Heijastin unohtuu joka toiselta

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan jalankulkijoita huolettaa erottautuminen liikenteessä pimeällä – silti heijastin puuttuu yli puolelta.

Suomalaiset ovat heijastinkansaa, mutta usein vain teoriassa, Ifin vuonna 2018 teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee. Joka toinen (48%) suomalainen aikuinen sanoo käyttävänsä heijastinta aina pimeänä vuodenaikana. Osuus on noussut tilastollisesti merkitsevästi vuosista 2017 ja 2016.

Myös niiden osuus, jotka eivät koskaan käytä heijastinta (8%) on laskusuunnassa. Heikoimpia heijastimen käyttäjiä ovat edelleen miehet ja nuorimmat aikuiset.

Kyselytutkimuksen mukaan heijastimen suurin ongelma on inhimillinen: heijastinta unohdetaan käyttää. Unohtuminen onkin yleisin syy heijastimen puuttumiseen.

Ratkaisu heijastinongelmaan: kiinteät heijastimet?

Yksi tapa estää heijastimen unohtuminen on käyttää sellaisia vaatteita ja asusteita, joissa heijastin on kiinteä osa vaatetta. Kyselyn mukaan suomalaiset haluaisivat käyttää nykyistä enemmän vaatteita, joissa on valmiina kiinteä heijastin. Kun heijastin on osa takkia, se ei unohdu eteisen kaappiin.

Jalankulkijoita ilman heijastimia paljon liikenteessä

Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että lähes joka toinen pitää jalankulkijoiden näkymättömyyttä suurimpana riskinä liikenteessä pimeällä.

Neljä viidestä näkee toistuvasti liikenteessä pimeällä jalankulkijoita ilman heijastimia. Mitään muuta liikennerikettä tai huolimattomuutta ei havaita toistuvasti yhtä usein.

Tiedot ovat peräisin kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1014 suomalaista syyskuussa 2018. Kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland.

Näin paljon heijastin parantaa näkyvyyttäsi

Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Siinä missä autoilija huomaa pimeässä ilman heijastinta liikkuvan noin 50 metrin päästä, heijastinta käyttävä voi näkyä 350 metrin päähän. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy yli 400 metrin päästä.

Perheen vakuutukset kuntoon

Heijastin tuo turvaa pimeällä liikkumiseen. Siltä varalta, että jotain kaikesta huolimatta sattuu, muistathan varmistaa, että sinun ja perheesi vakuutukset ovat kunnossa.