Eero Ettala on rajansa tunteva rämäpää

Lumilautailija Eero Ettala tunnetaan huimista temppuvideoistaan sekä menestyksekkäästä kilpaurastaan. Katsojalle temput näyttävät hurjilta ja vaarallisilta, jota ne toki ovatkin, mutta kulisseissa tapahtuu paljon riskien kartoittamista. ”Eka vakuutus on se, että mietit mitä teet ja toinen vakuutus auttaa sitten, jos jotain menee silti pieleen.”

Ensimmäisen lumilautansa Eero Ettala, 36, sai puoliksi sisarensa kanssa 11-vuotiaana 90-luvun puolivälissä. Ensimmäisen kauden he laskivat vuorotellen laudalla ja suksilla. Eero huomasi pian, ettei suksilla laskeminen kiinnostanut. ”Kun oli systerin vuoro laskea laudalla, mä istuin mieluummin kahvilassa.”

Seuraavalla kaudella Eero sai oman laudan ja kausikortin läheiseen hiihtokeskukseen. Sitä ennen hän oli harrastanut aktiivisesti futista ja lätkää, mutta pikkuhiljaa lumilautailu vei voiton. Alusta asti lajissa kiehtoi erityisesti vapaus. Mäessä Eero sai toteuttaa itseään, opetella ja keksiä uusia temppuja ilman, että kukaan saneli sääntöjä tai aikataulua.

Eero ja tiivis kaveriporukka alkoivat käydä mäessä joka päivä. ”Puoli kahdeksalta katsottiin kahvilassa Salkkarit ja sitten oli vielä tunti aikaa laskea.”

Ensimmäiset videot VHS-kaseteille

Eeron mielestä ei ole sattumaa, että Suomesta ja pohjoismaista tulee paljon lautailun huippunimiä. Hänen nuoruuden laskuporukastaan kymmenisen ylsi maailmankärkeen. ”Suomessa on pitkät kaudet ja vaikka on pienet keskukset, niissä saa paljon toistoja päivässä. Lisäksi voi treenata säällä kuin säällä. Alpeille ei ole huonossa kelissä asiaa.”

Ahkera harjoittelu tuotti tulosta ja harrastus alkoi kääntyä uraksi jo Eeron ollessa 15-vuotias, kun hän kisamenestyksen myötä sai ensimmäisiä sponsoreita. ”Se oli käännekohta, kun pystyin sanomaan äidille ja isälle, että rahoitan oman tekemiseni jatkossa itse.”

Lautailuvideoidenkin kuvaaminen alkoi samassa kaveriporukassa jo harrastuksensa alkuvaiheessa. Kuvatut pätkät lähetettiin VHS-kasetteina  MoonTV-kanavan REC-ohjelmaan, joka oli tuolloin ainoa paikka saada omaa lautailuaan näkyväksi. ”Olen aina nauttinut videoiden tekemisestä, sillä niissä pääsen käyttämään luovuuttani, sekä näyttämään omaa persoonaani ja laskutyyliäni.

”Turhien riskien jättäminen pois oli tärkeä oivallus”

Ensimmäisen kerran Eero loukkaantui vakavammin ollessaan 15-vuotiaana Lofooteilla laskemassa. Hän kaatui alastulossa ja löi päänsä saaden aivotärähdyksen. Kokemus oli nuorelle laskijalle pelottava ja sitä se oli myös koti-Suomessa odottaneille vanhemmille. ”Tuohon aikaan ulkomaanpuhelut oli kalliita ja siitä taisi jäädä äidille pieni trauma, että jos ulkomailta soitetaan, on mulle voinut sattua jotain.”

Suurimman haasteen Eeron uralle ovat aiheuttaneet polvet, joita on leikattu yhteensä kahdeksan kertaa. ”Luulin, että olin supermies ja kun polvi sitten pamahti ekan kerran, tipuin korkealta ja pelkäsin uran olevan ohi. Kun pääsin hiukan kepeillä liikkeelle, päätin heti että tulen ryminällä takaisin.”

Ammattiurheilijan pahin hetki on leikkauspöydällä, sen jälkeen jokainen tunti on parempaan suuntaan. ”Jokainen hetki sen jälkeen on aina tarkoittanut, että olen lähempänä laudalle pääsyä.”

Eero kiittelee saamaansa ammattimaista kuntoutusta sekä fysioterapeuttien harjoitteluohjelmia, joiden avulla hän on joka kerta saavuttanut tavoitteensa uran jatkamisesta. ”Vakuutukset ovat olleet todella tärkeitä mun uralla ja aina on niiden ansiosta saatu mies kuntoon.”

Polvien ongelmat saivat Eeron miettimään turvallisuutta enemmän ja hän alkoi tietoisemmin vältellä turhia riskejä. Vaikka temput ovat hurjia, voi niiden ympärillä kuitenkin tehdä paljon riskien minimoimiseksi. ” Se oli itselle tärkeä oivallus, että teen asiat mahdollisimman turvallisesti. Esimerkiksi kaupunkiympäristöissä tehtäviin temppuihin pitää tuoda tarpeeksi lunta suorituspaikalle, jotta mahdolliset kaatumiset tuntuisivat pehmeämmiltä.”

Positiivinen Eero on myös aina onnistunut kääntämään vaikeudet vahvuudeksi. ”Kun jotain on viety hetkeksi pois ja sitten sen on saanut takaisin, on sitä tosissaan oppinut arvostamaan.”

Kilpailujen jälkeen koitti vapaus

Eero kertoo varautuneensa lumilautailu-uran loppumiseen jo pitkään. Vuonna 2006, kun hän oli uransa huipulla, hän muistelee miettineensä, että jos pari vuotta saisi vielä jatkaa ammatikseen.

Kilpailu-uran päättyminen viitisen vuotta myöhemmin ei tullutkaan suurena järkytyksenä. Eero loukkaantui vuonna 2010 parhaan kautensa päätteeksi. Hän kuntoutui, ehti laskea kuukauden ja loukkaantui uudelleen. ” Kun voitin 2010 X Games -kilpailun, olin jo muutaman vuoden vanhempi kuin muut laskijat. Sen jälkeen kuntoutuessani 1,5 vuoden ajan seurasin muiden kehitystä ja mietin, miten ihmeessä voisin vielä oppia kuntoutumisen jälkeen kaikki nuorempien oppimat uudet temput.”

Kilpailu-uran päättyminen oli Eerolle myös helpotus. Isoissa kilpailuissa lasketaan television ehdoilla tiukin aikatauluin sekä säännöin – Eero koki sen rajoittavan sitä vapautta, johon hän oli alun perin lajissa rakastunut. ” Sitten kun oli ikää ja vaikeuksia takana, niin kilpailuissa on myös isompi mahdollisuus loukkaantumisille, kun omasta fiiliksestä riippumatta on lyötävä hurjimmat temput pöytään.”

Tavoitteena inspiroida ihmisiä lajin pariin

Kilpailujen kiertämisen loputtua lautailu ei suinkaan loppunut. ”Ajattelin aiemmin, että uralla pitää koko ajan parantaa ja tehdä uusia temppuja. Ikä alkoi tulla vastaan ja tajusin, että alkaa olla se hetki etten enää pysty parantamaan.”

Sponsorit kuitenkin halusivat Eeron jatkavan ja antoivat tälle vapaat kädet jatkaa uraa leffoja tehden. ”Yhtäkkiä tuntui, että lumilautailin taas oikeista syistä eikä ulkopuolista painetta ollut.”

Eeron mielestä lumilautailu on ennen kaikkea lifestyle-laji ja hän haluaa tehdä samaistuttavia videoita, joilla inspiroi ihmisiä rinteisiin. ”Lumilautailua ei voida viedä pelkästään siihen kilpailullisen suuntaan, että se tuntuu ihmisistä liian kaukaiselta itse koskaan oppia.”

”En vaihtaisi päivääkään pois”

Edelleen lautailua jatkava Eero tekee nykyään myös keikkoja puhujana ja aloitellut uraa myös tv-juontajana. Lumilautailu-ura jatkuu aina vuoden kerrallaan. ”Jatkan niin kauan, kun pystyn seisomaan omien juttujeni takana, että se, mitä teen on laadukasta.”

Eero kokee palanneensa lumilautailussa juurilleen, kuvaa kaveriporukassa ja tekee temppuja omalla tyylillään. Enää ei VHS-kasetteja lähetetä mihinkään, sen sijaan temppuvideot jaetaan tuoreeltaan isolle seuraajajoukolle Instagramissa. Kommentteja, kannustusta ja palautetta saa tekemisistään saman tien. ”Nautin edelleen lautailusta ja sen haluan välittää seuraajillenikin. Se on mahdollistanut uran jatkamisen näin pitkään ja puskee mua eteenpäin. En vaihtaisi päivääkään pois!”

Riskien kartoittajan hurjapäinen poika

Eeron isä, Juha Ettala, oli koko 40-vuotisen työuransa Ifillä. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2012 riskienhallinta-osaston johtajan paikalta. Eero kertoo, että hänelle ja isälle kuittaillaan asiasta silloin tällöin. ”Jopa läksiäisissä oli todettu, että on omena kauas puusta pudonnut.”

Eero kertoo oppineensa isältä paljon nimenomaan omista rajoistaan. Vaikka videoilla se ei näykään, niin niiden kulisseissa tehdään paljon riskien kartoittamista ja hurjimmatkin temput tehdään aina mahdollisimman turvallisesti. ”Ilman isän oppeja olisin varmaan ollut paljon enemmänkin sairasvuoteella urani aikana… Ja toki hän on käynyt tarkistamassa muuttojen yhteydessä, että on palohälyttimet paikoillaan ja sellaista”, Eero naurahtaa.

Eero kertoo, että vakuutukset ovat tuoneet hänelle pienestä pitäen luottoa omaan tekemiseen. ”Eka vakuutus on se, että mietit mitä teet ja toinen vakuutus auttaa sitten, jos jotain menee silti pieleen.”

Kokemuksia vakuutuksista on myös karttunut riskialttiilla uralla loukkaantumisten myötä. ”Kaikki on aina sujunut hyvin ja mies on saatu nopeasti kuntoon.”

Oma lapsi muutti arvomaailmaa

Eerosta tuli isä viime vuonna. Tuore perhe on viettänyt tiivistä arkea yhdessä, sillä nyt korona-aikana lumilautailu-ura ei ole vaatinut normaalia 100 – 150 reissupäivää vuodessa.

Oma lapsi on lisännyt Eeron arvostusta myös omia vanhempiaan kohtaan. ”He tukivat ja antoivat mun tehdä omaa juttuani, kun näkivät että paloa löytyy.”

Arvomaailma on mennyt oman lapsen myötä ympäri. Lumilautailun sijaan tärkeintä Eerolle on nyt oma perhe ja sen hyvinvointi. Huoltakin on nyt aiempaa enemmän, Eero kertoo, mutta mielenrauhaa on tuonut vauvavakuutus. ”Hommattiin vakuutus vauvalle pian raskausuutisen selvittyä. On luottavaisempi fiilis, kun tiedän, että jos jotain sattuu niin vakuutus auttaa.”