Sähköauton lataus kotona: näin lataat sähköautosi turvallisesti

Sähköautoja ja latausasemia on moneksi, mutta pitämällä nämä simppelit neuvot mielessäsi lataat sähköautosi turvallisesti kotioloissa. 

Jos etsit vakuutusta sähköautollesi, löydät sen verkkokaupastamme.

Laske vakuutuksen hinta

Latauspisteitä joka lähtöön

Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste, ja automarkettien pysäköintihallitkin on jo usein varustettu sähköautojen latauspisteillä. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät—latasit sähköautoasi missä tahansa.

Sähköauton lataus kotona

Kotilatauspiste helpottaa sähköauton omistajien arkea, kun virtaa omaan ajoneuvoon saa helposti kotoa. Kotilatauspisteitä koskevat omat säännöksensä ja turvallisuusvaatimuksensa, joten oman sähköauton voi jättää latautumaan kotilatauspisteelle turvallisin mielin.

Tärkein edellytys turvalliseen kotilataukseen on hankkia latausasema luotetulta toimittajalta, ja jättää asennus ammattilaisen käsiin. Näin voit olla varma, että kotilatausasemasi toimii saumattomasti yksiin kotisi muun sähköverkon kanssa, ja voit minimoida ylikuumenemis- ja tulipaloriskit.

Jos olet aikeissa käyttää kotisi olemassa olevia pistorasioita sähköautosi lataukseen, on hyvä hankkia paikalle ammattilainen tarkistamaan, että pistokkeet ja kytkennät ovat hyvässä kunnossa, ja kestävät sähköauton latauksen tuottamaa pitkäaikaista kuormitusta.

Voiko kotilatausaseman vakuuttaa?

Lyhyesti sanottuna: tottahan toki! 

Jos olet rakennuttanut itsellesi kotilatausaseman, jonka myös omistat, se kuuluu Ifin laajan kotivakuutuksen piiriin ja korvaamme sille tapahtuvat vahingot. 

Jos puolestaan kotilatausasemasi on kerros- tai rivitaloyhtiösi omistama, se kuuluu taloyhtiön kiinteistövakuutukseen. Jos kuitenkin rakennutat vaikkapa taloyhtiön pysäköintialueelle tai autotalliin latausaseman omakustanteisesti, se kuuluu henkilökohtaisen kotivakuutuksesi piiriin.

Muista ainakin nämä, kun lataat sähköautoa kotona

  1. Vältä purkkaratkaisuja, ja asennuta kotilatausasema aina alan ammattilaisen toimesta.
  2. Jos käytät kotoa jo löytyvää tavallista pistorasiaa sähköautosi lataamiseen, pyydä paikalle ammattilainen tarkistamaan, että pistorasia ja muut sähkökytkennät kestävät sähköauton lataamisen aiheuttaman rasituksen turvallisesti.
  3. Säilytä latauskaapelia hellästi ja huolella ripustamalla se käytön jälkeen koukkuun tai koriin. Älä anna sen roikkua pistokkeesta, sillä pistoke voi vaurioitua sen jäädessä roikkumaan oman painonsa varaan.
  4. Sähköauton latauksen vikaantuessa paloriski ja sähköiskun vaara kasvavat. On siis parasta käyttää ainoastaan auton mukana tulevia ja sen lataukseen sopivia johtoja. 
  5. Mikäli huomaat sähköauton kotilatauksen aikana jotain epätavallista tai lataus ei toimi, ole yhteydessä ajoneuvon valmistajaan tai muuhun ammattilaiseen, joka voi varmistaa turvallisen lataamisen.

Usein kysyttyä sähköauton lataamisesta

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.