Selkä

Ylävartalon takaosa eli selkä muodostuu joukosta symmetrisiä lihaksia sekä selkärangasta, joka kulkee niskasta alas ristiselkään ja pitää vartaloa pystyssä. 

Summittaisesta vaikutelmasta huolimatta selän rakenteessa vallitsee tarkka järjestys. Selkälihakset jaetaan kolmeen ryhmään, joista jokaisella on omat päätehtävänsä. 

Selän yläpuoliskossa eli ristiselästä ylöspäin sijaitsevien pintakerroksen lihasten ensisijaisena tehtävänä on osallistua olkavarsien nostamiseen ja laskemiseen. Lapaluiden yläpuolisten ja niskan lihasten tärkein tehtävä on hartioiden liikuttaminen. Siksi hartia- ja niskakivut vaikuttavat usein myös yläselkään.

Keskimmäisen kerroksen lihakset ovat yhteydessä lapojen seutuun, ja liikuttavat lapaluita sisään- ja ylöspäin. 

Sisimmäinen kerros muodostuu ryhmästä syviä lihaksia, jotka kulkevat kaulan molemmin puolin ja kiinnittyvät ylimpiin kylkiluihin. Vastaavasti ryhmä lihaksia kulkee suunnilleen ristiselän kohdalta selkärangan molemmin puolin ylös alimpiin kylkiluihin. Nämä kaksi rakennetta auttavat hengityksessä, ja niistä ylemmän tehtävänä on lisäksi avustaa hartioiden kierrossa. 

Selkäranka

Ihmisen selkäranka koostuu 33-34 nikamasta. Ne ovat kaikki erikokoisia, mutta suunnilleen samanlaisia rakenteeltaan. Ylhäältä päin katsottuna nikamat näyttävät kaarilta, jotka alkavat ja päättyvät okamaiseen ulokkeeseen. Osa ulokkeista niveltyy kylkiluihin ja toimii myös lihasten ja jänteiden kiinnityskohtina. Kun kaikki nikamat ovat linjassa keskenään, kaarista muodostuu kanava luuytimelle. 

Kaulanikamissa on muun muassa ylimääräinen kaari, joissa sijaitsee oma kanava yhdelle aivojen isoista verisuonista. Rintanikamat muistuttavat muodoltaan sydäntä, ja niiden sivuilla on myös erilliset okahaarakkeet, jotka niveltyvät kylkiluihin. Lannenikamat ovat nikamista suurimpia ja sijaitsevat rintakehän ja lantion välisellä alueella.


 

Ristiluu ja häntäluu

Ristiselän kohdalla sijaitsee ristiluu, joka koostuu viidestä tai kuudesta yhteen sulautuneesta nikamasta. Ristiluun sisällä olevassa kanavassa kulkee alas reisiin, sääriin ja jalkoihin johtavia selkäydinhermoja.

Alimpana selkärangassa sijaitsee häntäluu.

Selkää rasittavia asioita

Vaikka selkäranka vaikuttaa tukevalta ja vahvalta ruumiinosalta, se on myös erittäin altis vammoille. Tämä johtuu itse asiassa osin siitä, että liikumme pystyasennossa. Painovoima ja yhä enemmän paikallaan pysyvä elämäntyyli rasittavat selkärangan viimeisteltyä rakennetta jatkuvasti. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Vatsa

  Vatsalla tarkoitetaan yleensä rintakehän ja lantion välistä aluetta. Siellä sijaitsevat useat tärkeät elimemme. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Niska ja kaula

  Selkärangan ylin osa koostuu selkänikamista, jotka liittävät kallon muuhun luurankoon. Tämän alueen takaosaa kutsutaan niskaksi ja etuosaa kaulaksi. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Iho

  Iho on elimistön suurin elin. Aikuisen ihon pinta-ala on noin 1,6 neliömetriä ja paino suunnilleen kolme kiloa. Iho on kuitenkin paljon muutakin kuin kehoa peittävä suojakuori. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021