Iho

Iho on elimistön suurin elin. Aikuisen ihon pinta-ala on noin 1,6 neliömetriä ja paino suunnilleen kolme kiloa. Iho on kuitenkin paljon muutakin kuin kehoa peittävä suojakuori. 

Iho tuottaa ihosoluja samalla tavalla kuin hiuksia ja kynsiä syntyy: elimistössä muodostuvat uudet solut työntyvät pintaan vanhojen alta. Lopulta yksittäiset ihosolut irtoavat kuolleina hiutaleina. Ihosolun elinkaaren lopussa se on myös lähes kokonaan täynnä keratiinia eli samaa ainesta, josta hiukset ja kynnet muodostuvat.

Tähän ihon, hiusten ja kynsien yhtäläisyydet sitten päättyvätkin. Iholla on nimittäin enemmän ja huomattavasti erikoistuneempia tehtäviä hoidettavanaan. 

Kolme kerrosta

Iho muodostuu kolmesta kerroksesta: ihonalaiskerroksesta, verinahkasta ja orvaskedestä. 

Orvaskesi on ihon näkyvä osa, joka koostuu itsessään peräti viidestä eri kerroksesta. Ylimpänä on kuollutta ihoa, joka kuoriutuu päivittäin pois ja uusiutuu altapäin uusilla ihosoluilla. Aikuisen voidaan laskea kantavan jatkuvasti mukanaan runsasta kahta kiloa kuollutta ihoa, ja jokainen meistä menettää joka ikinen päivä miljardeja ihosoluja.

Orvaskesi tarjoaa myös elintärkeää suojaa. Siellä sijaitsee nimittäin ihmisen pigmentti, joka suojaa ihosoluja niiden DNA:ta vahingoittavalta UV-säteilyltä. Lisäksi orvaskeden solujen korjausjärjestelmä paikkaa säteilyvaurioita korvaamalla vaurioituneen osan uudella jäljennöksellä. 

Orvaskeden alimmassa osassa okasolukerroksessa sijaitsevat Langerhansin solut muodostavat myös tärkeän osan immuunipuolustusta vangitsemalla ihon läpi tunkeutuneita vierassoluja.


 

Hikeä ja kimmoisuutta

Verinahka on ihon paksuin kerros, 1,5–4 millimetriä. Se koostuu etupäässä kimmoisista kuiduista, minkä ansiosta iho kestää venyttämistä ja vetämistä. Siellä sijaitsevat myös talirauhaset, jotka voitelevat ihokarvoja ja auttavat säilyttämään ihon kosteuden. Lisäksi verinahka on hikirauhasten sijaintipaikka. 

Ihonalaiskerroksen tärkein tehtävä on varastona toimiminen. Ihonalaiskerrokseen varastoituu sekä rasvaa että vettä, ja siksi sillä on erityisen merkittävä rooli elimistön lämmönsäätelyssä. 

Jos ihon toimintaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi puolustusvoimat. Iho suojaa sisäelimiä ja elimistön kemiallista tasapainoa. Se suojaa elimistöä kuivumiselta ja UV-säteilyltä ja säätelee ruumiinlämpöä. Se varoittaa kipuimpulssein liian korkeasta tai matalasta lämpötilasta tai ulkoisesta vaikutuksesta, kuten iskuista, viilloista tai pistoista. 

Ja ihan kuin tässä ei olisi riittävästi tekemistä muutamalle kudosmillille, iho pystyy myös viestimään ympäristön kanssa: me punastumme, kalpenemme ja hikoilemme.

Ihon sairauksia 

Ihosairaudet ilmenevät usein pieninä ja suurina tulehtuneilta vaikuttavina alueina. Yleensä tilat ovat ohimeneviä, ja niiden hoitamiseen voi riittää kortisonivoide tai salva. 

Noin kymmenen prosenttia lapsista saa kasvuaikanaan atooppista ihottumaa, joka kuitenkin useimmilla häviää itsestään ennen murrosikää tai sen kuluessa. 
 
Yleisimpiä kroonisia ihosairauksia ovat psoriasis ja ihottuma. Niitä hoidetaan kortisonivalmisteilla tai UV-A- ja UV-B-valohoidolla. Joskus vaihtoehtona voi olla myös muutaman viikon hoito leudommassa ilmastossa.

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon sekä Fontini-kustantamon kirja Anatomikum.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Hampaat

  Aikuisilla on tavallisesti 32 hammasta. Niiden säilyminen ehjinä läpi elämän riippuu jossain määrin itsestäsi ja hampaidenhoitotavoistasi, osittain tuurista ja pohjimmiltaan geeneistä. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Korvat

  Korvat auttavat vangitsemaan ääntä ja niillä on siksi tärkeä sekä ympäristön ymmärtämisen että muiden kanssa viestimisen kannalta. Mutta tiesitkö, että korvilla on toinenkin oleellinen tehtävä? 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Olkapäät ja kyynärpäät

  Olkapäät ja kyynärpäät ovat oleellisia käsivarsien liikuttamiseen. Liikkuvuutensa johdosta ne ovat myös alttiita vammoille. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021