Terveysvakuutus ja sairauskuluvakuutus

Yksityinen sairauskuluvakuutus, terveysvakuutus, sairausvakuutus. Mitä eroa näillä on, mitä vakuutukset sisältävät ja mitä ne maksavat? Lue lisää tältä sivulta. 

Laske hinta

Yksityinen sairauskuluvakuutus on vapaaehtoinen vakuutus, joka korvaa sairauksista ja tapaturmista johtuvia kustannuksia. Sairauskuluvakuutus, sairausvakuutus ja terveysvakuutus viittaavat yleensä samaan asiaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että eri vakuutusyhtiöiden vakuutukset eivät ole identtisiä keskenään, joten vakuutusten vertailu kannattaa.

Kun pohdit sairauskuluvakuutuksen tai terveysvakuutuksen hankkimista, kannattaa ensin pohtia, mitä haluat vakuutuksen korvaavan.

Yksityinen sairauskuluvakuutus on vapaaehtoinen vakuutus, joka korvaa sairauksista ja tapaturmista johtuvia kustannuksia. Sairauskuluvakuutus, sairausvakuutus ja terveysvakuutus viittaavat yleensä samaan asiaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että eri vakuutusyhtiöiden vakuutukset eivät ole identtisiä keskenään, joten vakuutusten vertailu kannattaa. Kun pohdit sairauskuluvakuutuksen tai terveysvakuutuksen hankkimista, kannattaa ensin pohtia, mitä haluat vakuutuksen korvaavan.

1. Jos käytössäsi on työterveyshuolto, se hoitaa tyypillisesti perussairastelut, ainakin diagnoosiin asti. Työterveyshuollon rajat tulevat usein vastaan, jos joudut käymään erikoislääkärillä tai leikkauksissa. Työterveyshuolto ei myöskään korvaa lääkkeitä.

Voit täydentää työterveyshuoltoa sellaisella sairauskuluvakuutuksella, joka korvaa ainoastaan suurempia kustannuksia, kuten leikkauksista syntyviä kuluja. Tällöin suosittelemme valitsemaan vakuutukseen hieman isomman omavastuun. Maksat omavastuun vain, jos käytät vakuutusta.

2. Jos käytät pelkästään julkista terveydenhuoltoa ja olet siihen tyytyväinen, et välttämättä tarvitse sairauskuluvakuutusta. Pohdi kuitenkin, haluatko varautua vakuutuksella esimerkiksi vakaviin tapaturmiin, jotka voivat vaatia nopeita hoitotoimenpiteitä ja fysikaalista hoitoa. Oman vakuutuksen kautta pääset jonottamatta hoitoon ja voit mennä suoraan erikoislääkärille.

3. Jos haluat päästä nopeasti hoitoon tilanteessa kuin tilanteessa, sairauskuluvakuutus tai terveysvakuutus on sinulle suositeltava hankinta. Kun valitset vakuutukseen pienen omavastuun, pääset aina nopeasti lääkärille. 

Mitä sairauskuluvakuutus korvaa ja mitä se ei korvaa?

Sairauskuluvakuutus korvaa nimensä mukaisesti sairaudesta johtuvia kuluja. Lisäksi se korvaa tapaturmasta johtuvia kuluja. Käytännössä sairauskuluvakuutus sisältää siis tapaturmavakuutuksen ja sairauksien hoitokulut kattavan vakuutuksen.

Sairauskuluvakuutus korvaa tyypillisesti

 • sairaudesta ja tapaturmasta johtuvat lääkärikäynnit
 • reseptilääkkeet
 • pysyvän vammautumisen (ei sisälly automaattisesti vakuutukseen kaikissa yhtiöissä)
 • tapaturmasta johtuvan kuoleman (ei sisälly automaattisesti vakuutukseen kaikissa yhtiöissä).

Ifin sairauskuluvakuutus voi korvata edellä mainittujen lisäksi lääkärin määräämää fysioterapiaa. Lisäksi saat vakuutuksesta kertakorvauksen, jos vammaudut vakavasti. Voit valita vakuutuksen kattamaan myös lyhyt- tai pitkäaikaisen työkyvyttömyyden ja sairauden aiheuttaman kuoleman.

Sairauskuluvakuutus ei tavallisesti korvaa

 • hammastarkastuksia
 • ennaltaehkäisevää hoitoa, kuten rokotuksia
 • silmälasien tai piilolinssien hankintaa.

Katso alempaa esimerkkejä siitä, mitä sairauskuluvakuutus korvaa ja mitä  ei. 

Miten sairauskuluvakuutuksen eli terveysvakuutuksen hinta määräytyy?

Sairauskuluvakuutuksen tai terveysvakuutuksen hinta vaihtelee vakuutuksen ja vakuutetun mukaan. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi vakuutuksen laajuus, vakuutukseen valittu omavastuu ja enimmäiskorvausmäärä. Enimmäiskorvausmäärä on se rahasumma, jonka verran voit saada maksimissaan korvauksia vakuutuksen koko voimassaolon aikana.

Lisäksi sairauskuluvakuutuksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi vakuutetun ikä ja asuinpaikka sekä mahdolliset asiakasalennukset.

Esimerkkejä sairauskuluvakuutuksen hinnasta:

 • sairauskuluvakuutus Kuopiossa asuvalle 25-vuotiaalle: 25 euroa kuukaudessa
 • sairauskuluvakuutus Helsingissä asuvalle 35-vuotiaalle: 39 euroa kuukaudessa
 • sairauskuluvakuutus Tampereella asuvalle 45-vuotiaalle: 43 euroa kuukaudessa.

Huomaathan, että yllä olevat hinnat ovat suuntaa-antavia esimerkkejä. Saat tarkan hinnan vakuutuksellesi muutamassa minuutissa sairauskuluvakuutuslaskurista. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään – voit halutessasi ostaa vakuutuksen vaikka heti tai jäädä pohtimaan asiaa rauhassa.

Korvaako sairauskuluvakuutus?

Vakuutus korvaa: polvi menee sijoiltaan juoksulenkillä

Sairauskuluvakuutus eli terveysvakuutus korvaa lääkärikäynnin ja magneettikuvauksen sekä lääkärin määräämää fysioterapiaa enintään viisi kertaa.

Vakuutus korvaa: huonon voinnin syyksi paljastui diabetes

Diabetes kuuluu yleisimpiin sairauksiin, joiden hoitoa sairauskuluvakuutus eli terveysvakuutus korvaa. Vakuutus korvaa lääkärikäynnit tutkimuskuluineen, lääkkeet ja seurantakäynnit.

Vakuutus ei korvaa: silmien laserleikkaus

Sairauskuluvakuutus eli terveysvakuutus ei tyypillisesti korvaa taittovirheen tutkimista tai korjaamista leikkauksella.

Miten korvauksia haetaan?

Jos sinulla on vakuutus Ifissä, voit ilmoittaa vahingosta netin kautta vuorokauden ympäri. Sinun ei tarvitse lähettää kuitteja, vaan pyydämme niitä tarpeen mukaan.

Ifin asiakkaana käytössäsi on Suomen laajin suorakorvausverkosto. Jos asioit Terveystalossa, Mehiläisessä, Aavassa tai Pikkujätissä voi lääkäriasema tehdä puolestasi vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön, ja sinä maksat lääkärikäynnistä yleensä pelkän omavastuun.

Ifin sairauskuluvakuutus eli terveysvakuutus pähkinänkuoressa

 • Voit valita sinulle sopivan laajuisen vakuutuksen. Jos käytössäsi on esimerkiksi toimiva työterveyshuolto, voit varautua vakuutuksella pitkään sairauslomaan ja vakavan sairauden hoitoon.
 • Voit käyttää yksityisiä lääkäripalveluja ja varata ajan suoraan erikoislääkärille.
 • Sairauskuluvakuutus korvaa myös reseptilääkkeitä ja lääkärin määräämää fysioterapiaa.
 • Saat käyttöösi terveysneuvonnan, josta saat apua vuorokauden ympäri missä tahansa terveyteen liittyvässä asiassa.
 • Kun asioit Terveystalossa tai Mehiläisessä, lääkäriasema tekee puolestasi vahinkoilmoituksen, ja sinä maksat lääkärikäynnistä yleensä pelkän omavastuun.
 • Jos haluat kerran maksettavan korvauksen (10 000–50 000 euroa) vakavasta sairaudesta tai vammasta, sinun kannattaa täydentää sairausvakuutustasi vakavan sairauden turvalla. Tutustu vakavan sairauden turvaan.
 • Jos haluat varautua vakavaan sairauteen ja mietit, kannattaako hankkia syöpävakuutus, tutustu eri vakuutusten eroihin! 
 • Jos haluat vakuuttaa yrityksesi henkilöstön, tutustu yritysten sairauskuluvakuutuksiin

Kysyttävää? Anna meidän auttaa

Terveyden vakuuttaminen herättää usein kysymyksiä, joista on hyvä keskustella asiantuntijan kanssa. Voit jättää meille soittopyynnön, niin saat nopeasti vastaukset kysymyksiisi.

Mietitkö ylipäänsä henkilövakuutuksia itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa sinua selvittämään vakuutustarpeesi. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia, millaiset vakuutukset parhaiten vastaavat tarpeisiisi.

Tee testi