Turvallisesti kotona myös ikääntyessä
Monet tapaturmat voi välttää kokonaan tai vähentää niiden vakavuutta.
Näin vältät tapaturmat
Liukastumisriski pienemmäksi sekä ulkona että sisätiloissa
Tasapaino ja reaktionopeus kärsivät, kun ikää tulee lisää. Lisäksi luusto haurastuu, jolloin se kestää vähemmän kolhuja. Tästä syystä kannattaa laittaa nastat kenkien alle ulkoillessa liukkailla teillä.
Myös liukuesteiden asentaminen kylpyhuoneeseen kannattaa, koska ne torjuvat tehokkaasti tyypillisintä kotona tapahtuvaa tapaturmaa eli kaatumista. Tukea antavia kädensijoja on hyvä olla riittävästi kylpyhuoneessa. Ne kannattaa sijoittaa WC-istuimen ja ammeen tai suihkukaapin lähettyvillä.
Vältä kurkottamista korkealle
Monet meistä haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Kotona pärjäämistä voi edesauttaa monilla ratkaisuilla. Tavaroita ei kannata säilyttää kaappien ylähyllyillä, jos on epävarma tasapainostaan tai on taipumusta huimaukseen. Lampunvaihtoon ja muihin tuolille, jakkaralle tai tikapuille kiipeämistä vaativiin tehtäviin kannattaa pyytää apua.
Palohälyttimet kuntoon
Yli 65-vuotiaat ovat palokuolemissa yliedustettuina suhteessa heidän osuuteensa koko väestöstä. Tilastoa selittää se, että monilla heistä on rajoittunut toiminta- tai liikkumiskyky. On siis erittäin tärkeää huolehtia siitä, että kotonasi on toimivat palovaroittimet.
Jäikö kahvinkeitin päälle?
Moni meistä huomaa muistin heikkenevän iän myötä. Kotiin palatessa valot ovat jääneet päälle tai kahvinkeittimessä on kolme tuntia haudutettua kahvia. Näin voi toki käydä nuoremmillekin.
Ainakin kahvinkeittimissä ja silitysraudoissa kannattaa katsoa, että niissä on ns. auto-off-toiminto, joka kytkee virran pois laitteesta tietyn ajan jälkeen. Lieteen kannattaa asentaa liesivahti, joka kytkee liedestä virran pois havaittuaan vaaratilanteen. Astian- ja pyykinpesukoneiden hanat kannattaa vaihtaa automaattisesti sulkeutuviksi.
On tärkeää, että sähkölaitteet ovat kunnossa. Jos niiden toiminnassa on puutteita tai selviä merkkejä ikääntymisestä (kattolampussa tummentuneita kohtia, kuluneita lieden kytkimiä, vaurioituneita sähköjohtoja), ne pitää vaihtaa uusiin tai korjauttaa.
Varaudu murroilta
Tiedätkö, missä kaikki kotisi avaimet ovat ja ovatko lukkosi kunnossa? Olemme koonneet vinkit murroilta suojautumiseen.
Avun hälyttäminen
Monissa kännyköissä on pikavalintatoiminto: painamalla jotain näppäintä pitkään, puhelin soittaa siihen tallennettuun numeroon. Älypuhelimiin puolestaan saa sovelluksia, joissa on lisäksi muitakin avun hälyttämistä helpottavia toimintoja. Joissakin älypuhelinmalleissa on myös toiminto, jolla voi antaa toiselle oikeuden seurata, missä puhelin sijaitsee ja liikkuu.
Muista suojata puhelimesi rikkoutumisen tai varkaiden varalta.
Turvaranneke tuo turvaa erityisesti, jos asut yksin. Turvarannekkeen tarpeellisuutta ei kannata väheksyä: turvarannekkeesta ei ole tukalassa tilanteessa hyötyä pöytälaatikossa, vaan ranteessa.
Turvarannekkeita löytyy esimerkiksi apteekeista. Muita turvallisuustuotteita löydät If Turvakaupasta.
Valmistaudu eläkkeelle hyvissä ajoin
Eläkkeelle siirtyminen on iso elämänmuutos. Eläkkeellä asumis- ja vakuutustarpeet voivat muuttua sekä matkustelu tulla ajankohtaiseksi. Siksi olemme koonneet neuvoja eläkkeelle valmistautumiseen.