Hevosen hoito - lue eläinlääkärin vinkit

Iltojen pidentyessä ja ilmojen viilentyessä hevosen omistajan kannattaa muistaa tärkeitä hevosen terveyteen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn liittyviä asioita. Lue syksyn hoitovinkit!

Alta löydät kysymyksiä madotuksesta, hiekan syönnistä, klippauksesta ja hokeista, joita hevosen omistajana saatat miettiä syksyisin. Kysymyksiin vastaa Ifin eläinlääkäri Heidi Elomaa.

Mitä kannattaa huomioida syksyn madotuksessa?

Sisäloiset aiheuttavat hevosille monia ruoansulatuskanavan ongelmia ja pahimmillaan ne voivat johtaa jopa ähkyyn. Koska heisimatojen munat eivät näy lantanäytteessä, hevoset tulee madottaa syksyisin kaksinkertaisella annoksella pyranteelia tai ivermektiinin ja pratsikvanteelin yhdistelmällä.

Järkevintä on antaa matolääke koko tallin hevosille samaan aikaan ja muistaa puhdistaa tarhat ulosteista päivittäin kolmen päivän ajan. Muuten aikuisille hevosille suositellaan lantanäytteiden ottoa madotustarpeen määrittämiseksi.

Miten estän hevostani syömästä hiekkaa?

Toiset hevoset syövät tarkoituksella maa-ainesta, toisten suolistoon se taas kertyy heinän ja ruohon oheistuotteena.

Hiekka on iso riski hevosen suoliston terveydelle ja pahimmillaan se voi aiheuttaa vakavan ähkyn, toteaa Ifin eläinlääkäri Heidi Elomaa

Vinkit hiekansyönnin ennaltaehkäisyyn:

  • Syötä hevosellesi heiniä vain alustan tai havujen päältä tai käytä pienisilmäistä heinäverkkoa
  • Pue hevosellesi tarvittaessa kuonokoppa
  • Ota tavaksi säännöllinen psyllium-kuuri, jos epäilet hevosesi syöneen hiekkaa.

Psylliumin omatoiminen syöttäminen ei ole vahingollista hevosellesi, ja monet "hiekkahevosen" omistajat antavatkin säännöllisesti 10 päivän kuurin tätä piharatamon siementä. Tavallisesta maatalouskaupastakin voit ostaa psylliumia eri muodoissa ja pakkauksista saat ohjeet sen syöttämiseen.

Hiekan voi todentaa ainoastaan röntgenkuvaamalla hevosen paksusuolen alaosaa. Jos hiekkakertymä on suuri, eläinlääkäri voi letkuttaa psylliumia hiekkapotilaalle suurempia määriä nenämahaletkun kautta. Tämä tapahtuu klinikkahoidossa, sillä hiekanpoistoa on tehtävä useampana päivänä peräkkäin.

Mitä hyötyä hevosen klippauksesta on?

Hevosen karvapeitteen lyhentämistä kutsutaan klippaukseksi. Useimmat maneesitalleilla asustelevat kilparatsut klipataan jo hyvissä ajoin syksyllä, kun kiiltävä, lyhyt karvapeite alkaa muistuttaa nallekarhun turkkia.

Klippauksen etuna on se, että hevonen kuivuu rasituksen jälkeen paljon nopeammin ja se on helpompi pitää puhtaana. Muista kuitenkin, että klipattua hevosta tulee loimittaa sään mukaan, ja ratsastukseenkin on syytä heittää hevoselle lihakset lämpimänä pitävä viltti päälle. Kylmässä hikisenä seisova hevonen on alttiimpi sairauksille ja myös hevosen iho voi paremmin, kun sitä ei peitä pitkä, vaikeammin hoidettava karva.

Hevosia, joita käytetään kevyemmin tai jotka asuvat viileissä olosuhteissa, ei ole tarpeen klipata. Halutessaan niille voi tehdä vain ns. loimiklippauksen.


Milloin hevoseni tarvitsee hokkikengät?

Talvi ei yllätä ainoastaan autoilijoita, vaan usein myös hevosen omistajat. Muistathan jutella kengityssepän kanssa tarpeeksi ajoissa syksyllä siitä, koska hevosesi lyödään hokkikenkään. Jo kevyt lumipeite tekee maasta liukkaan ja altistaa kesäkengässä tarhailevan hevosen venähdyksille ja revähtymille. Myös maastoratsastukselle on riskialtista lähteä liukastelemaan hokittomien kenkien kanssa.

Sepän on mahdollista laittaa hevosellesi kengät, joissa on hokinreiät valmiina, jolloin voit itse ruuvata hokit kenkiin pakkasukon koputellessa ovella.

Tarkempia ohjeita hevosen hoitoon saat omalta eläinlääkäriltäsi. Tutustu uudistettuun hevosvakuutukseemme.

Lue myös nämä