Ifin heijastintutkimuksen satoa

Heijastin unohtuu joka toiselta

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan jalankulkijoita huolettaa erottautuminen liikenteessä pimeällä – silti heijastin puuttuu yli puolelta.

Suomalaiset ovat heijastinkansaa, mutta vain teoriassa, Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee. Suomalaisista 92 prosenttia kokee heijastimen lisäävän jalankulkijan turvallisuutta pimeällä erittäin tai melko paljon. Vain 0,5 % kokee heijastimen turhaksi. Silti vain neljä kymmenestä kertoo käyttävänsä heijastinta säännöllisesti pimeänä vuodenaikana. Laiskimpia heijastimen käyttäjiä ovat nuoret miehet.

Kyselytutkimuksen mukaan heijastimen suurin ongelma on inhimillinen: periaatteessa jokainen pitää heijastimen käyttöä järkevänä, mutta käytännössä heijastinta unohdetaan käyttää. Unohtuminen onkin yleisin syy heijastimen puuttumiseen.

Ratkaisu heijastinongelmaan: kiinteät heijastimet?

Yksi tapa estää heijastimen unohtuminen on käyttää sellaisia vaatteita ja asusteita, joissa heijastin on kiinteä osa vaatetta. Kyselyn mukaan suomalaiset haluaisivat käyttää nykyistä enemmän vaatteita, joissa on valmiina kiinteä heijastin. Kun heijastin on osa takkia, se ei unohdu eteisen kaappiin.

Autoilijat tietävät, miten tärkeä heijastin on

Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että autoilevat suomalaiset käyttävät heijastinta useammin kuin ne, joilla ei ole ajokorttia. Autoilijat ovat myös useammin huolissaan omasta erottautumisestaan jalankulkijana.

Heijastimen tarpeen huomaa tehokkaasti pimeällä ajaessa, kun vastaan tulee tummiin vaatteisiin pukeutunut hahmo ilman heijastinta. Oletko ajaessasi joskus säikähtänyt pimeästä yllättäen ilmestyvää hahmoa? Niinpä, muistat tapauksen varmasti ja olet ehkä sen jälkeen käyttänyt heijastinta useammin.

Tiedot ovat peräisin kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1008 suomalaista syyskuussa 2017. Kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland.

Artikkeli jatkuu alempana

Ifin heijastintutkimus pähkinänkuoressa

  • Suomalaisten mielestä huono näkyvyys on jalankulkijan suurin riski liikenteessä syksyllä ja talvella.
  • 92 % kokee heijastimen lisäävän jalankulkijan turvallisuutta  erittäin tai melko paljon. Juuri kukaan (0,5 %) ei koe heijastinta turhaksi. Eivät edes ne, jotka eivät käytä heijastinta.
  • 42 % suomalaisista käyttää heijastinta aina pimeällä. 10 % ei käytä heijastinta koskaan, ja 44 % käyttää heijastinta silloin tällöin.

Erotu eduksesi heijastavan langan avulla

  • Heijastin on ylivertainen apu liikenteessä erottautumiseen pimeänä vuodenaikana. Voit kuitenkin parantaa erottautumistasi heijastimen lisäksi monilla muilla tavoilla.
  • Voit neuloa heijastavasta langasta vaikka lämpimän pipon, ja langasta voi askarrella esimerkiksi monikäyttöisiä pehmeitä palloja.
  • Muista kuitenkin, että heijastava lanka ei korvaa heijastinta.

Näin paljon heijastin parantaa näkyvyyttäsi

Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Siinä missä autoilija huomaa pimeässä ilman heijastinta liikkuvan noin 50 metrin päästä, heijastinta käyttävä näkyy 350 metrin päähän. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy yli 400 metrin päästä.

Perheen vakuutukset kuntoon

Heijastin tuo turvaa pimeällä liikkumiseen. Siltä varalta, että jotain kaikesta huolimatta sattuu, muistathan varmistaa, että sinun ja perheesi vakuutukset ovat kunnossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kerää katseet pimeällä

Voit lisätä näkyvyyttäsi heijastavasta langasta tehtyjen neuleiden avulla. Tee itse tai tuunaa – vain luovuus on rajana!

Lue heijastavasta langasta ja tilaa

Jonottamatta lääkäriin vakuutuksen turvin

Tapaturma yllättää aina, mutta hyvä varautuminen helpottaa tilannetta. Mitä nopeammin pääset hoitoon, sitä nopeammin parantuminen voi alkaa.

Osta tapaturmavakuutus

Joko testasit?

Suomalaiset listasivat uudenlaisia tapoja käyttää heijastinta. Oletko jo kokeillut heijastinspraytä? Entä miltä kuulostaa pyörän tuunaus heijastavan teipin avulla?

Vilkaise heijastinvinkit