Vinkit lasten pyöräilyyn

Vanhemmat yhdessä koulun kanssa vastaavat siitä, että lapset oppivat oikeat säännöt. Liikenteessä vaaditaan kaikkien yhteistyötä.

Liikennesäännöt haltuun lapsillekin

Lapset ovat tutkimusten mukaan valmiita pyöräilemään liikenteessä aikaisintaan 12-vuotiaana, mutta monet lähtevät pyörällä liikenteeseen huomattavasti aiemmin. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi moni koululainen pelkää liikennettä koulumatkallaan. Siksi jokaisen vanhemman pitää huolehtia siitä, että omat lapset tuntevat kunnolla pyöräilijän liikennesäännöt. 10–14-vuotiaiden pyöräilijöiden loukkaantumisriski on jopa kaksinkertainen väestön määrään suhteutettuna.

Jos pyörätietä ei ole käytettävissä, niin alle 12-vuotiaat lapset saavat pyöräillä jalkakäytävällä.

Pelaa yhdessä lapsesi kanssa lasten liikenneturvallisuuspeliä!

Lapsen kuljettaminen pyörällä

15 vuotta täyttänyt henkilö voi kuljettaa pyörällä yhtä enintään 10-vuotiasta lasta. 18 vuotta täyttänyt henkilö voi puolestaan kuljettaa kahtakin lasta, mutta molempien lasten on silloin oltava alle 6-vuotiaita. Muista, että pyörässä pitää myös olla lapselle turvavyöllä varustettu lastenistuin.

Lapsi voi istua myös erillisessä pyörän peräkärryssä tai aikuisen pyörään kiinnitettävässä peräpyörässä.

Hanki lapselle turvallinen ensipyörä ja kunnon pyöräilykypärä 

Lapsen ensipyörää hankittaessa on hyvä pitää mielessä, ettei pyörä ole liian iso. Opetteluvaiheessa jalkojen pitää ylettyä tukevasti maahan. Lapsille on olemassa pyöristä suosituskoot lapsen pituuden mukaan. Vaihteellisen pyörän hankintaa ei kannata turhaan arkailla.

Muistathan huolehtia myös siitä, ettei lasten pyöriä varasteta. Pyörävarkaus on yleinen riesa myös taloyhtiöiden pihalla. Kotivakuutus korvaa pyörävarkauksia. Korvaussummasta vähennetään tosin omavastuu. Lapsivakuutukseen kuuluva tapaturmavakuutus puolestaan korvaa kaatumisista aiheutuneita loukkaantumisia.

Suomen tieliikennelaki suosittelee kypärän käyttöä kaiken ikäisille. Aikuisen esimerkki on tärkeä lapsille. Kun käytät kypärää, opetat lapsia välttämään päävammoja. Lapsilla pyöräilyssä tulleet päävammat syntyvät useimmiten autoon iskeytymisestä. Olemme koostaneet ohjeet siitä, millainen on hyvä lasten pyöräilykypärä.

Potkupyöräilijän ei ole pakko käyttää kypärää, mutta suositeltavaa se toki on.