Hevosen ostotarkastus

Jokaisen hevostytön ja -pojan suurin unelma ikään ja lajiin katsomatta on oma hevonen, olipa kyseessä sitten ratsu- tai ravihevonen. Kun sopiva hevonen on löytynyt, on aika sopia ostotarkastuksesta.

Hevosen ostotarkastuksesta saat monipuolista tietoa

Moni päätyy ostamaan hevosen vuosien ratsastuskouluharrastamisen ja mahdollisten vuokrahevosten jälkeen. Hevosen ostamiseen liittyy paljon iloa, odotusta ja mietittävää. Kyseessä on kuitenkin elävä eläin kaikkine vastuineen, minkä lisäksi hevonen on mittava taloudellinen investointi.

Kun oikea kandidaatti on tullut kohdalle, sitä on kokeiltu muutaman kerran ja sen kilpailumenestykseen on tutustuttu, on ostotarkastuksen aika. Hevosen ostamiseen liittyy nykyisin lähes automaattisesti ostotarkastus, joten niiden erottaminen toisistaan on vaikeaa. Myös konkreettinen ostaminen eli kauppakirjan allekirjoittaminen ja maksaminen tapahtuu usein ostotarkastuksen jälkeen klinikalla.

Yleensä ostaja tekee päätöksen tarkastavasta eläinlääkäristä ja siitä, missä laajuudessa ostotarkastus tehdään. Ostotarkastuksen maksaja on syytä sopia etukäteen ja tutustua vakuutusyhtiön vaatimuksiin tutkimusten laajuudelle.

Näin ostotarkastus etenee

  • Tarkastus suoritetaan joko kotitallilla tai hevosklinikalla. Nykyiset kannettavat röntgenlaitteistot mahdollistavat kuvantamisen myös talliolosuhteissa.
  • Ostotarkastuksen alkuun kerätään tietoa hevosen suoritustasosta, käyttötarkoituksesta ja mahdollisista aikaisemmista sairauksista. Näiden perusteella eläinlääkärin on helpompi antaa arvio hevosen soveltuvuudesta terveydentilansa perusteella sille suunniteltuun käyttöön.
  • Hevosen tunnistaminen tapahtuu heti tutkimusten alkuun, ja näitä tunnistetietoja tarvitaan myös hevosen vakuuttamista varten.
  • Ostotarkastukseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Aikaan vaikuttaa tutkimusten laajuus, ja esimerkiksi laajoihin röntgenkuvauksiin voi helposti vierähtää tunti.
  • Eläinlääkäri kertoo ostajalle tutkimusten kulusta, löydöksistä, ja lopuksi vedetään yhteen kaikki tutkimustulokset.

Näe hevosen ostotarkastus riskinhallintatilanteena

Täysin virheetöntä hevosta ei ole olemassakaan, mutta ostotarkastus on hyvä nähdä riskinhallintatilanteena, jossa luodaan ymmärrys jo olemassa olevista puutteista sekä mahdollisista tulevaisuuden haasteista hevosen terveyden suhteen. Eläinlääkäri voi antaa ehdotuksia hevosen terveyttä edistävistä toimenpiteistä.

Hevosen hyvinvoinnin ja sairauksien sekä vammojen ennaltaehkäisyn kannalta on erityisen tärkeää, että uusi ja vanha omistaja vaihtavat tietoja myös hevoseen liittyvistä tiedoista; kengityksestä, loishäädöstä, raspauksesta ja ruokinnasta.

Hevoselle tulee antaa aikaa totuttautua uuteen talliin ja ympäristöön rauhassa, jotta alku uudelle kavioliitolle olisi mahdollisimman onnistunut.

Ostotarkastusta tarvitset laajaan hevosvakuutukseen

If on kehittänyt hevosvakuutusta varten oman eläinlääkärintarkastuslomakkeen, jonka vaatimukset ovat hieman normaalia hevosen ostotarkastusta suppeammat. Ifille käy myös Suomen Eläinlääkäripraktikoiden tuottama ja monien hevospraktikoiden käyttämä lomake. Hevosvakuutusta varten taivutuskokeita ei kuitenkaan tarvitse suorittaa.

Kun haet hevoselle laajaa eläinlääkärikuluturvaa tai henkiturvan vakuutussumma on yli 10 000 euroa, vakuutuksen ostohetkellä eläinlääkäritarkastuksesta saa olla aikaa enintään 14 vuorokautta.

Ifin hevosvakuutus tuo turvaa, kun hevosesi sairastuu tai loukkaantuu. Ifistä voit valita joko perustason tai laajan kuluturvan. Jos olet kiinnostunut muiden eläinten vakuutuksista, tutustu eläinvakuutukseen.

Hevosvakuutuksen saat soittamalla asiakaspalveluumme. 

Etäeläinlääkäri auttaa myös hevosasiakkaitamme

Tiesitkö, että hevosvakuutusasiakkaanamme saat kolme maksutonta etäeläinlääkärikäyntiä? Saat apua nopeasti vaikka tallille.