenenä etuja henkivakuutuksesta

Sinua voisi kiinnostaa myös