Nenä

Nenä on ihmisen ylähengitysteiden uloimpana sijaitseva elin. Sillä on kaksi tehtävää: toimittaa aivoille hajunäytteitä ja suodattaa sisäänhengitysilmaa. Kuulostaa simppeliltä, mutta ei ole sitä. 

Nenän tärkein tehtävä on auttaa kehoa saamaan riittävästi happea. Keuhkojen vastuulla on vetää ilmaa nenän kautta sisään ja nenän asiana puhdistaa ilmaa pölyhiukkasista ja bakteereista. Siinä avustavat nenäkarvat ja nenäkäytävässä muodostuva lima, josta on tapana käyttää nimitystä räkä. Hiukkaset ja bakteerit, joista keho haluaa hankkiutua eroon, tarttuvat limaan ja kulkeutuvat nenäkarvojen mukana taakse nieluun.

 

Lämmityslaite

Nenä lämmittää sisäänhengitysilmaa. Ohittaessaan nenäkäytävät ilma on suunnilleen ruumiinlämpöistä, paitsi ei tietenkään pakkaspäivinä ilman ollessa niin kylmää, ettei se ehdi lämmetä riittävän nopeasti.

Keuhkoihin päätyvä kylmä ilma voi aiheuttaa ongelmia alahengitysteissä ja johtaa vilustumiseen tai keuhkoputkentulehdukseen.

Löyhkä vai tuoksu?

Nenän toiseksi tärkein tehtävä on vangita tuoksunäytteitä, hajumolekyylejä. Hajumolekyylit päätyvät nenään ja ylös nenäontelon kattoon.

Nenäontelossa sijaitsevat hajusolut, joiden kanssa hajumolekyylit joutuvat kosketuksiin. Hajusolut kuvailevat aistimustaan aivoille, jotka saman tien tulkitsevat tietoa ja kertovat millainen tuoksu on kyseessä.


 

Nenän vammat

Nenä on tarkka ja myös melko vankka työväline – paino sanalla melko. Nenänkin sietokyvyllä on rajansa. Jokainen on taatusti iskenyt nenänsä johonkin kerran jos toisenkin ja tietää, että se tekee kipeää – ja voi vaikuttaa ulkonäköön.
 
Koska nenä toimii suodattimena, sinne keräytyy myös likaa ja bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia, elleivät räkä ja nenäkarvat jostain syystä hoida tehtäväänsä kunnolla. 

Nenä tukossa

Allergiat voivat tehdä nenästä tukkoisen pidemmäksi aikaa. Kun nenä on tukossa, hengitys tapahtuu enemmän suun kautta. Koska suussa ole nenän veroista suodatusjärjestelmää, lika ja bakteerit pääsevät syvemmälle hengityselimiin ja voivat aiheuttaa infektioita.
 
Nenän pitkään jatkuva tukkoisuus vaikuttaa myös sivuonteloihin. Ne sijaitsevat kallon luiden sisällä, silmien alapuolella ja otsassa suoraan silmien yläpuolella. Sinne voi muodostua sivuontelotulehdus, josta voi ajan mittaan aiheutua polyypeiksi kutsuttuja hyvänlaatuisia kasvaimia. Polyyppejä hoidetaan tavallisesti lääkkeillä. Ellei lääkkeistä ole apua, polyypit voidaan poistaa leikkauksella.  

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon sekä Fontini-kustantamon kirja Anatomikum.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Iho

  Iho on elimistön suurin elin. Aikuisen ihon pinta-ala on noin 1,6 neliömetriä ja paino suunnilleen kolme kiloa. Iho on kuitenkin paljon muutakin kuin kehoa peittävä suojakuori. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Hiukset ja ihokarvat 

  Hiusten lisäksi ihokarvoja kasvaa lähes kaikkialla kehossa. Itse asiassa on vain kaksi paikkaa, joissa ihmisillä ei esiinny lainkaan karvankasvua: kämmenet ja jalkapohjat. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Käsivarret ja kädet

  Käsivarren tehtävä on käden liikuttamisen lisäksi tasapainon säilyttäminen. Käsi puolestaan on ihmisen tärkein monitoimityökalu. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021