Käsivarret ja kädet

Käsivarren tehtävä on käden liikuttamisen lisäksi tasapainon säilyttäminen. Käsi puolestaan on ihmisen tärkein monitoimityökalu. 

Käsivarsi koostuu olkavarresta ja kyynärvarresta. Olkavarren ainoa luu on olkaluu, joka kiinnittyy yläpäästään lapaluuhun pallonivelellä. Siksi kyseessä on koko vartalon liikkuvin osa; käsivartta voi kiertää ja heilauttaa lähes joka suuntaan. 
 
Alaosastaan olkavarsi kiinnittyy kyynärnivelellä kyynärvarteen. Kyynärniveltä tunnustelemalla löytää pian kaksi erillistä luuta, jotka toimivat sekä kyynärvarren että käden lihasten kiinnityskohtina. 

Käsi koostuu pääasiassa kolmesta osasta: ranteesta, kädenselästä ja kämmenestä käden keskiosassa sekä sormista.

Käsivarren nivelet

Kyynärvarsi koostuu kahdesta suunnilleen samankokoisesta luusta: kyynär- ja värttinäluusta. Täältä alkaa monimutkainen niveljärjestelmä. Kyynärluu kiinnittyy nimittäin kyynärvarteen sarananivelellä, värttinäluu puolestaan pallonivelellä, ja lisäksi kyynärluun toisessa päässä on munanivel, kuten ranteessakin.  

Tässä hieman mutkikkaassa luu- ja niveljärjestelmässä on se hienous, että kyynär- ja värttinäluu voivat käytännössä ohittaa toisensa ja kiertyä toistensa ympäri. Tämän (ja ranteiden) ansiosta käsiä pystyy kääntämään ja vääntämään lähes miten tahansa. 

Käsivarsien vammat ja sairaudet ovat yleensä murtumia tai lihas-, hermo-, jänne- ja nivelvaivoja.  


 

Ranne, kämmen ja kämmenselkä

Ranne on kahdeksan pienehkön luun muodostama palapeli. Rakenne vaikuttaa hieman heikolta ja melkein satunnaiselta vartalon muihin osiin verrattuna, mutta ranteen joustavuudesta on kiittäminen nimenomaan sen rakennetta. 

Ranteen luilla on hauskoja nimiä, jotka viittaavat niiden muotoon. Lähinnä kyynärvartta peukalosta lukien sijaitsevat veneluu, sen jälkeen puolikuuluu, kolmioluu ja herneluu. Toisessa kämmenen puoleisessa rivissä ovat iso monikulmaluu, pieni monikulmaluu, iso ranneluu ja hakaluu. 

Itse kädessä, jonka ulompaa osaa kutsutaan kämmenseläksi ja sisäpuolta kämmeneksi, on hieno jänteistä ja nivelsiteistä, hermoista, verisuonista ja pienistä lihaksista muodostuva verkosto.

Sormien toiminta

Sormissa ei ole ainoatakaan lihasta – pelkästään verisuonia, hermoja ja tietenkin jänteitä ja nivelsiteitä. Kaikki kyynärniveleen kiinnittyneet kyynärvarren nivelsiteet päättyvät sormiin, kunkin sormen uloimpaan päähän. Sormet liikkuvat kyynärvarren pitkien lihasten ja kämmenen lyhyempien lihasten avulla. Ne vetävät nivelsiteitä, jolloin sormet liikkuvat. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kyynärvarren pitkät lihakset ovat käytössä raskaassa työssä ja käden lyhyet lihakset tarkkuustyössä. 
 
Vaikka jokaisella sormella on tärkeä tehtävänsä, yksi niistä on kuitenkin vielä hieman muita erityislaatuisempi: peukalo, joka pystyy kääntymään muita sormia vasten ja muodostamaan tartuntakouran. Tämä johtuu siitä, että peukalo kiinnittyy muuhun käteen niin kutsutulla satulanivelellä, jonka ansiosta se voi liikkua vapaasti muista sormista riippumatta. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon. 

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Jalka

  Lue myös jaloista

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Olkapäät ja kyynärpäät

  Olkapäät ja kyynärpäät ovat oleellisia käsivarsien liikuttamiseen. Liikkuvuutensa johdosta ne ovat myös alttiita vammoille. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Niska ja kaula

  Selkärangan ylin osa koostuu selkänikamista, jotka liittävät kallon muuhun luurankoon. Tämän alueen takaosaa kutsutaan niskaksi ja etuosaa kaulaksi. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021