Olkapäät ja kyynärpäät

Olkapäät ja kyynärpäät ovat oleellisia käsivarsien liikuttamiseen. Liikkuvuutensa johdosta ne ovat myös alttiita vammoille. 

Hartiakaari, joka koostuu rintakehän takapuolella sijaitsevasta lapaluusta sekä solisluusta ja rintalastasta, sekä olkanivelet muodostavat olkapäät. 

Kyynärpää eli kyynärnivel puolestaan sijaitsee siellä, missä olkaluu ja kyynärvarren kaksi suunnilleen samankokoista luuta (kyynärluu ja värttinäluu) kohtaavat. Kyseessä on siis peräti kolmen eri nivelen anatominen kohtauspaikka. 

Täyden kierroksen olkapää

Olkanivel on erittäin liikkuva pallonivel kohdassa, jossa olkavarsi yhdistyy ylävartaloon. Olkaluun pallon muotoinen pää sopii siis melko täydellisesti olkanivelen nivelkuopaksi kutsuttavaan osaan, joka sijaitsee ylimpänä ja uloimpana olkapäässä.  
 
Olkanivelen hyvä liikkuvuus on tämän rakenteen ansiota. Olkaniveleltä voi pyörittää täyden kierroksen lähes ilman vastusta. Liikkuvuus voi kuitenkin johtaa myös siihen, että olkapää voi joillakin ihmisillä mennä tietyissä tilanteissa herkästi sijoiltaan. 
 
Olkapäävammat ovat harvoin hengenvaarallisia, mutta ne luonnollisesti rajoittavat toimintaa ja liikkeitä huomattavasti.


 

Kyynärpään tärkeä nivelten yhteispeli

Kyynärluu kiinnittyy kyynärvarteen sarananivelellä, värttinäluu puolestaan pallonivelellä, ja lisäksi kyynärluun toisessa päässä on munanivel, kuten ranteessakin. 

On helppo kuvitella mielessään, miten kömpelöitä käsivarret olisivat olleet ilman näiden kolmen niveltyypin yhteispeliä. Kyynärpäätä tunnustelemalla huomaa, ettei se vain koukista olka- ja kyynärvartta yhteen ja erilleen, vaan pystyy myös kiertämään koko käsivartta.
 

Isku kyynärpäähermoon ja muita ikävyyksiä

Kyynärnivel on lujarakenteinen, mutta sillä on myös omat heikkoutensa. Yksi käsivarren isoista hermoradoista kulkee kyynärnivelen kohdalla lähes suojaamattomana. Kolaus tuohon kohtaan aiheuttaa ilkeän vaikkakin onneksi vaarattoman äkillisen kivun. 
 
Toinen varsin tunnettu kyynärpäävamma on tenniskyynärpää. Sillä tarkoitetaan kyynärluun toisen (eli uloimman) osan tulehdusta, jonka paraneminen kestää usein pitkään.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Nilkka ja sääret

  Sääri alkaa polvesta ja päättyy nilkkaan. Nilkka puolestaan on viimeinen nivel pystyssä olevan kehon ja jalan välillä. Siten nilkka kantaa lähes koko kehon painoa. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Silmät

  Silmä vastaanottaa valoa ja lähettää sen sähköimpulsseina edelleen aivoihin, jotka muuntavat impulssit ihmisen näkemään muotoon. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Käsivarret ja kädet

  Käsivarren tehtävä on käden liikuttamisen lisäksi tasapainon säilyttäminen. Käsi puolestaan on ihmisen tärkein monitoimityökalu. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021