Heijastin unohtuu joka toiselta

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan jalankulkijoita huolettaa erottautuminen liikenteessä pimeällä – silti heijastin puuttuu yli puolelta.

Suomalaiset ovat heijastinkansaa, mutta vain teoriassa, Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee, vaikka tilanne on parantumaan päin. Joka toinen (48%) suomalainen aikuinen sanoo nyt käyttävänsä heijastinta aina pimeänä vuodenaikana. Osuus on noussut tilastollisesti merkitsevästi vuosista 2017 ja 2016.

Myös niiden osuus, jotka eivät koskaan käytä heijastinta (8%) on laskusuunnassa. Heikoimpia heijastimen käyttäjiä ovat edelleen miehet ja nuorimmat aikuiset.

Kyselytutkimuksen mukaan heijastimen suurin ongelma on inhimillinen: heijastinta unohdetaan käyttää. Unohtuminen onkin yleisin syy heijastimen puuttumiseen.

Ratkaisu heijastinongelmaan: kiinteät heijastimet?

Yksi tapa estää heijastimen unohtuminen on käyttää sellaisia vaatteita ja asusteita, joissa heijastin on kiinteä osa vaatetta. Kyselyn mukaan suomalaiset haluaisivat käyttää nykyistä enemmän vaatteita, joissa on valmiina kiinteä heijastin. Kun heijastin on osa takkia, se ei unohdu eteisen kaappiin.

Jalankulkijoita ilman heijastimia paljon liikenteessä

Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että lähes joka toinen pitää jalankulkijoiden näkymättömyyttä suurimpana riskinä liikenteessä pimeällä.

Neljä viidestä näkee toistuvasti liikenteessä pimeällä jalankulkijoita ilman heijastimia. Mitään muuta liikennerikettä tai huolimattomuutta ei havaita toistuvasti yhtä usein.

Tiedot ovat peräisin kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1014 suomalaista syyskuussa 2018. Kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland.

Artikkeli jatkuu alempana

 • Ifin heijastintutkimus pähkinänkuoressa

  • Suomalaisten mielestä huono näkyvyys on jalankulkijan suurin riski liikenteessä pimeällä.
  • 9/10 vastaajasta sanoo muuttavansa liikennekäyttäytymistään varovaisemmaksi pimeään aikaan. Tämä koski kaikkia liikkumismuotoja (kävely, pyöräily, autoilu).
  • 48 % suomalaisista käyttää heijastinta aina pimeällä. 8 % ei käytä heijastinta koskaan, ja 39 % käyttää heijastinta silloin tällöin.
 • Erotu eduksesi heijastavan langan avulla

  • Heijastin on ylivertainen apu liikenteessä erottautumiseen pimeänä vuodenaikana. Voit kuitenkin parantaa erottautumistasi heijastimen lisäksi monilla muilla tavoilla.
  • Voit neuloa heijastavasta langasta vaikka lämpimän pipon, ja langasta voi askarrella esimerkiksi monikäyttöisiä pehmeitä palloja.
  • Muista kuitenkin, että heijastava lanka ei korvaa heijastinta.

Näin paljon heijastin parantaa näkyvyyttäsi

Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Siinä missä autoilija huomaa pimeässä ilman heijastinta liikkuvan noin 50 metrin päästä, heijastinta käyttävä näkyy 350 metrin päähän. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy yli 400 metrin päästä.

Perheen vakuutukset kuntoon

Heijastin tuo turvaa pimeällä liikkumiseen. Siltä varalta, että jotain kaikesta huolimatta sattuu, muistathan varmistaa, että sinun ja perheesi vakuutukset ovat kunnossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

 • Kerää katseet pimeällä

  Voit lisätä näkyvyyttäsi heijastavasta langasta tehtyjen neuleiden avulla. Tee itse tai tuunaa – vain luovuus on rajana!

  Lue heijastavasta langasta ja tilaa
 • Jonottamatta lääkäriin vakuutuksen turvin

  Tapaturma yllättää aina, mutta hyvä varautuminen helpottaa tilannetta. Mitä nopeammin pääset hoitoon, sitä nopeammin parantuminen voi alkaa.

  Osta tapaturmavakuutus
 • Joko testasit?

  Suomalaiset listasivat uudenlaisia tapoja käyttää heijastinta. Oletko jo kokeillut heijastinspraytä? Entä miltä kuulostaa pyörän tuunaus heijastavan teipin avulla?

  Vilkaise heijastinvinkit