Heijastin unohtuu, vaikka turvallisuus huolettaa

Ifin tutkimuksen mukaan kolme neljästä jalankulkijasta on huolissaan erottumisestaan pimeällä – silti heijastin puuttuu joka toiselta.

Iso osa jalankulkijoista pohtii pimeään vuodenaikaan, huomaavatko autoilijat hänet. Silti vain neljä kymmenestä kertoo käyttävänsä heijastinta säännöllisesti. Nuoret aikuiset ja miehet käyttävät heijastimia tätäkin harvemmin. Tiedot ovat peräisin Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1005 suomalaista syyskuussa 2016.

Nuoret miehet käyttävät heijastimia vähiten

Nuoret aikuiset käyttävät heijastimia vähemmän kuin muut suomalaiset, ja he sanovat muita useammin, että eivät omista yhtään heijastinta. He myös pukeutuvat muita useammin mustiin ja harmaisiin ulkovaatteisiin eli väreihin, joita autoilijan on haastavaa huomata hämärällä

Katso videolta, mitä nuoret heijastimista ajattelevat,

Autoilijat tietävät kokemuksensa myötä, miten tärkeä heijastin on

Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että ajokortittomat käyttävät heijastinta harvemmin kuin ne, joilla on ajokortti. Ajokortittomat ovat myös selvästi harvemmin huolissaan omasta näkyvyydestään liikenteessä kuin ajokortin omistajat.

Tulosta selittävät parhaiten autoilijoiden omat kokemukset. Heijastimen tarpeen huomaa tehokkaasti pimeällä ajaessa, kun vastaan tulee tummiin vaatteisiin pukeutunut henkilö ilman heijastinta. Mikään fakta ei puhu heijastimien puolesta paremmin kuin henkilökohtainen kokemus ratin takaa.

Heijastin unohtuu

Heijastimen unohtaminen on ylivoimaisesti yleisin syy sille, miksi heijastinta ei käytetä. Toisaalta yllättävän moni, melkein joka viides, kuitenkin kokee, että heijastimelle ei ole tarvetta. Joka yhdeksäs kyselyyn vastannut sanoo, että häneltä puuttuu heijastin.

Suosikkiväri musta ei auta näkymisessä

Suomalaisten epävirallinen kansallisväri, musta, ei ole omiaan auttamaan jalankulkijoiden näkymistä liikenteessä. Joka toinen suomalainen kertoo käyttävänsä talvisin pääasiassa mustia ulkovaatteita. Sininen on toiseksi suosituin väri talvella, ja myös harmaata ja ruskeaa käytetään jonkin verran. Suomalaisten talvipukeutumisesta löytyy kuitenkin pieni värin pilkahdus – melkein joka kymmenes pukeutuu talvella punaiseen!

Vaikka yllättävän moni unohtaa heijastimen kotiin ja pukeutuu tummiin vaatteisiin, liikenteessä erottautuminen mietityttää suomalaisia. Kolme neljästä jalankulkijasta kertoo pohtivansa, erottavatko autoilijat hänet liikenteessä. Joka neljättä oma näkyminen jalankulkijana ei sen sijaan mietitytä lainkaan.

Heijastimen käyttö voi pelastaa hengen

Heijastimen käyttö talviaikaan voi pelastaa jalankulkijan hengen. Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän jalankulkijan paljon kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Siinä missä autoilija huomaa pimeässä ilman heijastinta liikkuvan noin 50 metrin päästä, heijastinta käyttävä näkyy 350 metrin päähän. Kaukovaloissa heijastimen käyttäjä näkyy yli 400 metrin päästä. 

Vinkkejä heijastimen käyttöön

Olemme koonneet vinkkejä heijastimen käyttöön. Tänä syksynä on mahdollista myös hankkia Ifin ja Weekdayn yhteistyössä lanseeraamia uudenlaisia heijastavia asusteita

Perheen vakuutukset kuntoon

Heijastin tuo turvaa pimeällä liikkumiseen. Siltä varalta, että jotain kaikesta huolimatta sattuu, muistathan varmistaa, että vakuutusturva on kunnossa.