Nivelet

Nivel on kahden tai useamman luun välinen liitos. Aikuisella on kaikkiaan 400 niveltä, jotka jaetaan kahteen pääluokkaan: synoviaaliniveliin sekä side- ja rustoliitoksiin.

Nivelet mahdollistavat raajojen liikkumisen. Sitä mukaa kun ihminen on kehittynyt liikkumaan kahdella jalalla neljän sijaan, myös nivelet ovat sopeutuneet kehon käyttämiseen eri tavalla kuin ennen.

Esimerkiksi lapaluiden tarvitsee kannatella pienempää painoa, kädet ovat hioutuneet tarttumisvälineiksi ja selkärangan, lantion ja alaraajojen yhteistoiminnassa on löytynyt täydellinen yhdistelmä liikkuvuutta ja tasapainoa.

Synoviaalinivelet

Synoviaalinivelessä yhteen liittyneet luut sijaitsevat nivelkapselissa, jossa luiden liikkeet tapahtuvat. Sitä kutsutaan myös nivelpussiksi. Synoviaalinivelen luut liukuvat tai rullaavat toisiaan vasten, sillä niitä peittää liukas nivelkalvo. Nivelen mahdolliset liikkumistavat riippuvat nivelpintojen muodosta. 

Yksinkertaisesti sanottuna toisessa luussa on aina ulkonema ja toisessa kuppimainen osa, joten luut sopivat täydellisesti yhteen. Synoviaaliniveliä on kuutta eri tyyppiä: 

Pallonivel – esimerkiksi lonkkanivel ja olkanivel, jossa yhden luun pallomainen pää sopii toisessa luussa olevaan kuppiin. Tämän ansiosta pallonivel liikkuu lähes joka suuntaan. 

Munanivel – kuten nivelissä, joiden avulla sormet kiinnittyvät käteen ja varpaat jalkaan. Munanivel muistuttaa palloniveltä, mutta toinen luu ympäröi siinä enemmän toista kuin pallonivelessä. Rakenne mahdollistaa ruumiinosan liikkeen tarkan säätämisen, esimerkiksi sormien tarttumisen erilaisiin asioihin ja varpaiden liikkeen hankalakulkuisessa maastossa. 

Tasonivel – kuten kaikkien nilkan pienten ja suurten luiden välissä. Luiden liukuminen toistensa suhteen säätää tasapainoa kävellessä. 

Sarananivel – kuten leukaluun kalloon kiinnittävä nivel ja uloimmat sorminivelet. Sarananivel voi liikkua vain yhteen tiettyyn suuntaan. 

Satulanivel – toimii kuten kädenpuristus, jossa käsi ympäröi toisen käden ja työntyy peukalohankaan. Satulanivelessä toinen luu lepää toisen päällä, mikä tekee liitoksesta erittäin vakaan. Esimerkiksi peukalon tyvessä sekä solisluun ja rintalastan yhtymäkohdassa on satulanivel. 

Kiertonivel – kuten kyynärnivelessä mahdollistaa kämmenen kääntämisen ylös- ja alaspäin. 


 

Side- ja rustoliitokset

Side- ja rustoliitoksissa luut ovat kiinnittyneet toisiinsa vain sidekudoksen tai ruston välityksellä. Niiden tehtävänä on usein tukea synoviaaliniveliä tai tiettyjä liikkeitä, mutta ne eivät itse suorita liikkeitä ja ovat siksi harvoin kovin liikkuvaisia. 

Hyvä esimerkki tällaisesta liitoksesta on polvilumpio. Se muodostaa osan polvea, mutta kiinnittyy polven synoviaaliniveleen vain rustolla ja sidekudoksella. Toinen esimerkki on selkäranka, jonka nikamat lepäävät alemman ruston varassa ja yhdistyvät myös niiden kautta kulkevien verisuonten ja hermoratojen välityksellä. 

Nivelsairauksia 

Niveliin kohdistuu päivittäin suurta rasitusta, liikkuipa ihminen paljon tai vähän. Siksi niveliin liittyviä ongelmia ja vammoja hyvin monenlaisia, ja niihin vaikuttaa paljolti se, miten kehoamme kohtelemme.

Nivelsairaudet voivat aiheutua elämäntavoista mutta myös perinnöllisyydestä, kuten ehkä tunnetuin nivelsairaus eli nivelreuma.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon sekä Fontini-kustantamon kirja Anatomikum.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Kasvot ja leuka

  Kasvot ovat ensimmäinen asia, johon katse hakeutuu kun kohtaamme uuden ihmisen. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Polvi

  Polvinivel on kehon suurin nivel, ja silti sen tärkeimmät osat eivät sovi kovin hyvin yhteen. Kuinka keho siitä selviää? 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Hiukset ja ihokarvat 

  Hiusten lisäksi ihokarvoja kasvaa lähes kaikkialla kehossa. Itse asiassa on vain kaksi paikkaa, joissa ihmisillä ei esiinny lainkaan karvankasvua: kämmenet ja jalkapohjat. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021