Millainen on tyypillinen sähköautoilija?

Missä on eniten sähköllä ajavia ja mikä on suosituin sähköauto? If avaa tilastojaan.

Uudeksi autoksi valitaan ennemmin sähkö kuin hybridi

Alkuvuonna 2023 sähköautot ohittivat ensimmäistä kertaa hybridiautot uusien autojen käyttövoimana. Tänä vuonna jo lähes 40 prosenttia Ifin vakuuttamista ensirekisteröinneistä on sähköautoja, hybridi jää toiselle sijalle 30 % osuudellaan. Muutos on ollut nopeaa - vielä viisi vuotta sitten uusien autojen vakuutuksista 70 % oli bensiiniautoja. 

Kaiken kaikkiaan 11 000 kuluttajaa on vakuuttanut sähköautonsa Ifissä. 

Uusien autojen käyttövoima 2013-2023

Luvut perustuvat Ifin autovakuutustilastoihin henkilöasiakkaista.

Sähköautot nuorentavat vauhdilla autokantaa

Joka neljäs sähköauto alle vuoden vanha.

– Vakuuttamistamme sähköautoista peräti joka neljäs on alle vuoden vanha ja kaikkiaan yli 70 prosenttia alle kolme vuotta vanhoja. Mielenkiintoisena havaintona, että vanhin Ifissä vakuutettu sähköauto on kuitenkin ensirekisteröity jo vuonna 1970, sähköautovakuutuksista vastaava tuotepäällikkö kuvaa Janne Sivenius.

Tällä hetkellä sähköautoilijoissa korostuu miesten osuus, kun taas naispuoliset kuljettajat suosivat kevythybridejä.

Espoo ykkönen sähköautojen määrässä

Suurimmista kaupungeista Espoossa on eniten sähköautoja suhteutettuna asukaslukuun. Kaikkiaan noin puolet Ifin vakuuttamista sähköautoista on Uudellamaalla, seuraavaksi eniten Varsinais-Suomessa (11 %).

–  Sähköautoilu on lisääntynyt ylivoimaisesti nopeimmin pääkaupunkiseudulla ja sen jälkeen muissa suurissa kaupungeissa sekä niiden kehyskunnissa. Maantieteelliset erot ovat hitaasti muuttumassa ja sähköautoja hankitaan yhä enemmän myös muualla päin Suomea, toteaa Janne Sivenius.

Valkoinen Tesla suosituin

Valkoinen Tesla on ylivoimaisesti suosituin Ifin vakuuttama sähköauto. Kaiken kaikkiaan joka neljäs Ifin vakuuttama sähköauto on Tesla, ja näistä yli puolet ovat valkoisia. Myös Volvo ja Volkswagen ovat suosittuja valintoja suomalaisten sähköautoilijoiden joukossa.

– Sähköautomarkkinan kasvaessa myös kilpailu on lisääntynyt. Mutta ainakin toistaiseksi ylivoimaisesti suosituin Ifin vakuuttama sähköauto on klassinen valkoinen Tesla, kertoo Janne Sivenius.

Akku loppuu, auttaako vakuutus?

Ifin sähköautovakuutusta kehitetään jatkuvasti vastamaan sähköautoilijoiden toiveita. Apuna on myös Ifin pitkä kokemus sähköautojen vakuuttamisesta Norjasta.  Tänä vuonna joka kolmas uuden sähköauton ostanut on valinnut Ifin vakuutusyhtiökseen.

 – Etenkin sähköautoon siirtymistä pohdittaessa suurin huoli liittyy akun tyhjenemiseen. Sen vuoksi kaskovakuutuksemme kattaa myös hinauksen, mikäli auto jää tielle akun loppumisen vuoksi. Viimeisimpänä täydensimme kaskon lasiturvaa kattamaan sähköautoissa yleiset lasikatot, joiden korjaaminen on varsin kallista, kuvaa Sivenius.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.