Miksi oikeusturvavakuutus on tärkeä nuorille ja opiskelijoille?

Omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä kertoo blogissa, miten nuoret hyötyvät oikeusturvavakuutuksesta. Moni ottaa sen kuitenkin liian myöhään, lue milloin se pitää olla voimassa.

Ifin kotivakuutukseen kuuluvaa oikeusturvavakuutusta ei moni ajattele tai pidä tärkeänä ennen kuin jotain ikävää tapahtuu. Oikeusturvavakuutus kattaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita- ja rikosasioissa. Elämässä voi tulla eteen yllättäviä tilanteita, joissa lakimiehen apu on välttämätöntä - myös nuorille.

Alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset erottuvat Ifin oikeusturvavahinkojen tilastossa, sillä he hakevat muita ikäryhmiä useammin apua jouduttuaan rikoksen uhriksi. Tyypillisiä tapauksia ovat erilaiset ryöstöt ja pahoinpitelyt, joissa vakuutus korvaa lakimiehen ja mahdollisten todistajien palkkioita.

Olemme Ifissä huolestuneina myös seuranneet viimeaikaista kehitystä, missä nuori on joutunut rikoksen uhriksi, kun häneltä varastetaan merkkivaatteita- tai -jalkineita suoraan päältä.

Oikeusturvavakuutus voimassa sopimuksen tekohetkellä

Yllättäviä riitatilanteita voi syntyä esimerkiksi asunto- ja kiinteistökaupoissa sekä vuokranantajan kanssa.

On tärkeä tietää, että oikeusturvavakuutus pitää olla voimassa jo asuntokauppakirjaa tai vuokrasopimusta allekirjoitettaessa, jotta se kattaa näitä sopimuksia koskevat mahdolliset riidat. Tämä on valitettavan harvoin tiedossa vakuutuksenottajilla, sillä Ifiin tulee viikoittain yhteydenottoja, joissa vakuutus on otettu liian myöhään.

Uutta sopimusta solmiessa oikeusturvavakuutus voi hyvin olla myös edellisen asunnon kotivakuutuksen kautta voimassa tai nuoren kohdalla vanhempien kotivakuutuksessa, kunnes muuttaa uuteen asuntoon. Ratkaisevaa on, ettei oikeusturvavakuutukseen tule katkosta kotia vaihtaessa.

Jos oikeusturvavakuutus ei ole ollut voimassa sopimuksen tekohetkellä, korvataan sopimusta koskevat riidat vasta, kun vakuutus on ollut yhtäjaksoisesti voimassa kahden vuoden ajan.

Ifin kotivakuutuksiin oikeusturvavakuutus kuuluu automaattisesti, mutta joissain yhtiöissä se pitää valita erillisenä turvana. Tutustu oikeusturvavakuutukseen!


Kirjoittanut

Ismo Ruokoselkä, omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö