Reissuun mirrin kera

Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen onnistuu, kun valmistaudut huolella ja harjoittelet kissan kuljetusta etukäteen. Lue vinkkimme kissan kanssa reissaamiseen.

Monet kissat eivät välitä matkustamisesta, mutta ne voivat oppia sietämään ja jopa pitämään reissaamisesta. Tärkeintä on totuttaa kissa matkustamiseen, mieluiten jo pienestä pitäen.

Totuta kissa kuljetuslaatikkoon pitämällä laatikkoa näkyvillä ja käyttämällä sitä leikeissä. Ruoki kissaa herkuilla kuljetuskopan sisällä ja tee kissalle tutuista peitteistä koppaan peti.

Kun harjoittelet kissasi kanssa matkustamista, opit, millaisista matkustusolosuhteista kissasi pitää eniten. Toiset kissat haluavat nähdä laatikosta ulos, toiset matkustavat mieluummin hämärässä niin, että laatikon päällä on hengittävä kangas.

Kissa matkustaa autossa

Jos suunnittelet lähteväsi pitkälle automatkalle kissasi kanssa, totuta kissa autoiluun vähitellen. Kierrä ensin vaikka lähikortteli ja pidennä ajomatkaa pikkuhiljaa.

Kissat matkustavat autossa kuljetuslaatikossa, joka ei pääse heilumaan vauhdissa. Kissa ei saa matkustaa autossa vapaana, sillä se saattaa häiritä kuljettajaa ja esimerkiksi ryömiä kuskin jalkatilaan. Äkkijarrutuksessa niin kissa kuin muutkin matkustajat voivat loukkaantua, jos kissa ei ole kytkettynä.

Kun lähdet matkalle, laita kissan kuljetuskoppa auton lattialle tai takapenkille. Jos kuljetuslaatikko on takapenkillä, varmista turvavöiden avulla, että laatikko ei pääse liikkumaan jarruttaessa tai mutkissa. Kuljetuslaatikon pitää olla niin suuri, että kissa mahtuu seisomaan ja kääntymään laatikossa.

Kun lähdet automatkalle kissan kanssa, varaa mukaan juotavaa ja syötävää kissalle. Jos kissa kieltäytyy vedestä, se voi saada riittävästi nestettä esimerkiksi märkäruoasta.

Huolehdi tauon aikana siitä, ettei kissalle tule kuuma tai kylmä. Kesällä auton lämpötila nousee todella nopeasti, ja vastaavasti talvella auto jäähtyy yllättävää vauhtia.

Kissa matkustaa näyttelyyn

Jos matkustat kissasi kanssa näyttelyyn, tutustu Kissaliiton hygieniaohjeisiin.

Kissa matkustaa ulkomaille

Ulkomaille matkustavan kissan on oltava tunnistusmerkitty eli mikrosirutettu. Huomaathan, että kissan tatuointi ei korvaa mikrosirua ulkomaille matkustaessa, vaan ulkomaille suuntautuvalla matkalla lemmikillä pitää olla mikrosiru.

Kissa tarvitsee ulkomaan matkaa varten EU:n lemmikkieläinpassin, jonka myöntää laillistettu eläinlääkäri. Passin saa eläinlääkärikäynniltä mukaan, ja se on voimassa koko kissan eliniän.

Eri maiden säännöt vaihtelevat lemmikkien maahantuonnin suhteen. Tarkasta ajankohtainen tilanne Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta ja kysy tarpeen mukaan lisätietoa matkakohteesi viranomaisilta.
Kissan rokotusten pitää olla voimassa 1–6 kuukautta ennen matkaa kohdemaasta riippuen.

Ifin kissavakuutus on voimassa myös ulkomailla

Ifin kissavakuutus on voimassa enintään vuoden mittaisilla matkoilla EU-maissa, Pohjoismaissa ja Sveitsissä. Ifin kissavakuutus korvaa kuluja myös siinä tapauksessa, että joudut viemään kissan eläinlääkärille matkan aikana.

Kissahoitola on vaihtoehto matkustamiselle

Jos kissa ei voi matkustaa mukanasi, paras vaihtoehto on pyytää kissalle hoitaja kotiisi. Reviiritietoinen kissa stressaantuu vähiten, jos se saa olla tutussa ympäristössä poissaolosi aikana. Jos lähipiiristäsi ei löydy hoitajia, hoitola on useimmiten hyvä vaihtoehto.

Kissahoitolat edellyttävät yleensä, että kissa on rokotettu ja madotettu. Kun jätät kissan hoitolaan, teet hoitolan kanssa kirjallisen hoitosopimuksen, johon kirjataan kissan tiedot ja kissan yksilölliset hoito-ohjeet.

Huomioi, että kissahoitolat ovat suosittuja loma-aikoina, joten varaa kissallesi hoitopaikka hyvissä ajoin.

Lue myös käytännön kissanhoitovinkit ja katso, miten teet kodistasi turvallisen kissalle.

Kissavakuutus tuo mielenrauhaa

Perheenjäsenten hyvinvointi on tärkeää. Vakuutuksella ei voi ostaa terveyttä, mutta taloudellista turvaa ja mielenrauhaa voi. Saat Suomen Kissaliiton jäsenenä 20 % alennusta Ifin kissavakuutuksesta.

Laske hinta kissan vakuutukselle

Näin aktivoit sisäkissaa

Tyytyväinen kissa saa hyvää hoivaa sekä lepoa ja aktivointia sopivassa suhteessa. Poimi käyttöösi vinkit kissan aktivointiin ja murren kanssa seurusteluun. Lue myös, milloin kissa kannattaa leikata ja miksi mikrosiru on hyvä hankinta.

Tutustu kissanhoitovinkkeihin

Kun mirri sairastaa

Jos kissasi on sairastunut tai loukkaantunut, voit ilmoittaa eläinlääkäri- ja lääkekuluista verkossa vuorokauden ympäri. Voit myös ilmoittaa netin kautta muista kissaan liittyvistä vahingoista. Katso tarkemmat ohjeet linkistä.

Ilmoita vahingosta