Huijaustekstiviesti heinäkuulta 2025: erääntyvä lasku
Viestissä kerrotaan erääntyvästä laskusta, joka pitää maksaa heti tai se menee perintään. Viestin linkkiä ei tule klikata. Voit tarkistaa laskujesi tilanteen kirjautumalla Omille sivuille.
Ajoittain Ifin nimissä lähetetään huijausviestejä, eli niin kutsuttuja kalasteluviestejä, jotka näyttävät meidän lähettämiltä, mutta eivät sitä ole. Viestejä lähetetään sähköpostitse ja tekstiviesteinä. Viesteissä esimerkiksi houkutellaan palkinnolla tai pelotellaan erääntyvällä laskulla. Huijausviestit ovat kasvava ongelma ja niistä tulee jatkuvasti aidomman näköisiä, mutta vahingoilta on helppo välttyä. Katso vinkit!
Viestissä kerrotaan erääntyvästä laskusta, joka pitää maksaa heti tai se menee perintään. Viestin linkkiä ei tule klikata. Voit tarkistaa laskujesi tilanteen kirjautumalla Omille sivuille.
Viestissä pyydetään vastaamaan palautekyselyyn, minkä jälkeen saa palkinnoksi auton hätävarustesetin. Viestin linkkiä ei tule klikata. Auton hätävarustesetti on yleinen huijausviestien aihe.
Jos saamasi sähköposti tai tekstiviesti herättää epäilyksiä, kannattaa silmäillä se ajatuksella läpi. Huijaussähköposteissa usein pyydetään tekemään jokin linkin takana oleva asia nopeasti tai väitetään, että olet voittanut palkinnon. Usein tässä yhteydessä pyydetään antamaan pankkikortin tietoja, tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla tai kertomaan käyttäjätunnuksia. Toimi näin, jos saamasi viesti epäilyttää:
Tarkista huolellisesti viestin lähettäjä. Meidän sähköpostit tulevat yleisimmin seuraavista osoitteista:
Huijaussähköpostin lähettäjän osoite voi olla erikoinen kirjain- ja merkkiyhdistelmä tai samantyylinen kuin oikea osoitteemme. Usein huijausosoitteessa lukee "if", esimerkiksi "noreply_if@gmail.com".
Huijaussähköposteissa usein pyydetään tekemään asia, joka vaatii viestissä olevan linkin klikkaamista. Myös meidän lähettämissä aidoissa sähköposteissa on linkkejä esimerkiksi verkkosivuillemme, jotka ovat täysin turvallisia. Jos sähköposti täyttää muita huijausviestin tunnusmerkkejä, on syytä olla klikkaamatta linkkejä. Älä myöskään avaa epäilyttäviä liitetiedostoja, sillä niiden mukana voi tulla haittaohjelmia tietokoneellesi tai puhelimeesi.
Huijarit houkuttelevat usein ilmaisilla lahjoilla tai rahalla. Viestissä saatetaan esimerkiksi väittää, että olet voittanut jotain tai olet vaikkapa tuhannes asiakas ja saat siitä palkinnon. Jos et ole osallistunut kilpailuihin niin todennäköisimmin nämä eivät ole totta.
Huijausviesteissä yritetään usein kalastella tietoja ja sinua pyydetään kertomaan esimerkiksi pankkikorttisi tietoja tai verkkopankkitunnuksiasi. Me emme ikinä pyydä sinulta pankkitietojasi – emme sähköpostitse, tekstiviestillä emmekä puhelimitse.
Huijausviesteissä luodaan usein aikapaine, jotta ihminen hätääntyisi ja menisi huijaukseen helpommin. Viestissä saatetaan sanoa, että sinulla on todella lyhyt aika tehdä pyydetty asia tai jos et tee asiaa pyydetyssä ajassa, niin tapahtuu jotain ikävää. Esimerkiksi jos et tee viestissä pyydettyä asiaa vuorokaudessa niin vakuutuksesi lakkautetaan.
Huijausviesteissä voi olla selkeitä kirjoitusvirheitä tai muuten erikoiselta vaikuttava puhetapa. Joskus myös viestin asettelu voi olla epäsiisti tai värimaailma erilainen, kuin mitä me käytämme.