Jää vie jalat alta

Talvisin me suomalaiset lennämme pepullemme, otamme sivuliukua ja tömähdämme maahan pitkin pituutta yhtä mittaa. Oletko sinä yksi liukastujista? Liukkauteen voi varautua esimerkiksi kenkiin laitettavilla liukuesteillä. Vakuutus helpottaa kuntoon pääsyä, jos jää varautumisesta huolimatta yllättää.

Eräänä talvipäivänä Minna kiirehti jäisen pihan poikki autolleen. Minna tiesi maan olevan liukas vesisateen ja sitä seuranneen pakkasen jäljiltä, ja hän oli siksi valinnut jalkaansa pitävät talvikengät. Vain vähän ennen kuin Minna ehti auton luo, hän liukastui ja loukkasi nilkkansa. Seurauksena oli poikki menneen nilkan leikkaus ja 2,5 kuukautta sairauslomaa sekä pitkä kuntoutusjakso.

Jopa puolet liukastujista alle 30-vuotiaita

Minnan tarina on tuttu monelle. Jokainen meistä liukastelee silloin tällöin, ja joka talvi osa liukastelijoista loukkaa itsensä. Talvisin keskimäärin 100 suomalaista päivässä loukkaantuu liukastuessaan. Liukastumiset ovat jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä.

Vastoin yleisiä odotuksia kaatuminen ei ole ainoastaan ikääntyneiden riski, sillä jopa puolet liukastujista on alle 30-vuotiaita. Hyvä fyysinen kunto ja tasapaino kuitenkin vähentävät kaatumisriskiä sekä pienentävät kaatumisen aiheuttamia vammoja ja nopeuttavat paranemista.

Älä suotta liukastele

Näin parannat mahdollisuuksiasi pysyä pystyssä liukkaalla säällä

  1. Tukeudu nastoihin. Voit tilata kenkiin laitettavat liukuesteet kätevästi esimerkiksi Ifin Turvakaupasta.
  2. Jos nastat puuttuvat, valitse jalkaan kunnon talvikengät. Turvallisissa kengissä on pehmeä pohjamateriaali, voimakkaasti kuvioitu pohja ja matala, leveä kanta.
  3. Varaa liukkaalla säällä normaalia enemmän aikaa liikkumiseen.

Vastuiden selvittelyssä pätee seuraava peruskaava: Jos kiinteistön omistaja on laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan, hän on vastuussa laiminlyönnistä aiheutuneista vahingoista. Jos liukastuminen johtui mielestäsi esimerkiksi hiekoituksen laiminlyönnistä, pyri dokumentoimaan tilanne mahdollisimman hyvin. Selvitä mahdolliset todistajat ja valokuvaa alue. Esitä korvausvaatimus kiinteistön omistajalle mahdollisimman pian.