Turvallisesti tassutellen kesään

Kesä on ihanaa aikaa vuodesta, jolloin vietämme enemmän aikaa ulkona – karvaisten ystäviemme suureksi iloksi. Kesän lämpö tuo kuitenkin mukanaan myös ei kaivattuja punkki- ja kyykavereita. Keräsimme vinkkejä, joilla teet karvatassun kesästä viiksen verran turvallisemman.

Koiranpentu tutustuu kesään

Lemmikin kesäapteekki

Lemmikkieläimen kesäapteekki on hyvä pitää ajantasalla niin kotona kuin reissussa:

  • Punkkipihdit tai -lasso punkin poistoon
  • Kuumemittari
  • Sidetaitoksia tai vanua
  • Mietoa paikallisantiseptia (esim. Septidin) haavoihin, ihotulehduksiin
  • Lemmikin kynsisakset
  • Kauluri
  • Kyypakkaus ampiaisen pistojen ja allergisten reaktioiden varalta eläinlääkärin ohjeen mukaan
  • Pihkasalvaa haavoihin, ihotulehduksiin
  • Reseptivapaa ripulilääke
  • Koiran/kissan maitohappobakteerivalmiste
  • Silmähuuhde (Esim. Vetericyn)
  • Vain koiralle: 3% vetyperoksidiliuos koiran oksettamiseen eläinlääkärin ohjeiden mukaan, jos se pääsee syömään jotain myrkyllistä (kissaa ei voi oksettaa kotioloissa).

Koska vahinko ei tule kellokaulassa, lataa FirstVet- sovellus puhelimeen jo valmiiksi. Ifin eläinvakuutusasiakkaana saat kolme maksutonta etäeläinlääkärikäyntiä vuodessa. Lue lisää vakuutukseen kuuluvasta asiakasedusta

Punkki koiralla tai kissalla

Punkit, eli puutiaiset elävät lähes koko Suomessa. Niitä esiintyy sekä metsässä, että ruohikossa, eli siellä missä erityisesti koirat tykkäävät viettää aikaansa. Punkit voivat kuitenkin levittää lemmikkiystävillemme useita sairauksia. 

Kun lämpötila ylittää viisi astetta on tärkeää tarkistaa lemmikin turkki ulkoilun jälkeen tai viimeistään illalla. Jos koirastasi tai kissastasi löytyy punkki, poista se mahdollisimman pian:

  • Käytä punkinpoistajaa, pinsettejä tai sormia.
  • Tartu punkkiin läheltä ihoa ja vedä se kohtisuoraan ulos.
  • Huuhtele punkki pesualtaaseen, wc:hen tai polta se.

Pieni osa punkista voi jäädä lemmikin iholle, aiheuttaen lievän tulehduksen, osat tulevat kuitenkin ulos luonnostaan muutaman päivän kuluessa. Voit puhdistaa ihoa miedolla paikallisantiseptilla.

Lue eläinlääkärin vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin punkeista FirstVetin sivustolta. 

Kyyn purema lemmikillä – toimi heti

Jos kyykäärme puree koiraasi tai kissaasi, tilanne on aina vakava ja vaatii nopeaa toimintaa. Pidä lemmikki mahdollisimman rauhallisena ja kanna sitä, jos pystyt. Liikkuminen nopeuttaa myrkyn leviämistä verenkierrossa.

Puremakohdassa näkyy yleensä turvotusta, tyypillisimmin lemmikin kasvoissa tai tassuissa. Lemmikki muuttuu uneliaaksi, osoittaa kipua ja sen hengitys voi tihentyä.

Soita välittömästi eläinlääkärille ja vie lemmikkisi kiireellisesti hoitoon. Älä käsittele tai painele puremakohtaa. Eläinlääkäri antaa oikean hoidon, joka voi sisältää vasta-ainetta, nesteytystä ja kipulääkitystä munuais- ja maksavaurioiden ehkäisemiseksi. Useimmat lemmikit toipuvat hyvin saadessaan nopeaa ja asianmukaista hoitoa.

Koira juomassa kuumana kesäpäivänä.

Älä koskaan jätä koiraasi autoon kuumana kesäpäivänä

Koiran jättäminen pysäköityyn autoon kuumana kesäpäivänä voi olla erittäin vaarallista. Ilman ilmastointia, joka toimii lukitussa ja pysäköidyssä autossa, lämpötila voi nousta nopeasti ja aiheuttaa koirallesi vakavan lämpöhalvauksen ja terveysriskin. Alla oleva taulukko näyttää, kuinka nopeasti auton lämpötila voi nousta. Aika ja lämpötila vaihtelevat sääolosuhteiden, auton sijainnin ja värin mukaan.

Aika Ulkolämpötila Varjo/aurinko Auton lämpötila

08:30

14 °C varjo 19 °C

10:30

20 °C puoli varjo
47 °C

11:30

20 °C aurinko 58 °C

12:00

23 °C aurinko 62 °C

13:30

22 °C aurinko 85 °C

Näin viilennät lemmikkisi kuumalla säällä

Lemmikkisi hyvinvointi on erityisen tärkeää helteellä. Voit käyttää näitä keinoja koirasi viilentämiseen hellepäivinä tai lämpörasitustilanteissa:

  • Kostuta lemmikkisi turkki viileällä (ei kylmällä) vedellä niin, että kosteus ulottuu iholle asti. Märät pyyhkeet toimivat myös hyvin.
  • Ohjaa koirasi varjoisaan ja ilmavaan paikkaan. Kostea alusta tai viilennysalusta lisäävät mukavuutta, voit myös asettaa lemmikin tuulettimen läheisyyteen.
  • Varmista, että lemmikilläsi on aina saatavilla raikasta, viileää juomavettä.
  • Seuraa lemmikin hengitystä ja käyttäytymistä. Jos lemmikki läähättää voimakkaasti tai käyttäytyy poikkeuksellisesti viilennyksen jälkeenkin, ota yhteyttä etäeläinlääkäriin.

Muista, että ennaltaehkäisy on aina paras tapa välttää lämpörasitusta. 

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä

Älä kirjoita palautteeseen henkilötietoja, kuten nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostia, osoitetta tai muita arkaluonteisia tietoja.

Et voi hoitaa vakuutusasioitasi tai jättää yhteydenottopyyntöä tämän palautelomakkeen kautta. Emme voi vastata jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.

* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...