Kuskaatko aitoa lemmikkiä vai törmäystestinukkea?

Moni autoilija laiminlyö lemmikin tai sen häkin kiinnittämisen asianmukaisella tavalla. Törmäyksessä siitä voi koitua hengenvaarallinen tilanne tai vaikeahoitoinen autopelko.

Lue eläinlääkärien ohjeet turvalliseen autoiluun sekä havainnot FirstVetin teettämästä tutkimuksesta. Sen mukaan parannettavaa olisi Suomessa jopa kahdella kolmesta autoilevasta koiran tai kissan omistajasta.

Katso kampanjavideo

Vain pieni osa autoilevista koiran tai kissan omistajista kiinnittää lemmikkinsä autoon sekä pitkille että lyhyille matkoille, kertoo Ifin kumppani FirstVet, joka on teettänyt aiheesta Suomessa tutkimuksen. Lemmikin aina tunnollisesti kiinnittäviä oli vastaajista vain kolmasosa, vaikkakin yhteensä noin puolet kertoi vähintäänkin joskus kiinnittävänsä lemmikkinsä.

Eläinlääkärit suosittelevat, ettei eläimen kiinnittämisestä laistettaisi edes lyhyillä matkoilla kaupunkiajossa tai hitailla nopeuksilla.

"Mikäli törmäys tapahtuu pienessäkin nopeudessa, kiinnittämättömälle koiralle tai kissalle voi helposti aiheutua siitä paitsi loukkaantuminen myös traumaattinen kokemus, joka voi tehdä tulevaisuuden automatkat todella vaikeiksi", varoittaa etäeläinlääkäripalveluja tarjoavan FirstVetin vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen.

Törmäyksestä aiheutunut matkapelko on nykyään yleinen vaiva, johon ihmiset myös pyytävät eläinlääkärien apua. Valitettavasti siihen on vaikea tarjota hoitokeinoa, eikä se käytöshäiriönä kuulu eläinvakuutusten piiriin.

Hirvi takapenkillä?

  • Mikäli lemmikki tai sen kantokoppa tai häkki ei ole kiinnitetty maantiellä ajaessa, törmäys on hengenvaarallinen paitsi eläimelle itselleen myös muille matkustajille.
  • Törmäyksessä esimerkiksi 20 kiloa painavan koiran massa vastaa yli 500-kiloista hirveä, kun se sinkoutuu etulasiin 80 kilometrin tuntivauhdissa.

Etäeläinlääkäri on hyödyllinen apu automatkoilla

Koiravakuutuksen tai kissavakuutuksen ottaneista monille on tullut tutuksi FirstVetin tuottama eläinlääkärisovellus, sillä Ifin asiakkaat saavat sen kautta kolme maksutonta etäeläinlääkärikäyntiä vuodessa.

Sovellus on kätevä automatkoilla, koska sillä saa paikasta riippumatta videoyhteyden Tammiseen ja muihin FirstVetin eläinlääkäreihin, ja palvelu on auki aamuseitsemästä aina puoleen yöhön saakka.

On tyypillistä, että matkalla eläimelle on sattunut jokin pieni tapaturma tai autoiluun tottumaton eläin oireilee esimerkiksi matkapahoinvoinnin vuoksi.

"Näissä tilanteissa voimme antaa asiantuntijan arvion siitä, tarvitseeko eläin viedä klinikalle hoidettavaksi. Monesti omat hoitotoimenpiteet riittävät, ja autoreissu voi jatkua keskeytyksettä", Tamminen kertoo.

Tutustu etäeläinlääkäriin

Naiset miehiä tunnollisempia

Kuinka usein kiinnität lemmikkisi automatkoilla?


Naisvastaajat Miesvastaajat Yhteensä
Aina
37,1 % 27,3 % 32,4 %
Usein
7,7 % 10,2 % 8,9 %
Joskus
6,1 % 14,5 % 10,1 %
Hyvin harvoin
10,7 % 12,5 % 11,5 %
En koskaan
21,4 % 19,8 % 20,6 %
Ei relevanttia
17,1 % 15,8 % 16,5 %
Vastaajien määrä
230 210 440

Katso kampanjavideo

Tällaista massaa lemmikkisi paino vastaa äkkipysähdyksessä

Nopeuden kaksinkertaistuessa törmäysenergia nelinkertaistuu.

Lemmikin paino 30 km/h 50 km/h 80 km/h
2 kg
7 kg 20 kg 50 kg
5 kg
18 kg 49 kg 126 kg
10 kg
36 kg 98 kg 252 kg
15 kg
53 kg 148 kg 378 kg
20 kg
71 kg 197 kg 503 kg
30 kg
106 kg 295 kg 755 kg
40 kg
142 kg 393 kg 1 tn
50 kg
177 kg 492 kg 1,3 tn
60 kg
212 kg 590 kg 1,5 tn

Koira kannattaa jo pentuna totuttaa takapenkille tai tavaratilaan

Lemmikin kuljetukseen ja kiinnittämiseen ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa, vaan siinä kannattaa mennä eläimen koon ja toisaalta auton tarjoamien tilojen ehdoilla. Helpoimmalla pääsee, kun lemmikin totuttaa valittuun matkustustapaan jo pennusta alkaen.

Koira voidaan kiinnittää takapenkille valjailla, tai sillä voi olla oma kuljetushäkki.

Koiraa tai kissaa ei saa koskaan sijoittaa umpinaiseen tavaratilaan, vaan matkustamosta pitää olla vähintäänkin näköyhteys tavaratilaan, jotta eläimen vointia voidaan tarkkailla.

Jos tarjolla ei siis ole farmaria tai tila-autoa, jää pienemmässä henkilöautossa vaihtoehdoksi lähinnä takapenkki.

"Jos koiran tai kissan totuttaa pentuna etupenkille, se voi myöhemmällä iällä alkaa protestoimaan, kun se joutuukin taakse", toteaa Ifin eläinvakuutusten asiantuntija.

Suosituksena onkin valita jo pentuna sellainen liikkumisen muoto, joka sopii eläimelle myös sen kasvettua täyteen mittaan.

Muista varmistaa, että myös kissan koppa on kiinni autossa

Kissalle luontevin ratkaisu matkustaa on kuljetushäkki tai vahvarakenteinen koppa, joka pitää myös huolella muistaa kiinnittää autoon. Tammisen mukaan kiinnittämättömiä kissan koppia näkee takapenkeillä edelleen harmillisen usein.

"Kopan vieriminen jalkatilaan tai pyöriminen ympäri voi olla myös kissalle hyvin traumaattista", Tamminen toteaa.

Kissaa on koiraa vaikeampi motivoida, mutta myös kissa on mahdollista totuttaa kantokoppaan, kun siitä tehdään jo pentuvaiheessa yksi sen pesäpaikoista.

"Koppaan voi vaikka laittaa pehmikkeitä, kissanminttua tai herkkuja, jolloin kissa viihtyy kopassa vapaaehtoisesti. Nykyään suositus on, ettei eläimiä pakotettaisi koppaan, vaan ne menevät sinne vapaaehtoisesti", Ifin asiantuntija kertoo.

Kissakin suostuu autoon, kun se on ensin kotiloloissa totutellut kantokoppaan yhtenä sen "kotipesistä".

Keskittämällä vähintään 10 % alennus vakuutuksistasi

Meillä myös autovakuutuksen edullisempaan osakaskoon sisältyy lemmiturva. Kun hankit Ifistä autovakuutuksen millä tahansa kaskolla, saat 10 % keskittämisalennuksen myös eläinvakuutuksista.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.