Veneen talvisäilytys

On monta hyvä syytä käydä katsomassa venettä säännöllisesti myös syksyn ja talven aikana. Venemoottorit ovat varkaiden suosiossa ja vene voi myös vaurioitua, upota tai tulla varastetuksi.

Kiinnitä vene aina myrskyn varalta

Meillä ei ole mitään tiettyä päivämäärää, milloin vene pitää nostaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että syksyllä sataa usein vettä ja myrskyää. Lue, miten suojaat veneesi myrskyn varalta.

Huolehdi veneestä

Kun säilytät veneen talviteloilla maissa, varmista, että se on tyhjennetty, peitetty, kunnolla tuettu ja säännöllisesti silmällä pidetty. Muista siis suojautua huolella venevarkailta.

Näin valmistelet veneen talviteloille

 • Kun olet nostanut veneen vedestä, puhdista ja rasvaa elektronisten laitteiden kontaktipinnat. Esimerkiksi GPS-paikantimen ja plotterin liitokset hapettuvat helposti talven aikana.
 • Muista varmistaa riittävä ilmastointi, kun peität veneen pressulla talveksi. Näin ehkäiset homevaurioita.
 • On tärkeää, että suojapeitteessä on harja, jotta lumi pääsee liukumaan pois eikä jää peitteen päälle makaamaan. Näin sulava lumi ei valu veneen sisälle sulamisvetenä. Älä köytä suojapeitettä suoraan pukin tukipuihin. Tuulen käydessä kovemmaksi suojapeite voi irrottaa tukipuut ja koko vene voi kaatua.
 • Jos säilytät tikapuita veneen lähellä, lukitse ne kiinni, jotta varas ei voi käyttää niitä kiivetäkseen veneeseen.
 • Jos pidät veneen vesillä vielä syksyllä, käy useammin katsomassa sen perään. Lehdet ja muu lentävä roska täyttävät helposti tyhjennysreiän. Valitettavan moni vene uppoaa syksyllä laiturin viereen.
 • Tyhjennä vene kaikesta arvokkaasta tavarasta.

Venemoottorin talvisäilytys

 • Jos sinulla on sisämoottori, tyhjennä tai suojaa jäähdytysjärjestelmä pakkasnesteellä, kun nostat veneen vesiltä. Jään vaurioittaman sisämoottorin korjaaminen on erittäin kallista.
 • Myös perämoottori tulee huuhdella makealla vedellä ja säilyttää niin, ettei moottoriin jää vettä seisomaan. Vähentääksesi moottorin varkausriskiä, voit viedä sen korjaamolle säilytettäväksi – korjaamo voi samalla huoltaa moottorin valmiiksi tulevalle kaudelle.
 • Jotta venevakuutus olisi voimassa, perämoottori ja muut varusteet pitää säilyttää lukitussa tilassa, kun vene on talvisäilytyksessä.​ Saat korvausta, jos ulkoinen syy aiheuttaa veneelle vahingon säilytyksen ja kuljetuksen aikana.

Vene vesillä talvella

Jos päätät pitää veneen vesillä myös talvella, on muutama suojeluohje, jota sinun täytyy huomioida saadaksesi täyden korvauksen vahingon sattuessa.

 • Siirrä perämoottori lukittuun suojaan talveksi.
 • Myös elektroniset laitteet ja pelastuslautta pitää säilyttää lukitussa suojassa.
 • Muut irralliset varusteet tai sellaiset laitteet, joita ei ole kiinteästi asennettu veneeseen, pitää olla lukkojen takana. Näitä varusteita ja laitteita voi siis hyvin pitää talven ajan veneessä, kunhan ne säilytetään erikseen lukitussa tilassa.​

Huomaathan, että veneen Täyskasko on vuodenaikahinnoiteltu. Hinnassa on siis otettu huomioon vuodenaikojen vaihtelu: vakuutusmaksu muodostuu suurimmaksi osaksi kesäkuukausilta, jolloin olet vesillä ja veneeseen kohdistuu enemmän riskejä. Talvikuukausilta veloitetaan vain pieni osuus täyskaskon kokonaishinnasta. Vakuutus kuitenkin laskutetaan tasaerin, jos olet valinnut, että maksat laskusi useammassa erässä.