Jää vie jalat alta

Talvisin me suomalaiset saatamme lentää pepullemme, ottaa sivuliukua tai tömähtää maahan pitkin pituuttamme. Oletko sinä yksi liukastujista? Kenkiin laitettavat liukuesteet ja katseen nostaminen puhelimesta voivat estää pyllähdyksen.
Jos kuitenkin kaadut ja satutat itsesi, auttavat tapaturmavakuutuksemme sinua.

Tutustu vakuutuksiin

Liukastuminen vaarana erityisesti, kun jään päälle on satanut lunta

Minna kiirehti jäisen pihan poikki autolleen. Minna tiesi maan olevan liukas vesisateen ja pakkasen jäljiltä, ja hän oli siksi valinnut jalkaansa pitävät talvikengät. Vain vähän ennen kuin Minna ehti auton luo, hän liukastui ja loukkasi nilkkansa. Seurauksena oli poikki menneen nilkan leikkaus, 2,5 kuukautta sairauslomaa ja pitkä kuntoutusjakso. Kuulostaako tutulta?

Minnan tarina on tuttu monelle. Jokainen meistä liukastelee silloin tällöin, ja joka talvi osa liukastelijoista loukkaa itsensä. Liikenneturvan kyselyn mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta on liukastunut tämän tai viime talven aikana.

Erityisen suuri riski liukastua on silloin, kun jään päälle on satanut lunta tai vettä. Suojatiet voivat olla yllättävän liukkaita ajourien kohdissa.

Jos hiekoitus oli mielestäsi hoidettu huonosti, ota liukastumispaikasta kuva

Näin parannat mahdollisuuksiasi pysyä pystyssä liukkaalla säällä

  1. Tukeudu nastoihin. Voit tilata kenkiin laitettavat liukuesteet Ifin Turvakaupasta. Testaa, että saat liukuesteet kätevästi pois kengistä, niin että esimerkiksi kaupassa käydessäsi et liukastu liukuesteiden takia.
  2. Jos nastat tai nastakengät puuttuvat, valitse jalkaan kunnon talvikengät. Turvallisissa kengissä on pehmeä pohjamateriaali, voimakkaasti kuvioitu pohja ja matala, leveä kanta.
  3. Varaa liukkaalla säällä normaalia enemmän aikaa liikkumiseen ja kiinnitä esimerkiksi puhelimen sijasta huomiota siihen, mihin astut. Näin liukkaus ei pääse yllättämään sinua helposti. 

Kuka on vastuussa liukastumisesta?

Vastuiden selvittelyssä pätee seuraava peruskaava: jos kiinteistön omistaja on laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan, hän on vastuussa laiminlyönnistä aiheutuneista vahingoista.

Jos liukastuminen johtui mielestäsi hiekoituksen laiminlyönnistä, pyri dokumentoimaan tilanne mahdollisimman hyvin. Ota liukastumispaikasta kuva ja kirjaa mahdollisten todistajien yhteystiedot ylös. Esitä korvausvaatimus kiinteistön omistajalle mahdollisimman pian.

Tapaturmavakuutus ja sairausvakuutus korvaavat liukastumisia

Perinteinen tapaturmavakuutus, laaja tapaturmavakuutus ja sairausvakuutus (tunnetaan myös nimellä sairauskuluvakuutus) korvaavat kaikki liukastumisvammojen tutkimus- ja hoitokuluja. Vakuutusten välillä on kuitenkin eroja, miten vammoja ja esimerkiksi kuntoutusta korvataan. Tutustu, mitä tapaturmavakuutus korvaa ja mitkä asiat jäävät sen ulkopuolelle. Kun sinulla on oma vakuutus, pääset sen turvin odottelematta hoitoon yksityiselle lääkäriasemalle.

Vertaile eri vakuutuksia ja hae hinta vakuutuksellesi Ifin verkkokaupassa. Hinnan hakeminen vie vain minuutin, eikä se sido sinua mihinkään.

Suosittelemme sinulle

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.