Varpaat

Varpaita koskee sama asia kuin monia muitakin asioita tässä elämässä: niitä ei välttämättä osaa arvostaa riittävästi ennen kuin ne menettää. 

Jos menetät varpaan tai mahdollisuuden käyttää sitä, huomaat varmasti melko nopeasti, miten tärkeä jopa pikkuvarvas on tasapainosi kannalta. Juuri se onkin varpaiden tärkein tehtävä.  

Toinen varpaiden tärkeä tehtävä on antaa potkua askeleillesi kävellessäsi tai juostessasi. Varpaat nimittäin hienosäätävät tasapainoa yhdessä jalan muiden osien, kuten nilkan ja jalkapöydän kanssa – riippumatta siitä, minne jalkasi lasket. Tämä tapahtuu ilman, että meiltä vaaditaan erityistä keskittymistä asiaan.  
 

Toimii itsenäisesti

Samalla tavoin kuin esimerkiksi keuhkot hengittäessä, varpaat ovat kehon ns. ”autonomisia elimiä” Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että elin hoitaa tehtävänsä aina itsenäisesti, kunnes ”ohitat” automatiikan ja keskityt erityisesti siihen, miten kävelet tai käytät varpaitasi – tai hallitset hengitystäsi tietoisesti. 


 

Sormet ja varpaat

Varpailla on monia yhtäläisyyksiä sormien kanssa. Meillä on yleensä kymmenen kappaletta kumpaakin ja ne on varustettu kynsillä. Sekä varpaissa että sormissa on kolme luuta kussakin – paitsi isovarpaissa ja peukaloissa, jotka koostuvat vain kahdesta luusta. Varpaat eroavat sormista kuitenkin siten, että ne eivät sovellu yhtä hyvin esineisiin tarttumiseen tai asioiden muotoilemiseen. Se johtuu siitä, että isovarvas ei pysty peukalosta poiketen kääntymään muita varpaita kohden.
 
Mutta jos menettäisit mahdollisuuden käyttää käsiäsi ja käsivarsiasi, jalkoja ja varsinkin varpaita voi harjoittaa monenlaisiin tehtäviin, joita yleensä tehdään käsillä ja sormilla. 

Varpaiden vammat

Tyypillisiä varpaiden vammoja ovat murtumat ja nyrjähdykset. Jos satut menettämään varpaan tai useamman, se vaikuttaa ensisijaisesti tasapainoosi. Mutta myös tällä alueella on tarjolla tutkimustietoa ja konkreettista apua.

Varvasproteeseja on monenlaisia ja ne ovat useimmiten käyttäjäänsä varten räätälöityjä. Kyseessä ei ole uusi teknologia, sillä maailman vanhin tunnettu varvasproteesi on löydetty Egyptistä ja se on noin 2600 vuotta vanha. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Jalka

  Lue myös jaloista

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Nilkka ja sääret

  Sääri alkaa polvesta ja päättyy nilkkaan. Nilkka puolestaan on viimeinen nivel pystyssä olevan kehon ja jalan välillä. Siten nilkka kantaa lähes koko kehon painoa. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Polvi

  Polvinivel on kehon suurin nivel, ja silti sen tärkeimmät osat eivät sovi kovin hyvin yhteen. Kuinka keho siitä selviää? 

  Fontini Publishing house 29.09.2021