Mökki talvikuntoon

Hei hei, mökkikesä, tervetuloa syksy! Kun mökkikausi tulee päätökseensä, on hyvä laittaa mökki talviteloille ajan kanssa. Lue vinkkimme, miten mökki laitetaan talvikuntoon, ja vältä yleisimmät vahingot.

Kun mökkitien ruska tekee tilaa roudalle, on hyvä toivottaa talvi tervetulleeksi ajan kanssa. Älä kiirehdi, vaan tunnustele ympäristöäsi ja käy mökkisi läpi huolella. Alla olevien vinkkien avulla mökkisi säilyy turvattuna myös pitkän talven ylitse.

Ennakoi tyrskyt ja myrskyt

Ennen mökiltä poistumista talveksi, kannattaa varautua jo etukäteen talven säävaihteluihin. Jos olet poissa mökiltä pidempään, irrota käyttämättömät sähkölaitteet pistorasioista. Sähköt itsessään kannattaa jättää päälle, jotta mökissä on peruslämpö myös talvella. 

Tarkista myös tontilla sijaitsevat puut ja rännien kunto. Kaada huonokuntoiset puut mökin lähettyviltä, ja puhdista rännit lehdistä ja neulasista, jotta vesi ohjautuu poispäin rakennuksesta. Tarkasta samalla vesikaton ja katon läpivientien kunto. 

Mikäli mökilläsi on vene, nosta se tarpeeksi kauas rannasta myrskyveden ja jäiden tieltä. Laita veneen perämoottori sekä varusteet talvisäilytykseen, ja nosta laituri rannalle, jos mahdollista.

Vesi veks ennen lähtöä

Helpoiten vältät vesivuodot, kun suljet ja tyhjennät vesijohtoverkoston sekä vesipumpun. Muista huolehtia vesi pois myös viemäreistä, boilerista, pihamaan letkuista, pumpuista ja kaikista vettä käyttävistä laitteista.

Tarkista myös mökin lämpö. Mökkivakuutus kattaa laajasti eri vahinkoja, mutta mökissä tulee olla riittävä lämpötila, jotta saat täyden korvauksen esim. jäätyneistä putkista. Älä jätä lämpöä pelkän ilmalämpöpumpun varaan. Ne voivat rikkoutua, jolloin mökki jää ilman lämmitystä.

Älä anna siimahännän yllättää

Säiden viilentyessä hiiret pyrkivät usein sisätiloihin. Ikävää harmia jyrsijät aiheuttavat sähköjohdoille. Pahimmassa tapauksessa jyrsijä voi aiheuttaa oikosulun tai tulipalon, kun se nakertaa johtoja.

Syksyllä vältät nämä kutsumattomat vieraat tekemällä mökistä mahdollisimman epäkiinnostavan jyrsijöille. Laita mökillesi jäävät elintarvikkeet tiiviisiin purkkeihin, ettei tuholaisille jää syötävää ja huolehdi keittiön siivouksesta.

Verkota tai tilkitse kaikki raot, jotta villi- ja tuhoeläimet eivät pääse rakenteisiin. Mökille jäävät patjat houkuttelevat hiiriä luomaan pesiä niihin, joten siirrä ne nojaamaan seinää vasten pystyasentoon.

Näin suojaudut mökkimurroilta

Nykyajan mökit houkuttelevat murtovarkaita puoleensa uusilla varusteillaan.  Varmista siis, että mökissäsi on nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot ja asennuta oveesi turvalukko.

Saat lisäturvaa mökille esimerkiksi ikkunasalvoilla- ja luukuilla, sekä murtohälyttimellä ja riistakameralla. Jos olet pois mökiltäsi pitkään, voit pyytää myös mökkinaapureita pitämään mökkiäsi silmällä. Lukitse mökin lisäksi myös muut tontilla sijaitsevat rakennukset.

Kun lähdet mökiltä, vie mukanasi arvoesineet, elektroniikka, aseet ja alkoholi ja irrota sähkölaitteet pistorasioista. Trampoliinit ja muut pihavarusteet on myös hyvä lukita esimerkiksi varastoon talven ajaksi. Jos mökillesi vie erillinen mökkitie, muista lukita sen puomi.

Onko mökkisi nuohous ajan tasalla?

Selvitä milloin mökkisi on viimeksi nuohottu ennen sen laittamista talviteloille. Vuonna 2019 voimaan tulleen lain mukaan kiinteistönomistajan tulee tilata nuohous itse ammattipätevyyden hankkineelta nuohoojalta. 

Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa, kuten mökeissä, vähintään kolmen vuoden välein. Jako vakituisen ja vapaa-ajan asumisen välillä ei tässä tarkoita rakentamisen sääntelyyn liittyvää rakennuksen käyttötarkoitusta, vaan asumisen määrää.

Viimeiset mökkivinkit asiantuntijoilta

  • Tarkista ikkunoiden kunto ja niiden tiivisteet. Tiivisteet ylläpitävät peruslämpöä mökissä ja estävät kosteuden pääsyn sisälle. 
  • Tyhjennä ulkohuussi ennen pakkasia. 
  • Pidä huoli, että mökin ilmanvaihto on riittävää. Asennuta mökille tarvittaessa lisää korvausilmaventtiileitä ja tarkista niissä olevien suodattimien kunto.
  • Huolehdi mökin tuuletuksesta. Laita savupiipun päälle suojaus, joka päästää ilman kulkemaan hormin kautta.
  • Vie grilli talven ajaksi varastoon, jotta se on suojassa lumen tullessa. Irrota kaasupullo grillistä ja sulje sen venttiili. 
  • Sulata jääkaappi ja pakastin ennen lähtöä. Kun sulatus on tehty, jätä laitteiden ovet raolleen laittamalla esimerkiksi sanomalehtirulla niiden väliin. Näin vältät laitteen homehtumisen talvella. 

Talvi teki tuhojaan! Miten ilmoitan vahingosta?

Ifin mökkivakuutus kattaa esimerkiksi myrskyn aiheuttamia vahinkoja, varkauksia ja pesukoneen letkun rikkoutumisesta aiheutuneita vesivahinkoja. Katso tarkat tiedot oman mökkivakuutuksen kattavuudesta Omilta sivuilta ja ilmoita vahingosta vuorokauden ympäri. Pääset Omille sivuille helpoimmin If Mobiili -sovelluksella.     

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.