Niska ja kaula

Selkärangan ylin osa koostuu selkänikamista, jotka liittävät kallon muuhun luurankoon. Tämän alueen takaosaa kutsutaan niskaksi ja etuosaa kaulaksi. 

Kaula ja niska ovat varsinaisia veren sekä hermoratojen kiitoteitä aivoista muualle kehoon. Onkin selvää, että nämä kirjaimellisesti elintärkeät asiat vaativat varsin tukevan kotelon.

Kaulalihakset

Kaulassa ja niskassa on useita lihaksia, joiden ensisijaisena tehtävänä on tiettyjen pään liikkeiden vakauttaminen ja tukeminen. Niistä kenties näkyvimpiä ovat vinot kaulalihakset, jotka kulkevat korvien takaa molemmin puolin kohti rintalastaa ja solisluita. Näiden kahden lihaksen ansiosta pää ei keikahda taaksepäin.

Henki-, ruoka- ja äänitorvi

Kaulan sisäpuolisen osan eli kurkun kenties tärkeimpiä tehtäviä ovat ilman kuljettaminen keuhkoihin henkitorven kautta ja ruoan kuljettaminen vatsalaukkuun ruokatorven kautta.

Ruoan ja ilman kuljettua sisään samaa tietä ne ohjataan omille reiteilleen kurkunpäässä sijaitsevan portinvartijan eli kurkunkannen avulla. Jos portinvartija torkahtaa virassa, ruokaa tai juomaa saattaa joutua ”väärään kurkkuun”. Happamista röyhtäyksistä voi syyttää sitä, ettei portinvartija ole sulkenut ovea kunnolla estämään vatsahapon nousemista ylös. 


 

Ääni

Kahden torven lisäksi kaulassa sijaitsevat myös kaksi äänihuulta. Ne sijaitsevat kurkunpäässä ja värähtelevät ilmavirran työntyessä niiden välistä. Tällöin syntyy ääntä, ja kun ihmisen huulet, kieli ja jossain määrin leukapieletkin samalla liikkuvat eri tavoin, muodostuu myös sanoja.

Heikko kohta

Vaikka keho tekee parhaansa suojatakseen niskaa ja kaulaa, kyseessä on silti yksi vartalon heikoista kohdista. Niskassa on varsin hyvää tukea antava lihaksisto, mutta niskanikamat ovat kovin suojattomia, ja kurkunpää sijaitsee kaulassa heti ihon alla.

Kaulaan tai niskaan kohdistuva isku voi aiheuttaa vakavia vammoja. Jos päähän kohdistuu suuri voima takaapäin, jokin kaulan sivulla sijaitsevista sidekudosnauhoista voi repeytyä, jolloin syntyy niin kutsuttu piiskaniskuvamma.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon sekä Fontini-kustantamon kirja Anatomikum.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Nivelet

  Nivel on kahden tai useamman luun välinen liitos. Aikuisella on kaikkiaan 400 niveltä, jotka jaetaan kahteen pääluokkaan: synoviaaliniveliin sekä side- ja rustoliitoksiin.

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Olkapäät ja kyynärpäät

  Olkapäät ja kyynärpäät ovat oleellisia käsivarsien liikuttamiseen. Liikkuvuutensa johdosta ne ovat myös alttiita vammoille. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Reisi

  Reisiluu muodostaa yhteyden sääriluun ja lonkkaluun välille. Sen ympäriltä löytyy useampia kehon suurimpiin kuuluvia lihaksia. Lisäksi se on kehon suurin putkimainen luu.

  Fontini Publishing house 29.09.2021