Perhe kasvaa – mikä elämässä muuttuu?

Lasten syntymän tienoilla perheissä pohditaan usein muitakin suuria elämänmuutoksia. Muutetaanko isompaan kotiin? Vaihdetaanko auto turvallisempaan? Pitäisikö talous turvata sen varalta, jos vanhemmille käy jotain? Lue ifläisten ajatuksia, millaisia isoja päätöksiä tehtiin kun vauva tuli taloon!

”Elämästä on lasten myötä tullut rennompaa, vaikka elämmekin välillä kaaoksen keskellä”, nauraa ifläinen Lotta. Hän on kolmilapsisen uusperheen äiti, joka odottaa perheen neljättä lasta syntyväksi kesän alussa.

Vauvan odotus ja lapsen syntymä mullistaa vanhempien elämän monella tavalla. Vauvan tarvikkeet täyttävät kaapit ja pikkuruinen nyytti tarvitsee yllättävän paljon varusteita, kun liikutaan esimerkiksi autolla. Perheen kasvaminen tarkoittaakin monelle myös uusia, isoja hankintoja.

Uuden vauvan myötä Lotan perhe aikoo muuttaa isompaan asuntoon, sillä vanha jää pieneksi.

Millainen koti sopii lapsiperheelle?

Lotta toivoo perheelleen kodiksi yksitasoista omakotitaloa, jossa olisi erillinen kodinhoitohuone. Toistaiseksi sopivaa kotia ei löytynyt, mutta etsinnät jatkuvat.

Yksikerroksinen koti oli myös Heidin, 3,5- ja 2-vuotiaiden lasten äidin, perheen toivelistalla isompaan vaihtaessa. Heidi asui ennen lapsia kerrostalokaksiossa Helsingissä ja nyt Turun lähellä. ” Muutto tehtiin miehen työn vuoksi, mutta vaikuttavia tekijöitä olivat myös lasten myötä isovanhempien läheisyys sekä alueen lapsiystävällisyys.”

Meiltä löydät vakuutuksen kaikenlaisiin koteihin

Lapsiperheen kriteerit ovat usein erilaiset kuin lapsettoman perheen. 5-lapsisen uusperheen isä Janne kertoo, että ajatukset, mitä asuinalueelta ja kodilta haluaa ovat muuttuneet lasten myötä täysin. Ennen hän  halusi lähellä olevan paljon palveluita, nyt merkkaa enemmän rauhallinen alue, jossa arjen kannalta oleelliset asiat ovat lähellä.

Myös asumismuodon muutos voi olla ajankohtaista perheen kasvun myötä. Pia, 2- ja 4-vuotiaiden äiti, muutti perheineen esikoisen syntymän jälkeen vuokralta asumisoikeusasuntoon ja toisen lapsen jälkeen omistusasuntoon. Vaatimuksena kodille oli, ettei remontteja olisi tulossa pitkään aikaan. ”Vielä haaveilemme vähän isommasta kodista, jossa olisi vieras/työhuone ja oma piha.”

Lasten vakuutukset auttavat arjessa

Suomalaisista noin puolet hankkii lapsilleen sairausvakuutuksen. Lotta kertoo lasten vakuutuksista olleen paljon hyötyä, sillä hoitoon on päässyt nopeasti ja digiklinikallakin tullut kotoa käsin hoidettua monta asiaa.

Pia puolestaan kertoo arvostavansa sitä, että lapsen voi aina viedä tutulle lääkärille. ”Sama lääkäri on hoitanut korvatulehdukset sekä putkituksen.”

Jannen perheen vanhin lapsi on aktiivinen jalkapalloilija, jonka useat kentällä sattuneet haaverit on saatu laajan tapaturmavakuutuksen turvin nopeasti kuntoon. "Korvaukset ovat seuraavana päivänä tilillä."

Miksi pieni nyytti tarvitsee ison auton?

”Lähes ensimmäinen asia, jonka mieheni teki vauvan ilmoitettua tulostaan, oli lähtö autokaupoille”, muistelee 5-vuotiaan lapsen äiti Henna. Heillä oli ollut siihen asti vanha käytettynä hankittu auto, joka kelpasi pariskunnan vähäiseen käyttöön hyvin. ”Autosta saatiin kaupoilla suurin piirtein saman verran, mitä lapselle hankitut vaunut maksoivat. Että sellainen menopelin vaihdos meille tuli.”

Myös Pia kertoo, että perheen auto vaihtui nopeasti lapsen syntymän jälkeen, sillä vauvan mukana kulkeva tavaramäärä yllätti. ”Auto oli niin pieni, että turvakaukalo oli hankala laittaa ja rattaat piti purkaa atomeiksi”, Pia kertoo nauraen.

Autovakuutuksen hinnan voit laskea jo etukäteen

Lisätilan tarpeen lisäksi autossa tärkeimmäksi kriteeriksi nousee perheiden parissa turvallisuus. Vauva kulkee oikein valitussa turvakaukalossa autossa turvallisesti, mutta myös auton ominaisuudet kiinnostavat.

”Lasten syntymän jälkeen turvallisuusasiat ovat korostuneet, joten autoa valitessa se on tosi korkealla vaatimuslistalla. Luotettava auto on meille arjen sujumisen kulmakivi”, kommentoi Heidi.

Lotan perheessä on autoa vaihdettu jo pariinkin otteeseen, nyt neljännen lapsen myötä perheeseen hankittiin 7-paikkainen maasturi, johon mahtuu lapset, tarvikkeet ja harrastusvälineet. ”Yllätyimme, että tämän uuden ja paljon isomman auton vakuutus onkin reilusti edullisempi kuin aiempien autojemme.”

Vanhempien vakuutukset turvaavat perheen taloutta

Janne kertoo, ettei ollut ennen lapsia vakuutusasioita juuri miettinyt. Nyt ajatukset ovat muuttuneet. ”En halua, että jälkipolvi jää tyhjän päälle, jos minulle sattuu jotain. Samoin tietysti vaimoni osalta”, kertoo Janne. Heidän perheensä aikuisilla on molemmilla henkivakuutukset ja vakavan sairauden turvat.

Samanlaiset turvat löytyvät myös Lotalta ja hänen puolisoltaan. He ovat nostaneet henkivakuutuksen korvaussummaa tarpeen mukaan, sillä toiveena on, että perhe voisi jäädä samaan kotiin asumaan, vaikka toinen vanhempi menehtyisi.

Vakavan sairauden turva on Lotan mielestä yhtä tärkeä tulevaisuuden kannalta. ”Emme halua, että talousasioista tulee ensimmäinen huoli, jos jotain sattuisi.”

Elämä ja arki mullistuvat perheen kasvaessa monin tavoin. Vakuutukset ovat helppo tapa varmistaa perheen talouden tasapainon säilyminen, jos jotain odottamatonta sattuisi. ”Elämä muuttuu lasten myötä kovin arvaamattomaksi, mutta onhan tämä hauskempaa kuin mikään”, Janne tiivistää lopuksi.

Keskustele asiantuntijoidemme kanssa

Jos haluat apua vakuutusten valintaan tai käydä vakuutusturvasi kattavuutta läpi, jätä meille yhteystietosi ja asiantuntijamme ottavat yhteyttä parin päivän sisään. 

Jätä soittopyyntö

Tutustu Ifin vakuutuksiin

Sinua voi kiinnostaa myös