Matkustaminen ulkomaille omalla ajoneuvolla

Suunnitteletko matkaa omalla autolla Venäjälle tai muihin maihin? Lue käytännön vinkit!

Muista nämä kun lähdet omalla autolla ulkomaille

 • Huolla ajoneuvosi ennen matkaa.
 • Tarkista vakuutuskirjasta ja -ehdoista ajoneuvosi vakuutusten omavastuu, turvat ja voimassaoloalue.
 • Tarkista, että ajoneuvossa on rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Saat sen maksutta Traficomin sivuilta tai katsastustoimipaikoilta.
 • Ota matkavakuutus. Voit laskea matkavakuutuksen hinnan ja ostaa vakuutuksen netistä 24/7. 
 • Joihinkin maihin voit tarvita myös kansainvälisen ajokortin. Sen saat Autoliitosta.
 • Tulosta kaksi kansainvälistä vahinkoilmoituslomaketta mukaasi. Lomakkeen ensimmäinen sivu kannattaa täyttää heti paikan päällä, jos joudut esimerkiksi kolariin ulkomailla. Kun täytät lomakkeen heti toisen osapuolen kanssa, varmistat, että olette yhtä mieltä tapahtuneesta. Täytä lomakkeita kaksin kappalein ja anna niistä toinen kolarin vastapuolelle. Näin korvausasiat sujuvat ilman ylimääräisiä mutkia ja saat sinulle mahdollisesti kuuluvat korvaukset. 
 • Jos autoa kuljettaa ulkomailla joku muu kuin omistaja, anna hänelle mukaan valtakirja auton käyttämiseksi ulkomailla. Jos auton omistaa rahoitusyhtiö, pyydä valtakirja rahoitusyhtiöstä.
 • Tutustu matkailijan vinkkipankkiin.
Muista, että maltti liikenteessä lisää turvallisuutta.

Vihreä kortti - Green Card

Vihreä kortti todistaa liikennevakuutuksesi voimassaolon ulkomailla.

Ota ajoneuvollesi kaskovakuutus

 • Kaskovakuutus on voimassa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Vihreän kortin sopimusmaissa lukuunottamatta Irania.
 • Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolella sattuneissa kaskovahingoissa omavastuu on kaksinkertainen.
 • Vastuuturvassa ulkomaille omavastuu on kuitenkin vakuutuskirjaan merkityn suuruinen.

Huolehdi ajoneuvossa olevista tavaroistasi

 • Ifin kotivakuutukseen sisältyy ulkomailla ajoneuvossa mukana olevaa irtaimistoasi enintään 3 500 euroon asti.
 • Muistathan, että arvokasta omaisuutta ei kannata säilyttää lukitussakaan ajoneuvossa.

Liikennevakuutuksesi voimassaolo ulkomailla

 • Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa suomalainen liikennevakuutuksesi on automaattisesti voimassa. Et tarvitse niissä Vihreää korttia, kun autossasi on suomalaiset rekisterikilvet.
 • Tarvitset Vihreän kortin esimerkiksi, kun matkustat omalla autolla Venäjälle. Lue lisää Vihreästä kortista.

Omalla autolla Venäjälle

Venäjä kuuluu kansainväliseen Vihreä kortti -järjestelmään. Ifin liikennevakuutus on voimassa Venäjällä, ja saat Vihreän kortin Ifistä maksutta. Jos unohdit tilata Green Cardin tai posti ei tuonut sitä ajoissa perille, voit Ifin asiakkaana tilata Green Cardin Venäjän rajan lähellä olevalle huoltoasemalle. Lue tarkemmat ohjeet Green Cardin tilaamiseen huoltoasemalle.   

Liikennevakuutus Venäjällä

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Venäjällä ns. vastuuvakuutuksena eli se kattaa ulkopuolisille liikennevakuutuksesta korvattavat vahingot Venäjän lainsäädännön mukaan. Matkalla on oltava mukana Vihreä kortti, jossa on maaluettelossa Venäjän maatunnus RUS.

Jos suunnittelet automatkaa Venäjälle, ota autoosi kaskovakuutus eli autovakuutus. Se sisältää vastuuturvan ulkomaille matkan ajaksi. Hanki lisäksi matkavakuutus reissulle mukaan lähteville. Matkavakuutus on kaikille Venäjälle matkaaville viisumin saannin edellytys. Laske hinta matkavakuutuksellesi

 • Vahinkotilanteessa korvaukset määräytyvät tapahtumamaan eli Venäjän liikennevakuutuslainsäädännön perusteella. Venäjän liikennevakuutuksen korvausrajat ovat erittäin alhaiset.
 • Vastuuvakuutuksena toimiva liikennevakuutus ei kata liikennevahingon aiheuttaneen ajoneuvon kuljettajan ja matkustajien henkilövahinkoja.
 • Liikennevahingon aiheuttaja on Venäjän lain mukaan velvollinen korvaamaan toiselle aiheuttamansa vahingon.

Kaskovakuutuksen voimassaolo Venäjällä

Kaskovakuutus on voimassa Venäjällä. Venäjällä omavastuut ovat korotetut: törmäys-, varkaus-, palo-, eläin-, lasi-, pysäköinti- ja ilkivaltavahingoissa omavastuu on kaksinkertainen.

Kaikkiin Ifin kaskovakuutuksiin sisältyy Vastuuturva ulkomaille, joka antaa perusturvan niissä liikennevahingoissa, joista ajoneuvosi kuljettaja on vastuussa ulkopuolisille. Turvan enimmäiskorvausmäärä on henkilövahingoissa 250 000 euroa ja esinevahingoissa 250 000 euroa. Omavastuu on 500 euroa.

Vastuuturva ulkomaille tulee avuksi esimerkiksi, kun kuljettajan vahingonkorvausvastuu ulkopuolisille tai ajoneuvon matkustajille ylittää ulkomaisen liikennevakuutuksen korvausmäärät. Venäjällä lakisääteisen liikennevakuutuksen korvausmäärät ovat erittäin pieniä.