Turvallinen koti kissalle

Vaikka kissat ovat älykkäitä, kodissa on monta vaaranpaikkaa, joita kissat eivät osaa varoa. Lue vinkit, miten voit tehdä kodistasi turvallisen kissalle.

Kiinnitä hyllyt ja kaapit tukevasti seinään

Kissat hyppivät mielellään kirjahyllyihin ja lipastojen päälle. Kiinnitä siksi korkeat hyllyt ja kaapit seinään. Jos kodissa on seinään kiinnitettyjä irtohyllyjä, tarkista, kestävätkö ne kissan painon.

Kissa mahtuu yllättävän pieniin koloihin, joten tuki kolot, jotta kissa ei jää jumiin esimerkiksi kaapin taakse.

Hanki kissalle raapimispuu

Kissat teroittavat kynsiään raapimalla, mutta samalla ne myös treenaavat ja venyttelevät lihaksiaan. Hanki sen vuoksi kissalle raapimis- tai kiipeilypuu, jossa se saa rauhassa toteuttaa luontaista raapimistarvettaan.

Kissojen kynnet vaativat leikkaamista raapimisesta huolimatta. Kissa kannattaa totuttaa kynsien leikkaamiseen jo pentuna.

Turvallinen parveke kissalle: hanki kissaverkko parvekkeelle

Jos kissasi viettää aikaa parvekkeella ja parveke ei ole lasitettu, hanki parvekkeelle kissaverkko, jotta kissa ei voi pudota parvekkeelta. Sisäkissojen yleisin tapaturmaisen kuoleman syy on parvekkeelta tai ikkunasta putoaminen. Varmista lisäksi, että kissa ei mahdu livahtamaan ulos tuuletusikkunasta.

Kun lähdet ulos, varmista, että kissa ei ole oven läheisyydessä. Kissa voi livahtaa ovesta ulos todella nopeasti, toisaalta huono-onninen kissa voi jäädä sulkeutuvan oven väliin. Kissavakuutuksen henkiturva korvaa kissan rahallisen arvon, jos kissasi ehtii livahtaa ulos ja katoaa. 

Kuuma liesi voi polttaa kissan tassut

Älä koskaan päästä kissaa hyppäämään liedelle. Kissa ei osaa varoa kuumaa hellaa, joten se voi polttaa tassunsa kipeästi.

Kissa voi lisäksi saada lieden päälle tassullaan, jos keittiössä on kosketuskytkimellä toimiva liesi. Hellan kytkimet on yleensä mahdollista lukita, kun niitä ei käytetä. Lukitusmahdollisuutta kannattaa käyttää varsinkin, jos kissallasi on tapana liikkua keittiön työtasoilla.

Pidä kynttilät kissan ulottumattomissa

Älä jätä palavaa kynttilää tai takkaa vartioimatta. Vaikka kissa ei varsinaisesti leikkisikään tulella, liekki voi tarttua kissan turkkiin, jos kissa ohittaa tulen liian läheltä.

Pussit ja narut voivat olla vaarallisia kissalle

Monet kissat leikkivät mielellään pusseilla. Älä anna kissan leikkiä muovipusseilla, koska se voi pahimmillaan tukehtua, ja niellyt muovinpalaset voivat aiheuttaa suolistotukoksia. Jos annat kissan leikkiä paperikassilla, leikkaa pussista kahvat pois, jotta kissa ei voi kuristua niihin.

Lahjapakettien narut ja nauhat ovat monen kissan suosikkeja. Kissa voi kuitenkin leikkiessään niellä narun, kuminauhan ja langan pätkiä, jotka voivat johtaa suolistotukokseen.

Pienet esineet pois kissan ulottuvilta

Pienet esineet voivat aiheuttaa kissalle tukehtumisriskin tai suolistotukoksen. Varmista siksi, että kissan leluista ei irtoa osia ja että lattioilla ei pyöri esimerkiksi lasten pieniä leluja, jotka voivat olla kissalle vaarallisia.

Pesuaineet ja lääkkeet piiloon

Monet kodin pesuaineet ovat kissoille myrkyllisiä. Kissa voi nuolla puhdistusainetta lattialta tai tassuistaan, joten pidä huoli, että lattialle tai pöydille ei pääse kaatumaan pesuainetta. Myös liuottimet, lattiavahat ja lakat ovat kissoille vaarallisia.

Monet lääkkeet ovat vaarallisia kissoille. Esimerkiksi normaalit parasetamolia tai ibuprofeiinia sisältävät särkylääkkeet ovat kissoille myrkyllisiä. Jos pudotat lääkkeen vahingossa lattialle, etsi se heti. Kissa voi löytää pudonneen pillerin ahtaistakin paikoista.

Pesukone on huono lepopaikka kissalle

Pidä pesukoneiden ja kuivausrummun ovet suljettuina, jotta kissa ei pääse menemään koneen sisälle. Moni kissa tekee mielellään pesän pimeään ja hiljaiseen pesurumpuun. Tarkista aina ennen koneen käynnistystä, että kissa ei ole koneen sisällä.

Kissalle myrkylliset kasvit ja ruoat

Osa kodin huonekasveista, kuten muratti ja vehkat, ovat kissalle myrkyllisiä. Tutustu, mitkä kasvit ovat kissoille myrkyllisiä. Myös useat ihmisten ruoat ovat haitallisia kissoille.

  • Viinirypäleet, rusinat, sipuli, valkosipuli, sienet ja monet juurekset ovat myrkyllisiä kissoille.
  • Kaakao ja suklaa sisältävät kissoille haitallista teobromiinia.
  • Pienikin määrä kofeiinia saattaa aiheuttaa kissalle vapinaa, oksentelua ja ripulia.
  • Raaka kala sisältää tiaminaasia, joka hävittää b-vitamiinia. Lisäksi kissa voi saada loistartunnan raa'asta järvikalasta.

Kissavakuutuksen turvin eläinlääkäriin

Hyväkään varautuminen ei välttämättä riitä estämään kaikki vahinkoja. Jos kissa loukkaantuu tai sairastuu, eläinvakuutuksesta on apua. Ifin kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja, jonka lisäksi voit valita vakuutuksen kattamaan myös kissan kuoleman, katoamisen ja varastamisen. Kissavakuutus korvaa myös etäeläinlääkärin käytön siinä missä käynnin tavallisella eläinlääkärillä.  

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä