Syty joulusta, älä jouluruuista

Joulu on mukavaa ja jännittävää ja mahtavaa aikaa! Mutta vuoden kuumottavimpana ajankohtana tapahtuu myös eniten keittiöpaloja, kun ruoka unohtuu liedelle tai uuniin. Pidä tauko valmisteluista ja lue, miten sinä voit lisätä joulusi paloturvallisuutta.

  1. Pidä sammutin ja sammutuspeite aina käden ulottuvilla.
  2. Jos palo syttyy, sammuta liesi ja tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä koskaan käytä vettä!
  3. Testaa kodin palovaroittimet ennen pyhiä ja vaihda tarvittaessa patterit. Tarkista myös valmistuspäivämäärä, jonka löydät laitteesta. Palovaroittimet on hyvä vaihtaa 8-10 vuoden välein.

Turvalliset jouluvalmistelut

Joulun suunnitteluun ja toteutukseen käytetään usein paljon aikaa. Suuri osa ajasta kuluu keittiössä piparkakkujen, kinkun, glögin ja muiden jouluherkkujen parissa hääräillessä.

Liesi on kodin vaarallisin esine, joten pysähdy hetkeksi miettimään myös paloturvallisuutta. Haluamme, että joulusi on vähemmän stressaava ja kokosimme muutaman ohjeen sinua varten:

  • Älä koskaan jätä liedelle tai uuniin mitään vartioimatta. Ruoan valmistumaan jättäminen yön yli ei ole koskaan hyvä idea, vaikka monessa joulureseptissä niin neuvotaan.
  • Puhdista liesituuletin. Viime joulun rasvat on viimeistään nyt aika pestä pois, sillä ne syttyvät helposti.
  • Asenna liesivaroitin, joka sammuttaa lieden, ennen kuin palo pääsee alkamaan.
  • Palovaroittimien lisäksi keittiössä olisi hyvä olla lämpövaroitin, joka reagoi nopeasti nousevaan lämpötilaan. 
  • Älä pidä mitään helposti syttyvää hellan lähellä. Muista, että hellan levyt ovat kuumia senkin jälkeen, kun olet laittanut ne pois päältä. Älä siis laita mitään hellan päälle.

Suomalaiskotien suurin paloturvallisuusriski on liesi. Se ei kuitenkaan syty itsekseen, vaan tulipalo alkaa tyypillisesti ruoanlaiton yhteydessä, kun kypsyvä ruoka unohtuu liedelle.

Älä unohda kotivakuutusta

Ifin kotivakuutus ei petä. Yli 90 % meille tulevista korvaushakemuksista saa myöntävän päätöksen. Kuinka moni muu pystyy samaan?