Polvi

Polvinivel on kehon suurin nivel, ja silti sen tärkeimmät osat eivät sovi kovin hyvin yhteen. Kuinka keho siitä selviää? 

Kehomme luut ovat muotoutuneet vuosituhansien aikana niin, että ne sopivat täydellisesti yhteen toistensa kanssa. Polvi on kuitenkin alue, jolla evoluutiolla olisi vielä tekemistä täydellisyyden löytämiseksi. 

Polven luut eivät sovi yhteen

Polvessa kohtaavat reisiluu ja sääriluu. Molempien luiden päissä on varsin suuret ulkonemat, joita kutsutaan kondyyleiksi tai nivelnastoiksi. Jos olet nähnyt röntgenkuvia polvesta, voit huomata, etteivät ne sovi kovin hyvin yhteen. Keho on kuitenkin kompensoinut tätä kahdella rustokerroksella, joita kutsutaan nivelkierukoiksi – yksi polven ulkopuolella ja toinen sisäpuolella.  

Luu, joka ei ole luu

Polvi koostuu polvilumpiosta, joka on luu, jota ei oikeastaan lasketa luuksi, vaan sitä kutsutaan ”seesamluuksi”. Nimi on tullut siitä, että se muistuttaa pyöreitä ja litteitä seesaminsiemeniä. Seesamluita on useissa paikoissa kehossamme, kuten isovarpaan ja peukalon nivelissä, mutta polvilumpio on kehon suurin seesamluu. 


 

Polvivammat

Polvivammat ovat varmasti yksi tunnetuimmista kehon vammoista. Polvet ovat kovilla erityisesti monissa suosituissa urheilulajeissa, kuten jalkapallo, sillä polvet altistuvat nopeille suunnanmuutoksille ja rasitukselle.

Mutta polviongelmia esiintyy muillakin kuin urheilijoilla, sillä polvien kuluminen on yleistä ikääntyessämme. Jossakin vaiheessa elämää sinun pitää mahdollisesti harjoittaa polviasi tai niille voidaan jopa joutua tekemään toimenpiteitä.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Jalka

  Lue myös jaloista

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Nilkka ja sääret

  Sääri alkaa polvesta ja päättyy nilkkaan. Nilkka puolestaan on viimeinen nivel pystyssä olevan kehon ja jalan välillä. Siten nilkka kantaa lähes koko kehon painoa. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Iho

  Iho on elimistön suurin elin. Aikuisen ihon pinta-ala on noin 1,6 neliömetriä ja paino suunnilleen kolme kiloa. Iho on kuitenkin paljon muutakin kuin kehoa peittävä suojakuori. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021