Vakuutus muille moottoriajoneuvoille

Vakuutamme erilaiset harvinaisetkin autot, pyörät, työkoneet ja sähköiset liikkumisvälineet.

Asiakaspalvelun puh. 010 19 19 19

Ajoneuvolla on oltava liikennevakuutus

Lain mukaan kaikki rekisteröitävät ja liikenteessä käytettävät moottoriajoneuvot on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta liikennevakuutettava. Vakuutusta tarvitaan niin kuljettajan omien henkilövahinkojen kuin myös muille aiheutettujen vahinkojen varalle.

Liikennevakuutus on myös oltava, kun ajoneuvolla ajetaan kilpailuissa tai harjoitteluajoa esim. soramontussa, liukkaan kelin harjoitteluradoilla tai jäällä. Ota yhteyttä asiakaspalveluun ja osta liikennevakuutus.

Autot, joita ei käytetä tieliikenteessä

Autot, joita ei ole merkitty ajoneuvorekisteriin, on liikennevakuutettava. Näitä ovat esimerkiksi peltoauto, jäärata-auto, ralliauto, kiihdytysauto, karting-auto ja golfauto.

Mopoauto

Mopoauto tarvitsee mopon tavoin aina vähintään lakisääteisen liikennevakuutuksen. Mopoauton liikennevakuutus varmistaa hoidon kaikille liikenneonnettomuuteen joutuneille ja korvaa omaisuusvahingot syyttömälle osapuolelle. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikennevakuutus ei korvaa omalle mopoautollesi aiheutuneita vahinkoja. Mopoautoon kannattaa siis harkita myös kaskovakuutusta.

Rekisteröimättömät moottoripyörät

Vaikka moottoripyörää ei olisi merkitty edes ajoneuvorekisteriin, sille pitää ottaa liikennevakuutus, jos pyörää käytetään liikennevakuutuslain tarkoittamassa liikenteessä. Tällaisia pyöriä ovat esimerkiksi enduropyörä, trial-moottoripyörä, speedway-pyörä, road racing -pyörä ja kiihdytyspyörä.

Työkoneet

Moottorityökone on työkoneeksi rakennettu ajoneuvo, kuten traktorimönkijä, puutarhatraktori tai lakaisukone, jonka suurin sallittu nopeus on 40 km/h. Liikennevakuutettavia ovat moottorityökoneet ja traktorit, joiden suurin rakenteellinen nopeus on vähintään 15 km/h sekä kaikki rekisteröitävät moottorityökoneet.

Lasten kuljetettaviksi tarkoitetut autot, mönkijät ja mopot

Vakuuttamisvelvollisuuden alaisia ovat sellaiset rakenteensa ja käyttötarkoituksensa puolesta lasten kuljetettaviksi tarkoitetut ajoneuvot, joiden rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h.

Vakuutus on otettava, vaikka laitteita ei voida rekisteröidä ja niitä käytettäisiinkin vain piha-alueilla tai maastossa.

Liikennevakuuttamisvelvollisuutta ei ole sellaisilla rakenteensa ja käyttötarkoituksensa puolesta lasten kuljetettaviksi tarkoitetuilla ajoneuvoilla, joita ei voida rekisteröidä eikä niiden rakenteellinen nopeus ylitä 25 km/h.

Sähköpyörän ja sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisvelvollisuus riippuu tehosta ja huippunopeudesta

Jalankulkua avustavat tai korvaavat liikkumisvälineet

Sähköpotkulauta, leijulauta tai muu tasapainotettu yksi- tai useampipyöräinen henkilökuljetin, jonka moottorin teho on enintään 1 kW ja nopeus enintään 15 km/h, ei liikennevakuuteta. Niillä aiheutettuja vahinkoja korvataan kuljettajalle henkilökohtaisesta tapaturmavakuutuksesta ja ulkopuolisille kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta.

Sähköavusteinen polkupyörä

Liikennevakuutusta ei tarvita, jos moottorin teho on enintään 250 W ja moottori avustaa polkemista 25 km/h asti. Tehokkaampi tai yli 25 km/h poljinavustuksella varustettu polkupyörä tarvitsee liikennevakuutuksen, mutta sitä ei tarvitse rekisteröidä.

Kevyet sähköajoneuvot

Sähköpotkulauta, sähköskootteri, sähkömopo tai senioriskootteri, jonka moottorin teho on enintään 1 kW, nopeus enintään 25 km/h ja leveys enintään 80 cm ei tarvitse liikennevakuutusta.

Moottorikäyttöinen polkupyörä L1e-A-luokka

Käsikaasulla 25 km/h nopeuteen asti liikkuva polkupyörä, joka ei vaadi liikkuakseen polkemista ja jossa on enintään 1 kW suuruinen moottori, tarvitsee liikennevakuutuksen, mutta sitä ei tarvitse rekisteröidä.

Yli 1 kW tehoinen L1e-B-luokan polkupyörä, sähköskootteri tai -mopo

Yli 1 kW tehoinen tai yli 25 km/h moottorilla kulkeva ajoneuvo on rekisteröitävä mopoksi, ja edellyttää, että laite on tyyppihyväksytty mopoksi. On suositeltavaa selvittää Trafilta, saako sitä käyttää Suomen tieliikenteessä.

Lisätietoa ajoneuvoluokista ja ajoneuvojen vaatimuksista

Katso ajoneuvoluokat Traficomin sivuilta

Sähköiset liikkumisvälineet Traficomin sivuilla