Näin kauas heijastimesi näkyy

Heijastimen käyttö on yksinkertainen tapa suojata itseään onnettomuuksilta liikenteessä. Kaukovaloilla ajava autoilija voi nähdä heijastinta tai heijastinliiviä käyttävän jalankulkijan jopa 600 metrin päästä.

Heijastimen käyttö pienentää auton alle jäämisen riskiä

Syksyllä ja talvella pimeys tekee liikkumisesta riskialtista. Talvella on pimeää kävellessä tai pyöräillessä kouluun tai töihin aamulla ja samoin iltapäivän paluumatkalla. Heijastimen käyttö pienentää auton alle jäämisen riskiä, joten pidä heijastinta ja näy paremmin!

Kun käytät heijastinta, autoilija näkee sinut lähivaloilla jo noin 350 metrin etäisyydestä – kaukovaloilla yli 400 metrin päästä. Ilman heijastinta sinut huomataan vasta noin 50 metrin etäisyydestä riippuen vaatetuksesi väristä. Syksyn ja talven ulkovaatetus on useimmiten tummanpuhuvaa, mikä hankaloittaa jalankulkijan erottamista pimeällä. Myös talvinen tai märkä ajokeli haittaavat näkyvyyttä ja lisäävät jarrutusmatkaa huomattavasti.

Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu kaupungeissa

Yksityisautoilun vähentäminen on ympäristön kannalta hyvä asia. Liikkuminen jalan tai pyörällä kuitenkin vaatii, että käytämme heijastimia. Heijastimet varmistavat, että meidät havaitaan liikenteessä. Jalankulkijan on myös lain mukaan käytettävä pimeällä liikkuessaan asianmukaisia heijastimia – valitettavasti silti vain puolet käyttää heijastinta.

Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu tiheästi asutuilla alueilla, joissa on katuvalaistus. Tämä voidaan selittää sillä, että pienemmällä alueella liikkuu enemmän ihmisiä. Liian usein jalankulkija kuitenkin ajattelee, että hänet nähdään, koska hän itse näkee ympärilleen katuvalaistuksen ansiosta kohtuullisen hyvin. Autosta näkyvyys on kuitenkin huomattavasti heikompi ja vauhtia on enemmän, minkä vuoksi hyvän heijastimen tai heijastinliivin käyttö on erityisen tärkeää.

Näy pimeässä tyylikkäästi

Usein tyyli ohittaa turvallisuuden ja heijastin jää kotiin. Lähes joka toisen suomalaisen ulkovaatetuksen hallitseva väri talvella on musta tai tumma. Etenkin nuoret, joilta heijastin usein myös puuttuu, pukeutuvat tutkimuksemme mukaan eniten mustaan talvella. Pimeässä voi kuitenkin näkyä myös tyylikkäästi – kokeile vaikka heijastavia lapasia tai suihkuta vaatteisiisi kuvioita heijastinspraylla! 

 

Heijastimen käyttö

Harva tietää, että heijastin vanhenee ja se tulisi tarvittaessa vaihtaa uuteen. Heijastimen toiminnan voi varmistaa ottamalla heijastimesta vaikka kännykkäkameralla kuvan siten, että kamerassa on salama päällä. Kuva paljastaa heijastimen tehon tositoimessa. Mikäli vanha heijastin erottuu heikommin, tulisi se vaihtaa uuteen. Varmista myös, että heijastin täyttää standardien vaatimukset ja on CE-hyväksytty. Standardivaatimukset voi tarkastaa Työterveyslaitoksen sivuilta.

Perheen vakuutukset kuntoon

Heijastin tuo turvaa pimeällä liikkumiseen. Siltä varalta, että jotain kaikesta huolimatta sattuu, muistathan varmistaa, että vakuutusturvasi on kunnossa.