Vakuutusvinkit liikuntaa harrastavalle

Liikuntaa harrastavan kannattaa tarkastaa, onko omassa lajissaan vakuutettu. Vaihtoehtoja riittää – on lisenssivakuutusta, tapaturmavakuutusta, sairauskuluvakuutusta sekä työnantajan ja ammattiliiton ottamaa vakuutusta. Myös se vaikuttaa, harrastaako liikuntaa kuntoilu- vai kilpailumielessä.

Sairauskuluvakuutus on kattavin vaihtoehto. Jos sinulla on ainoastaan tapaturmavakuutus, voit laajentaa sitä Liikkujan lisäturvalla. Silloin sinun ei tarvitse murehtia lenkkipolullakaan sattuneita vammoja.

Näiden vinkkien avulla löydät sopivan vakuutuksen liikuntaa varten:

Työnantajan ja ammattiliiton ottamat vakuutukset

Osa työnantajista vakuuttaa henkilöstönsä myös vapaa-ajalla ja monet ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen tapaturmavakuutuksen. Liiton tai työnantajan tarjoamassa vakuutuksessa voi kuitenkin olla rajoituksia eri liikuntaharrastusten suhteen.

Lisenssivakuutus

Moni ei tiedä, että aikuisten ja nuorten lisenssivakuutukset kattavat yleensä vain yhden lajin parissa sattuneet vahingot. Näin ollen jalkapalloseuran kautta otettu lisenssivakuutus ei auta, jos loukkaat nilkkasi keilaradalla. Lisenssivakuutuksen vaihtoehto on aina vapaa-ajalla voimassa oleva vakuutus, joka on voimassa myös urheillessa.

Tapaturma- ja liikkujavakuutus

Aktiiviliikkuja voi tarvita laajennetun tapaturmavakuutuksen, koska aktiiviselle liikkujalle sattuu helposti vammoja, joita perustapaturmavakuutus ei kata. Yleisimpiin tällaisiin vammoihin kuuluvat esimerkiksi lihasten ja jänteiden venähdykset, rasitusmurtumat ja polvilumpion sijoiltaanmeno. Siksi olemmekin tuoneet uuden tapaturma- ja liikkujavakuutuksen, jolla saat laajempaa turvaa tapaturmavakuutukseesi. 

Muistathan, että myös lapsille sattuu paljon tämän tyyppisiä vammoja.

Sairauskuluvakuutus

Sairauskuluvakuutus kattaa nimensä mukaisesti sairauksista johtuvia kuluja, mutta siitä on hyötyä monelle liikkujallekin. Vakuutus korvaa kuntoliikuntaan liittyviä vammoja usein laajemmin kuin tapaturmavakuutus tai lisenssivakuutus.

Urheiluturva

Henkilövakuutus ei ole aikuisilla voimassa lisenssin vaativassa urheilussa, kilpaurheilussa ja riskialttiissa liikuntalajeissa ilman lisämaksua. Esimerkiksi seinäkiipeily, itsepuolustuslajit, laitesukellus ja riippuliito ovat riskialttiita lajeja, joihin tarvitset laajennetun vakuutuksen.

Tapaturma- ja liikkujavakuutuksesta korvattaviin vammoihin kuuluu:

Korvaamme tapaturmien lisäksi myös äkillisen liikkeen tai voimanponnistuksen yhteydessä ilmi tulleiden, rasitus- ja sairausperäisten vammojen aiheuttamia hoitokuluja. Näitä ehdoissa mainittuja vammoja ovat:

 • jänteen venähdys ja repeämä sekä jännetulehdus
 • lihasvenähdys ja –repeämä
 • napa- ja nivustyrä
 • polven nivelkierukan repeämä
 • nivelen tai polvilumpion sijoiltaanmeno
 • penikkatauti
 • rasitusmurtuma
 • tennis- ja golfkyynärpää
 • akillesjänteen tulehdus tai  repeämä
 • olkapään jännealueen tulehdus
 • limapussitulehdus
 • kantakalvon tulehdus

Korvausesimerkki hiihtämisestä

Tilanne:

25-vuotias mies kaatui hiihtäessään. Hän lensi kunnolla pöpelikköön satuttaen oikean nivusensa. Lääkärissä todettiin nivustyrä.

Ratkaisu:

Urheiluturvaa ei tarvita, jos on vaan huvikseen hiihtelemässä. Perustapaturmavakuutuksesta maksetaan ensikäynti lääkärillä tapaturmavammojen selvittelykuluna. Nivustyrää ei kuitenkaan korvata tapaturmana. Liikkujan lisäturvasta korvataan sen sijaan hoitokulut, myös nivustyräleikkaus.